- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Top-universiteit: ‘Cannabis kan de bijen redden’
De Amerikaanse Cornell University behoort tot de beroemde Ivy League en staat in de top 15 van beste universiteiten ter wereld. Best wel tof dus dat juist deze uni onderzoek heeft gedaan naar de relatie tussen hennep/cannabis en bijen. Het blijkt dat de vliegende bestuifmeesters dol zijn op onze favoriete plant en dat daarbij geldt: hoe groter de plant hoe aantrekkelijker ze is voor bijen!
Bijen zijn dol op Cannabis sativa
Zoals iedereen ondertussen wel weet gaat het niet goed met de bijenvolken. Onder meer door het gebruik van pesticiden en minder variatie in hun natuurlijke leefomgeving neemt hun aantal drastisch af. Maar bijen zijn ontzettend belangrijk voor de bevruchting van planten, fruit en groenten. Kortom, we hebben met z’n allen een probleem!
Gelukkig blijkt uit onderzoek dat hennep/cannabis onze gevleugelde vriendjes te hulp kan schieten. Onderzoekers aan Cornell University in de staat New York hebben namelijk vastgesteld dat de ‘pollination powerhouses’ – zeg maar de bestuifmeesters – worden aangetrokken door Cannabis sativa en dat daarbij geldt: the taller the plant, the bigger the party!
De studie is onder de titel ‘The Bee Community of Cannabis sativa and Corresponding Effects of Landscape Composition‘ gepubliceerd in het decembernummer van het vakblad Environmental Entomology.
Elf hennepboerderijen in New York
Cannabis en hennep zijn twee vormen van dezelfde plant, maar hun effecten verschillen nogal. Dat heeft alles te maken met de concentratie THC (tetrahydrocannabinol), de component waar je stoned/high van wordt. Grofweg kan je stellen dat in hennep nooit meer dan 0,3% THC mag voorkomen. Bij cannabis zul je met zo’n laag THC-percentage vierkant worden uitgelachen. Het gemiddelde in Nederlandse wiet bedraagt namelijk al 16,7% THC.
In de VS is het federale verbod op hennep eind 2018 opgeheven, voor cannabis geldt het helaas nog steeds. Voor hun bijenonderzoek keken de researchers van Cornell University daarom naar 11 hennepboerderijen in de Finger Lake-regio in hun thuisstaat New York.
[tekst gaat verder onder de foto]
Hoe groter de hennepplant, hoe meer bijen
Ze stelden onder meer vast dat het aantal bijen sterk verweven is met de hoogte van de planten. Planten die 2 meter of hoger zijn trekken bijna 17 keer zoveel bijen aan dan hun kleinere buren doen. In totaal telden de onderzoekers 16 verschillende bijensoorten die rond hennep vliegen.
“Naarmate de teelt van hennep toeneemt zouden boeren, landschapsarchitecten en politici de waarde hiervan voor bijenvolken moeten inzien, evenals dat ze die aantrekkingskracht op bijen meenemen wanneer ze beleid voor ongediertebestrijding ontwikkelen”, schrijven de onderzoekers. “De hoogte van planten was sterk gerelateerd met de rijkdom aan bijensoorten en ook is het zo dat een overvloed aan hennep meer bijenvolken en -soorten aantrekt.”
Hennep bloeit laat en dat is juist goed
De bevindingen komen op een goed moment voor de vliegende insecten van onschatbare waarde. De onderzoekers weten namelijk ook dat bijen flink hebben geleden onder de wijdverbreide landbouwtrend dat natuurlijke gewassen in een gebied worden vervangen door gewassen die meer geld opbrengen.
Hennep mag dan niet het verleidelijke aroma bezitten dat andere bijenmagneten hebben, maar het produceert wel heel veel pollen op een moment – grofweg half/eind augustus – dat daar een tekort aan is bij andere planten. Daarom denken de onderzoekers dat de plant een cruciale rol kan spelen om de bijenkolonies in leven te houden, en daarmee ook in het preserveren van onderdelen van de voedselketen die hun aandacht nodig hebben.
Bijen zijn van onschatbare waarde
En dat we het bij bijen niet over klein bier hebben, blijkt wel uit cijfers van de UN Food and Agricultural Organization over bijenbestuiving. Wereldwijd is de rol van bijen in de landbouw goed voor een economische waarde van 235 tot 577 miljard dollar!
“Als een laat-seizoens gewas dat bloeit gedurende een periode van bloemengebrek heeft hennep een bijzonder sterke potentie om de bestuivingspopulaties (bijvoorbeeld en vooral bijen dus, red.) te versterken. Eveneens kan hennep fungeren als bestuivingsdienst voor gewassen in het volgende jaar, door de schaarstegaten op te vullen in het late seizoen”, zo stellen de wetenschappers van Cornell University.