- Amerikaanse traktatie voor koekiemonsters: (Auto) Frozen Biscotti
- Buitenwiet test ’25 update #3: wat piept daar boven de grond uit?
- De allerbeste wiet kweek je gewoon… buiten!
- CannaTommy komt uit de kast voor een lesje wietboter maken
- Studie • Hoe roken, vapen en blowen de luchtwegen beïnvloeden
- Dokter Groen zet de aardbeienbloemetjes buiten
Trend? Limburgse wiettelers jatten… water!

Of het een gevalletje komkommernieuws is zal moeten blijken, maar diverse media melden dat wietkwekers ook massaal water aftappen zonder de rekening te betalen. Met name in Limburg zou het bar en boos zijn. Is water de nieuwe stroom?!
Stroom en water
Dat de wietkwekers die meer dan vijf planten erop nahouden – laten we ze broodkwekers noemen – illegaal stroom aftappen om de groeilampen te laten branden is bekend. De hoeveelheid juice die jaarlijks vóór de meter wordt afgetapt zou de omvang van et stroomverbruik van de complete stad Den Haag zijn, maakte de elektriciteitsbedrijven vorig jaar bekend, ofwel goed voor zo’n 200 miljoen euro.
Maar nu blijkt er niet alleen stroom maar ook water te worden gejat door de grotere kwekers, althans dat meldt het Limburgse waterbedrijf WML.
Tienduizenden euro’s misgelopen

In Limburg hebben zo’n dertig wietkwekers water gestolen om ontdekking door de politie te voorkomen… [foto: Yarygin/Shutterstock]
Nou hebben wij persoonlijk nog nooit gehoord van water dat weer terugstroomt in de leidingen als het er eenmaal uitgekomen is, maar soit. Het schijnt dus zo te zijn dat je dan een keerklep verwijdert als je je waterverbruik niet geregistreerd wilt zien…
Koelwater
Het water dat onze Limburgse groene vrienden lenen zonder te betalen (immers, als het weer terugvloeit is het eigenlijk ook niet gejat, nietwaar) wordt niet gebruikt voor het bevloeien van de wietplanten wat je wellicht zou denken. Nee, het gaat naar koelbakken die boven de planten hangen en die ervoor moeten zorgen dat de politie de warmte die van de kweeklampen afkomt niet met infrarood camera’s kan registreren. Aldus de zegsman van de waterfirma WML.
Dat water wordt door de afgegeven warmte eronder razendsnel warm en dan moet er dus weer nieuw koud water in, enzovoorts enzovoorts. Persoonlijk zouden wij dan als kweker liever overstappen op LED-verlichting in ons hok, dan ben je in 1 klap van 2 problemen af: hitte van de groeilampen en het stelen van water!