- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Train je plant voor een betere oogst
Oké, je kunt kweken, hebt al een paar keer geoogst en je wiet smaakt lekker en maakt je heerlijk stoned. Niets aan de hand natuurlijk maar omdat je altijd meer en beter kunt kweken rijst al snel de vraag: hoe kan ik nog meer oogsten? We helpen je een handje op weg met een snelle uitleg van de volgende vier trainingsmethodes: snoeien, fimmen, toppen en scroggen.
Welke trainingsmethode ook je voorkeur heeft, het komt er altijd op neer dat je je plant efficiënter met het aanwezige licht laat omgaan. Omdat een wietplant van nature een driehoekvorm heeft, zoals een kerstboom, kunnen we er door de vorm van de plant te manipuleren voor zorgen dat de plant beter met het licht van je kweeklamp om kan gaan.
Er zijn vele wegen die in dit geval naar Rome leiden. In feite zijn er zoveel trainingsmethoden dat kwekers soms niet weten waar te beginnen en uit angst ervoor maar helemaal niets doen. We zullen de meestgebruikte vier technieken voor je uitleggen:
- Toppen
- Fimmen
- Blad wegsnoeien
- Scroggen
Toppen
Dit is het: Toppen is een simpele techniek waarmee je een plant kunt dwingen om twee hoofdtoppen te laten groeien waar eerst slechts een top groeide. Hoofdtoppen zijn vrijwel altijd het dikste en produceren het meeste wiet dus zelfs als je verder helemaal niets meer doet, is toppen een goede manier om je opbrengst te verhogen.
Zo moet het: Toppen is heel makkelijk, in een paar seconden ben je ermee klaar. Het is simpelweg een kwestie van het afknippen van de nieuwste node die aan de bovenkant van je plant groeit. Wacht met toppen tot je plant minstens 3 nodes heeft. Een node is de plek op een stam waaruit zijtakken groeien. Lees ook Top je wietplant voor meer toppen.
Fimmen
Dit is het: Fimmen lijkt op toppen in die zin dat je de plant er mee dwingt om meerdere toppen aan te maken. In plaats van twee nieuwe hoofdtoppen, zorgt fimmen echter voor vier nieuwe hoofdtoppen. Dus zelfs als je verder niets zou doen, levert fimmen je een flinke opbrengstwinst op.
Zo moet het: Net als bij het toppen haal je bij fimmen de nieuwste groei uit de plant. Alleen het verschil zit hem in de hoeveelheid nieuwe groei die je weghaalt. Bij fimmen haal je niet een hele node weg, maar slechts de blaadjes van de nieuwste groei. Wacht wel net als bij het toppen, tot je plantje minimaal 3 nodes heeft. Op het plaatje kun je goed zien welk deel van de nieuwe groei je weg moet halen om te fimmen. Lees ook Wietplanten fimmen.
Blad wegsnoeien
Dit is het: Het wegsnoeien van bladeren om zo je opbrengst te vergroten is een controversiële kweektechniek. Het idee is dat als je in de bloeifase blad wegsnoeit, dat de plant dan meer energie aan de toppen kan geven. Daarnaast kan meer licht in de plant doordringen door het snoeien. Deze techniek is omstreden omdat bladeren licht in energie omzetten die planten hard nodig hebben, we raden het alleen aan als je absoluut weet waar je mee bezig bent.
Zo moet het: Om de techniek toe te passen zul je als kweker de schaar ter hand moeten nemen om de grotere schutbladeren weg te knippen. Dit zijn de bladeren die vlak onder de nodes groeien en een lange steel hebben. Het gaat bij deze techniek vooral om de juiste timing. Na ongeveer vier weken bloei knip je bij deze methode bijna al het blad van de plant. Lees ook 30% meer oogst door snoeien.
Scroggen
Dit is het: Scrog staat voor SCReen Of Green en betekend iets als groene oppervlakte. Met de techniek kun je de vorm waarin je plant groeit zo beïnvloeden dat alle toppen op dezelfde hoogte groeien en dus allemaal optimaal van het licht gebruik maken.
Zo moet het: Scroggen kan op veel verschillende manieren en gaat supergoed samen met het toppen en fimmen. Met behulp van tie-wraps of binddraad worden de takken van een wietplant horizontaal langs een scrogrek geleid. Op deze manier kun je elke tak zo laten groeien als jij wil. Lees ook Zo werkt scroggen.
(advertentie)