- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Twee apotheken in Chili bieden nu cannabis aan
Chili is het eerste land in Latijns-Amerika waar legaal cannabis medicatie verkrijgbaar is in apotheken. Het betreft een proef voor een half jaar in 2 drogisterijen, maar als het allemaal goed gaat heeft het land grootste plannen voor de productie én export van mediwiet.
Viva la revolución
Het zal geen geheim voor jullie zijn dat de cannabis revolutie vooral bloeit op het Amerikaanse continent. En dan gaat het niet alleen over de VS en Canada, maar ook over Latijns-Amerika. Ooit was Uruguay daar het eerste land op aarde – december 2013 – dat besloot om cannabis volledig legaal te maken, maar het is Chili dat de primeur heeft van legale wiet als medicijn in de apotheek.
Afgelopen woensdag werd er namelijk een pilot project gelanceerd in de Chileense hoofdstad Santiago: in 2 apotheken daar kunnen patiënten voortaan hun cannabis medicijn kopen.
Joint venture met Canadese Tilray
De zes maanden durende proef is tot stand gekomen met hulp van Canada, dat dan weer wel. De beursgenoteerde mediwiet producent Tilray financiert het project samen met Alef Biotechnology, een bedrijf uit Chili. Het Nationale Gezondheid Instituut van het Zuid-Amerikaanse land heeft de supervisie over de hele gang van zaken. Na een half jaar wordt de levensvatbaarheid van het programma geëvalueerd, met als insteek voor Chili de vraag of het land zelf medicinale wiet moet gaan kweken en exporteren.
Chronische pijn
Voor een beperkte groep patiënten in Chili is dit dus nu al goed nieuws. De twee in Canada gemaakte medicijnen waar het in de proef om gaat zijn namelijk T100 en TC100, bedoeld voor chronische pijnbestrijding. Tilray deelt sinds kort hun wiettoppen, cannabis flos (vermalen toppen) en concentraten in met een handig systeem:
Daarbij is dus een sterkte van 100 milligram ‘low potency’ volgens het Canadese systeem, 200 mg is ‘medium’ en de sterkste – vooralsnog niet in Chili verkrijgbare – variant is met 300 milligram ‘high’.
Met deze proef is Chili dus net wat eerder dan het al genoemde Uruguay, waar home made cannabis vanaf juli in de apotheken verkrijgbaar is…