- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Twee jaar na legalisering is nog 54% van Canadese wiet illegaal
Eén van de belangrijkste doelstellingen van de legalisering van recreatieve cannabis in Canada – bijna twee jaar geleden – is om de zwarte markt terug te dringen. Dat gaat natuurlijk niet zomaar na tientallen jaren van war on drugs met bijbehorend lucratief illegaal circuit. Je mag dus zelf kiezen van ons of je het glas half vol of half leeg vindt als we melden dat op dit moment 46% van de cannabisverkopen in Canada legaal is.
Canada geeft hoe dan ook het voorbeeld
Naast het bevorderen van de volksgezondheid door middel van kwaliteitscontrole op cannabisproducten, is het elimineren van de zwarte drugsmarkt een hoofddoel van legalisering, waar dan ook op de wereld. En dus ook in Canada, waar op 17 oktober 2018 geschiedenis werd geschreven toen het land als eerste grote westerse mogendheid overging tot een volledig gelegaliseerde wietmarkt.
Daarmee is het land ook automatisch een soort van proefkonijn voor andere landen die nadenken over iets anders dan de zinloze war on drugs blijven voeren. Daarbij helpt het wel dat Statistics Canada, zeg maar het centraal bureau voor de statistiek daarginds, werkelijk alles rondom cannabis minutieus bijhoudt. En die cijfers ook voor iedereen openbaar maakt!
Na 2 jaar is bijna helft van alle wiet (al) legaal
Welnu, na bijna twee jaar legalisering blijkt dus dat 46 procent van alle verkochte cannabisproducten legaal worden aangeschaft in Canada. ‘Illegale wiet domineert nog steeds na twee legale jaren’, kopt persbureau Bloomberg over deze data van Statistics Canada.
Maar hé, je zou het met hetzelfde gemak kunnen omdraaien, aangezien we vanaf nul procent komen; dat bijna de helft van alle wiet in Canada na 2 jaar al legaal is. En dat na pak ‘m beet 70 jaar verbieden en war on drugs! Hoe dan ook, de legale cannabisbranche is in Canada inmiddels goed voor 1,7 miljard dollar.
Hoge prijs legale wiet houdt zwarte markt in stand
Uiteraard zijn er wel oorzaken te benoemen voor de hardnekkig aanblijvende zwarte wietmarkt. Analist Matt Bottomley van Canaccord Genuity zegt dat vooral de hoge prijs van legale cannabis zorgt dat de consument geen sterke impuls krijgt om ‘de transitie te maken naar gereguleerde en belaste aankopen’.
Ook signaleert deze analist dat in de meeste legale markten edibles (eetbare cannabisproducten) goed zijn voor ongeveer de helft van alle omzet, maar in Canada slechts voor 15%. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat die edibles pas eind vorig jaar gelegaliseerd werden in Canada.
In een rapport van Statistics Canada uit juni stond dat de ‘unlicensed producers and sellers’ in de provincie British Columbia in 2019 ongeveer een derde méér verdienden dan bedrijven mét een licentie: 1,24 miljard tegenover 765 miljoen dollar. In een andere deelstaat, de Northwest Territories, besloten de autoriteiten al om de prijs van alle cannabisproducten met 10% te verlagen in een poging om de ongereguleerde verkoop aan te pakken.
Corona-effect en toekomstpotentie
Volgens de cijfermeesters van Statistics Canada steeg de verkoop van cannabis in maart met 19 procent dankzij het coronavirus. Niet verkeerd natuurlijk, maar analist Bottomley denkt dat er ‘nog steeds een hoop potentiële consumenten aan de zijlijn staan’.
In totaal droeg legale cannabis sinds oktober 2018 al bijna 4 miljard dollar (3,96 miljard om precies te zijn) bij aan het bruto nationaal product van Canada. Volgens het overheidsbureau ging er in diezelfde periode voor 4,13 miljard dollar onder de toonbank aan illegale wietverkopen.
En half leeg of half vol; dat is toch alvast 21 procent minder sinds de rollout van de gereguleerde industrie…