(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Minister Opstelten ziet >15% THC-wiet als harddrugs, want ‘levensgevaarlijk’. Onderzoek van Trimbos-instituut bewijst dat dit onzin is. ‘Het niet aannemelijk dat cannabis-verslaving en de toenemende vraag naar behandeling in belangrijke mate het gevolg is van sterkere wiet’.

Het is de dag waarop de anti-cannabis leugenaars ontmaskerd worden. Eerder vandaag ging premier Mark Rutte kleddernat met zijn bewering dat wiet ervoor zorgt dat je IQ daalt en je vroeg gaat dementeren (zie ‘Blower scoort op cognitieve tests!’). En nu wordt VVD-partijgenoot en minister Ivo Opstelten van Justitie keihard op zijn Pinokkio-plaats gezet. Uit nieuw onderzoek van het Trimbos-instituut, dat 3 jaar lang een grote groep blowers (600 jongvolwassenen!) volgde, blijkt namelijk dat er nauwelijks een direct verband is tussen THC en verslavingsgevoeligheid.

[Beeld: MWNW.nl]

[Beeld: MWNW.nl]

De complete passage uit het rapport van Trimbos-instituut over de rol van het THC-percentage bij cannabisverslaving, luidt als volgt:

Invloed THC-percentage

Als mogelijke oorzaak van de toegenomen hulpvraag wordt steeds vaker verwezen naar de stijging van de THC concentratie in Nederlandse wiet. Deze concentratie piekte met 20% THC in 2004 en schommelt nu rond 15%. Dit onderzoek bij frequente cannabisgebruikers met relatief hoog risico op verslaving, liet slechts een beperkte invloed zien van de mate van THC blootstelling op het ontstaan en het beloop van cannabisverslaving.

Opvallend is dat wanneer ervaren gebruikers een sterke joint roken, ze daar gedeeltelijk voor compenseren door minder rook te inhaleren. Daarom is het niet aannemelijk dat cannabisverslaving en de toenemende vraag naar behandeling in belangrijke mate het gevolg is van sterkere wiet, of dat een lagere THC-concentratie zal leiden tot minder hulpvragers. Gerichte preventie met aandacht voor de aanwezigheid van psychische problemen lijkt een betere strategie om escalatie van problemen en chronische verslaving te voorkomen.

Volledige Trimbos-rapport

Het volledige rapport over cannabisverslaving van het Trimbos-instituut kun je HIER lezen. De grote vraag is nu natuurlijk ook of de Tweede Kamer minister Opstelten terugfluit met zijn onzalige – en nu bewezen onjuiste – plan om sterke wiet naar de hardrugslijst te verbannen?

(advertentie)