(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het Japanse district Tottori had grootste plannen voor een comeback van industriële hennep, in een land dat bekend staat om zijn zeer strenge drugswetten. Maar doordat de directeur en twee werknemers van een hennepverwerkende fabriek betrapt zijn met wiet heeft de overheid besloten dat vanaf 2017 alles weer verboden is: cannabis maar ook vezelhennep!

Japan is derdewereldland met cannabis

Japan, daar moet je als blower dus niet zijn. Het eilandenrijk staat bekend om zijn rigide anti-drugswetten, lees anders nog maar eens wat je te wachten staat in het RollingStoned artikel ‘Stonede reisplannen? Mijd deze 9 landen als de pest!‘. Daarin prijkt Japan op cannabisgebied tussen fijne landen als de Filippijnen, Saudi-Arabië en Indonesië… De straf voor het bezit van 1 gram wiet bedraagt bijvoorbeeld al een gevangenisstraf van 6 maanden tot 5 jaar.

En toch werd er sinds kort werk gemaakt van een hennep revival – Japan was ooit een grote producent van industriële vezelhennep – in de regio Tottori. Met het hennepprogramma in de stad Chizu moest de industrie een oppepper krijgen.

Wiet in de hennepfabriek

Ook de vrolijke Twitter hennepmascotte in Japan moest het onderspit delven door de ‘wietaffaire’ in de hennepfabriek…

Maar helaas, dankzij het zusje van hennep – onze geliefde cannabis inderdaad – heeft de overheid besloten dat hier een einde aan gaat komen, nog voordat de oude glorie hersteld is. En dat kan volledig op het conto geschreven worden van de directeur en twee werknemers van 1 van de bedrijven die een licentie heeft voor de verwerking van hennep: zij zijn betrapt op het bezit van wiet.

En van wiet moeten ze dus echt niks hebben in Japan, ook al is het de allereerste keer dat personeel of management van een hennepfabriek wordt gepakt met cannabis. Gevolg? Het hele plan voor de comeback van industriële hennep in Japan wordt de nek omgedraaid: vanaf komend jaar wordt alles weer verboden verklaard!

‘Ultieme manier’

De verordening om hennep te verbannen werd ook nog eens unaniem aangenomen door het regionale parlement, dus de liefde voor hennep zat niet bepaald diep bij de bestuurders. Als gevolg daarvan kan geen enkel bedrijf nog een vergunning krijgen voor hennepproductie en/of verwerking. Shinji Hirai, de gouverneur van Tottori, noemde het volledige verbod ‘de ultieme manier om te verhinderen dat anderen wiet gaan kweken onder het mom van het industriële hennepprogramma’.

Hennepmascotte ook gekild

En dat is niet alleen slecht nieuws voor iedereen die van hennep (laat staan cannabis) houdt in Japan en de rest van de wereld. Het betekent ook een roemloze dood voor hennepmascotte Asamiko-chan. Die was speciaal op Twitter in het leven geroepen om de mensen te herinneren aan de historische traditie van de hennepteelt en voorlichting te geven over de industriële en gezondheidsvoordelen van de plant.

Nadat het besluit door de politiek werd genomen is haar profiel direct verwijderd…

(advertentie)