- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Top Tips: #4 Smaakverbetering
Nadat je wietplanten hun cyclus bijna helemaal voorspoedig hebben doorlopen, wordt het tijd om ook na te gaan denken over de smaak van je oogst. Er is namelijk wel het een en ander dat je kunt doen om de smaak van je wiet beter te maken.
Een echte hobbykweker gaat het vaak meer om de smaak dan de opbrengst. Hij of zij kweekt immers puur voor zichzelf en dan moet het wel een beetje smaken!
Smaak en aroma spelen een enorm grote rol bij de beleving van wiet. Ze worden bepaald door de aanwezigheid van zogenaamde terpenen is wiet. Dat zijn een soort etherische oliën die niet alleen in wiet de smaak bepalen, maar ook in andere planten en kruiden zoals kaneel, gember of vers fruit.
Terpenen uit wiet zitten ook in andere planten en fruit en kunnen het effect van de wiet beïnvloeden
Bij cannabis doet zich nog iets opmerkelijks voor. De smaakstoffen hebben namelijk ook een aanmerkelijke invloed op het effect van wiet. Het eten van een Mango kan bijvoorbeeld het effect versterken terwijl de geur van zwarte peper het paranoïde effect dat sommige mensen soms ervaren kan dempen. Probeer het maar eens, eet een lekkere sappige mango en rook daarna een jointje, hij komt gegarandeerd veel harder aan.
Om de smaak van je wiet het beste tot uiting te laten komen, is het belangrijk dat die niet wordt verstoord door de smaak van te veel voeding. Maak er daarvoor een vaste gewoonte van om je planten in de laatste twee weken voor de oogst alleen nog maar schoon water te geven zonder meststoffen.
De manier van drogen heeft ook zijn effect op de smaak. Door zo langzaam mogelijk te drogen wordt zoveel mogelijk chlorofyl afgebroken. Dat bereik je door de plant alleen van de grote schutbladeren te ontdoen en pas na het drogen verder te knippen. Het drogen zelf doe je het beste in het donker op kamertemperatuur. Probeer het proces in ieder geval niet te versnellen door een ventilator op de toppen te richten of door een kachel voluit aan te zetten. Langzaam drogen is het beste voor de smaak.
Als de toppen droog genoeg zijn helpt het om de wiet langzaam te laten rijpen in weckpotten. De smaak wordt naarmate de wiet langer in de weckpotten zit alleen maar beter. In het begin is het wel belangrijk om de potten dagelijks een minuut of tien open te zetten zodat ook het laatste vocht uit de toppen kan ontsnappen. Dit proces heet curen.
Succes! Laat het je smaken.
(advertentie)