- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Trek je eigen stek
We kunnen het mis hebben, maar we denken dat stekken een grote frustratie zijn op het moment. Er is al sinds tijden een enorme vraag naar klonen en maar weinig aanbod, kwalitatief goede stekken worden steeds moeilijker te vinden. Niet dat iedereen nu op commercieel niveau stekken moet gaan maken, maar als je kan voorzien in je eigen behoefte ben je zeker een stap voor.
Het maken van je eigen klonen zorgt er ook meteen voor dat je niet met onbekende of onbetrouwbare mensen in zee hoeft te gaan. Dus zie dit stukje als een aanmoediging om aan de slag te gaan. Stekken maken is wat arbeidsintensiever, maar het vergroot je onafhankelijkheid aanzienlijk, dus aan de slag!
Jarenlang kweekplezier
Het stekken van cannabis is een goedkope en snelle manier om aan planten te komen. De gemiddelde tuinier heeft van zijn of haar kamerplanten wel eens stekken getrokken. Bij cannabis gaat het niet veel anders. We hoeven er alleen maar voor te zorgen dat de zorgvuldig geselecteerde toppen van een moederplant tot wortelen worden gebracht. Een gezonde vrouwelijke plant kan door middel van stekken van generatie tot generatie haar THC-producerende eigenschappen doorgeven. Elke stek heeft dezelfde eigenschappen als de moederplant. Van de stek kan dus gewoon weer een stek worden genomen. Van die stek weer een stek, en ga zo maar door. Er zijn kwekers die op deze manier uit één moederplant wel tot 20 generaties planten laten ontstaan, zonder dat de groei en levenskracht van de planten vermindert. De opbrengst van de 20ste generatie is net zo goed en net zo lekker als die van de eerste! De oorspronkelijke moederplant is dan allang niet meer te gebruiken.
Er zijn kwekers die uit een moederplant wel tot 20 generaties planten laten ontstaan, zonder dat de groei en levenskracht van de planten vermindert
Het nemen van stekken is voor een plant een beetje een traumatische ervaring. De plant reageert hier soms op door een afwijkende vorm te krijgen en door mannelijke takken te gaan vormen. Een derde probleem is het terugmuteren. De moederplant is door kruising tot stand gekomen. Bij het terugmuteren gaan de zorgvuldig door kruising ingebrachte eigenschappen (voor een gedeelte) verloren. De kwaliteit van de plant (en dus de kwaliteit van de oogst!) loopt dan terug. Om deze reden vervangen we de oorspronkelijke plant na maximaal 12 weken door een van haar gezonde en nog verse gestekte dochters.
Moederplanten hoeven helemaal niet groot te zijn, twee bescheiden moeders zoals dezen kunnen vele generaties wietplanten opleveren.
Het gemak waarmee een wietplant zich laat stekken maakt het zelf zaaien van cannabis minder aantrekkelijk. In de eerste plaats kost het zelf zaaien veel meer tijd dan het opkweken van stekken. Een niet te onderschatten voordeel is het feit dat je met het kweken van klonen veel vaker kunt oogsten dan bij het vanaf zaad opkweken. Daarnaast ontstaan bij het zelf zaaien van niet gefeminiseerd zaad, zowel mannelijke als vrouwelijke planten. De kans dat een zaadje een mannelijke plant oplevert is dan net zo groot als de kans dat er een vrouwtje tevoorschijn komt, 50% dus…
Benodigdheden voor het stekken
Voor het stekken/klonen van hennep hebben we nodig: een moederplant van hoge kwaliteit; een scherp schaartje of scherp mes(je); stekpoeder of stekkengel; een medium om op te stekken (stektray met steenwolpluggen, kweekbakje met gewassen grof zand, fijn vermiculiet, een grondloos mengsel of potgrond); fosforzuur; een TL-armatuur of spaarlampen in een koel blauwe kleur; ventilatie; een schone werkwijze en schone omgeving; groene vingers.
Licht
In tegenstelling tot het opkweken van cannabisplanten, waarvoor we 400 Watt- of 600 Watt HPS lampen of LED kweeklampen gebruiken, schieten stekken het beste wortel bij TL-licht. TL-licht geeft vooral licht af dat in het blauwe spectrum ligt. Daarnaast is het beheersen van de temperatuur bij het gebruik van TL-licht minder ingewikkeld, omdat TL-buizen minder warmte afgegeven. De TL-armatuur wordt gemonteerd op een hoogte van ongeveer 25 cm boven de toppen van de stekken. We gaan de stekken 18 of 24 uur per dag belichten. We kiezen voor 18 uur in de warmere maanden, zodat het licht op het warmst van de dag uit blijft. In de koude maanden houden we het licht 24 uur per dag aan. De hiergenoemde belichtingstijden zijn echter maar een richtlijn, het gaat erom de klimatologische omstandigheden zo weinig mogelijk te laten schommelen. Bij een gelijkmatig klimaat krijg je de beste resultaten . Het zal dus enige ervaring vereisen om de optimale omstandigheden te creëren.
Temperatuur en luchtvochtigheid
De stekken van cannabisplanten, wortelen het beste bij een temperatuur van 25-26 graden Celsius en een relatieve luchtvochtigheid van 70-75%. Zoals dat ook bij de eigenlijke kweek het geval is, is de beheersing van het klimaat heel belangrijk. Er moet opgelet dat schimmels en ongedierte geen kans krijgen. Vooral de sporen van schimmels kunnen voor problemen zorgen als de klimatologische omstandigheden niet optimaal zijn. In principe is ieder deel van een cannabisplant geschikt om als stek te gebruiken, maar aan een blad met wortels hebben we niet zoveel.
Trek je stek
Een goede stek bezit in elk geval een groeipunt. De grootte van de stek doet niet zoveel ter zake, een stek van 2 cm kan net zo goed uitgroeien tot een plant van topkwaliteit als een stek van 10 cm. Voordat je de stek op het groeimedium zet, moet je voorbereidingen treffen. We gaan uit van het stekken op steenwolsubstraat. Eerst moet de stektray voorgeweekt worden met een voedingsoplossing. De pH-waarde moet 5,8 zijn, de EC- waarde 0,8 tot 1,0. Om een pH-waarde van 5,8 te bereiken, kan het best gebruikt worden gemaakt van fosforzuur (pH-min). Fosforzuur heeft als voordeel dat het de stekken helpt bij het wortel schieten. De stektray laten we vollopen en vervolgens weer uitlekken. We doen dit enkele uren voor we de stekken van de moederplant nemen.
De stekken worden geknipt of met een scherp mesje gesneden. Zorg er daarbij voor dat er zo weinig mogelijk rafels ontstaan. Een glad afgesneden of afgeknipte stek verliest minder sappen dan een stek met een gerafeld uiteinde. Bovendien loop je het risico dat gerafelde plantendelen gaan rotten. Direct na het knippen of snijden dopen we de stek eerst in water en daarna in wortelhormoon (stekpoeder), waarna de stekken in de steenwolpluggen worden gestoken. Let er op dat je niet teveel stekpoeder gebruikt, want dan gaan ze rotten…
De stektray moet vervolgens om de 3 a 4 dagen verzadigd worden met voedingsoplossing. Bij het laten wortelen van cannabisstekken is een goede hygiëne heel belangrijk. Werk daarom steeds zo schoon mogelijk. Maak daarom steeds tussendoor je kweekbak en je schaar of mes grondig schoon met een antibacterieel middel. Dagelijks moeten de stekken worden nagelopen op eventuele rottende delen. Rottende bladeren of stelen moeten steeds worden verwijderd, ook om schimmels geen kans te geven. Verder is het van belang om de stektray niet in een laag water te zetten. Het wortelen wordt daardoor bemoeilijkt. Ook de kwaliteit van de wortels wordt daardoor minder. Een te natte stektray lokt bovendien wortelrot door pythium (een schimmel bij de wortels) uit.
In een propagator creëer je makkelijk een lekker klimaat voor je stekken.
Net als alle planten hebben ook hennepstekken frisse lucht (CO2!) nodig. In de stekruimte moeten we daarom ventileren. Het ventileren is soms ook noodzakelijk om de temperatuur stabiel te houden. Bij het ventileren moet je proberen het optimale klimaat te krijgen zonder dat de stekken in windkracht 9 komen te staan. Teveel luchtverplaatsing heeft als gevolg dat de stekken uitdrogen. Wanneer je alle klimatologische omstandigheden onder controle hebt, kan het wachten op de wortels beginnen.
Bij gezonde stekken duurt het ongeveer 7-10 dagen voordat je de eerste resultaten ziet. Na 12-14 dagen horen gezonde stekken voldoende wortels te hebben om ze te kunnen uitzetten. In principe moet, als je het klimaat goed hebt beheerst, ongeveer 80% van de stekken wortelen. De stekken die na 14 dagen nog geen wortels hebben, kun je nog een week laten staan. Deze stekken kunnen wel een mindere kwaliteit plant opleveren. Wanneer er na 3 weken nog geen wortels zijn ontstaan, kun je die stekken weggooien. Houdt er dus altijd rekening mee dat niet alle stekken zullen wortelen, plaats daarom ongeveer 20% meer stekken dan je uiteindelijk aan planten wilt overhouden.
Vaker dan 1 keer verpotten en/of verplaatsen is voor planten net zo’n traumatische ervaring als voor de meeste mensen twee keer per maand verhuizen naar een andere uithoek van het land
Stekken verpotten
Het uitplanten van gewortelde stekken is een secuur karweitje. Het wortelstelsel van de jonge plantjes is heel teer en kan gemakkelijk worden beschadigd. Voor een gezonde plant zijn de uiterst kleine wortelhaartjes heel belangrijk. Er is menige prachtige stek om zeep geholpen door te ruw verpotten.
Het uitplanten van gewortelde stekken is een secuur karweitje. Het wortelstelsel van de jonge plantjes is heel teer en kan gemakkelijk worden beschadigd.
Wortels van planten houden niet van licht (ze groeien in het donker) en lucht (ze drogen snel uit!). De jonge plantjes gaan nu naar de plek waar ze de rest van hun leven zullen slijten. Vaker dan 1 keer verpotten en/of verplaatsen is voor planten net zo’n traumatische ervaring als voor de meeste mensen twee keer per maand verhuizen naar een andere uithoek van het land. De planten moeten wennen aan hun nieuwe omgeving. Ze moeten voldoende water krijgen en niet meteen de volle laag aan licht krijgen. Na een paar dagen kan de volwaardige voeding beginnen en gaan de planten onder het volle kweeklicht, de vegetatieve of groeifase breekt aan.
(advertentie)