- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Trips in Dr. Groen’s kweekkast
Tripsen zijn nare beestjes, ze prikken in de cellen van wietplanten en zuigen deze leeg. Verdroogde bladeren en een slecht presterende plant is het gevolg. Dokter Groen ontdekte de naarlingen in zijn RollingStoned kweekkast en gaat ze te lijf met een mengsel van Spiritus en groene zeep.
Hallo lieve lezers, zoals altijd start ik de week weer met een duik in mijn kleine LED-kweekkast om wat foto’s en een verslag te maken van de ontwikkelingen. En zoals altijd nam ik de planten daarbij even goed onder de loep, maar wat ik daar vanmorgen aantrof was geen fijn gezicht: bladeren die onder de witte trips-vlekken zitten en waarvan sommigen al helemaal uitgezogen en droog waren!
Door trips aangetaste bladeren. De zwarte puntjes op de onderste foto zijn de uitwerpselen van de spint. Als je goed kijkt zie je op de foto ook een trips zelf.
Groene zeep en spiritus
De trips lijkt het vooral gemunt te hebben op de onderste bladeren en werkt zijn weg langzaam in de planten omhoog. Vele bladeren onderaan de planten lieten zelfs al los. Ik heb al deze uitgedroogde bladeren weggehaald en verwijderd. Op die manier is een deel van het nare tripsenvolk alvast weg, maar ze zijn nog lang niet allemaal verdwenen. Ik ga daarom meteen na het schrijven van deze update naar de winkel voor wat groene zeep en een fles spiritus om de beesten mee aan te pakken.
Tripsen houden sowieso niet van een vochtige omgeving, net als bloeiende wietplanten. Dus heb ik de planten sowieso maar even flink natgespoten om de beesten om de beesten vast wat te verzwakken. Ik zal de naarlingen te lijf gaan met een bestrijdingsmiddel uit grootmoeders tijd. Trips kun je namelijk bestrijden met een mengsel van groene zeep, water en spiritus. Je moet de planten er dagelijks mee onderspuiten tot de plaag over is.
- 20 gram groene (natuurlijke) zeep
- 20 milliliter spiritus
- 1 liter water
Dikke calyxen en light-bleach
Met de planten gaat het gelukkig nog wel redelijk goed, afgezien van de bladeren lijken de toppen weinig last van de trips te hebben. Een van de toppen van de Silver Star Haze groeide ondertussen zo dicht bij het krachtige LED-licht, dat de bovenkant van de top door het licht wat gebleekt is. Ik heb de plant daarom maar even omgedraaid zodat de top niet meer pal onder het licht groeit. Light bleach kan voorkomen bij LED kweeklampen omdat de lamp bijna geen hitte afgeeft. De top kan dan zo dicht bij de lamp groeien dat hij verbleekt door de kracht van het licht.
Op de bovenste foto zie je dat de top wat gebleekt is door het licht, dat de toppen wel al behoorlijk volgroeien zie je op de twee andere foto’s. Ook hier al de nodige door spint aangetaste bladeren…
De Purple OG plant doet het ook erg lekker, wat opvalt zijn de calyxen. Dat zijn de zaadhulsjes in de toppen. Hoewel de plant niet bevrucht is, zijn sommige van deze zaadhulsjes bij deze plant zo dik dat het lijkt of er al volwassen zaden inzitten! De plant is ook veel meer indica dominant dan de Silver Star Haze planten en heeft een kortere bloeifase, waardoor ze nu al behoorlijk wat THC op haar topjes heeft.
Hoewel de plant niet bevrucht is, zijn sommige van deze zaadhulsjes bij deze plant zo dik dat het lijkt of er al volwassen zaden inzitten!
Op de foto rechts zie je een paar van die opgezwollen calyxen op een lager gelegen topje. Ook deze plant is helaas behoorlijk door de trips aangevreten, ik hoop dat ze nog een beetje bijtrekken allemaal en dat de groene zeep en het spiritus straks goed hun werk zal doen.
Met de foto hierboven neem ik afscheid voor deze week. Ik heb namelijk nog het nodige trips-bestrijdingswerk te doen. Ik ga naar de winkel, geniet van de plaatjes en tot volgende week.
Dr. Groen
(advertentie)