- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Tweede cannabis museum in Amsterdam geopend
Jawel! Amsterdam telt niet langer één maar twee cannabis museums. En dat juichen wij natuurlijk van harte toe, want hoe vaker de echte waarheid over wiet verteld wordt, hoe beter. Afgelopen donderdag 27 juni was de officiële opening, en CNNBS was van de partij om het nieuwe museum over wiet te ervaren.
Iedere grote stad zou een museum over cannabis moeten hebben, en Amsterdam verdient er wat dat betreft wel twee. Komt goed uit want sinds gisteren hééft onze hoofdstad er ook twee. Opvallend genoeg liggen ze praktisch bij elkaar om de hoek. Toch is dat geen bezwaar want het nieuwe Cannabis Museum Amsterdam vult het bestaande Hash Marihuana & Hemp Museum perfect aan, met een interactieve cannabis ervaring.
Cannabis Museum Amsterdam
Het nieuwe Cannabis Museum beslaat drie verdiepingen in een mooi oud pand aan de Damstraat, en is het werk van drie man. Journalist Thijs Roes (o.a. bekend van Vice, De Correspondent en dit fantastische filmpje) schreef stoned alle teksten (maar redigeerde ze nuchter). Kunstenaar Pieter van Tongeren aka Mossy Giant, maakte het prachtige psychedelische artwork van het museum. En Kunstenaar en ondernemer Tim Boin is met zijn bedrijf Sober Industries tenslotte verantwoordelijk voor de inrichting en alle interactieve én minder actieve kunst in het museum.
Hoewel Cannabis Museum Amsterdam al een jaar open is voor bezoekers, werd het op donderdag 27 juni pas officieel geopend. Dit ging uiteraard niet zoals je gewend bent door een of ander suf lintje door te knippen maar door een wietplant te oogsten. De afgeknipte top ging direct mee naar de derde verdieping, om onder het genot van het nodige vreetkickvoedsel en een koud drankje tot rosin concentraat te persen. Ook Highlife hoofdredacteur Rob Tuinstra was er om verslag te doen, en PowNed maakte een korte reportage van de feestelijke opening.
Cannabis experience
Het nieuwe museum biedt de bezoeker veel meer dan vitrinekasten met cannabis kunstschatten. Dat zou inderdaad enigszins overbodig zijn, aangezien die al in Amsterdam te zien zijn. In plaats daarvan word je als bezoeker meegenomen in het verhaal over cannabis. Een reis door de geschiedenis van wiet. Van de tijd voor de prohibitie, toen hennep telen door de Amerikaanse overheid nog werd aangemoedigd. Tot en met de oorlog tegen cannabis, en meer recentelijk de golf van legalisering.
Maar in Cannabis Museum Amsterdam kun je cannabis daarnaast ook aan den lijve ondervinden. Zonder daarvoor nou per se zelf wiet te moeten roken, al raden we je dat wel aan. Op de eerste etage van het drie verdiepingen tellende museum vind je bijvoorbeeld een show grow waar je drie echte wietplanten kunt zien groeien. Ook kun je de verschillende terpenen (geuren) van cannabis ruiken. Neem je zelf wiet mee dan kun je dat zelfs tot rosin concentraat laten persen op een professionele pers daarvoor.
Psychedelische kunst
Bezoekers die absoluut geen idee hebben wat cannabis nou met je doet, kunnen dat nuchter toch een beetje ervaren in het Cannabis Museum. Kunstenaar Pieter van Dongen, heeft daarvoor namelijk een enorm kunstwerk gemaakt. Het tafereel barst van de psychedelische details waardoor je er niet snel op uitgekeken zal zijn. We noemen een blowende wasbeer, pijp rokende sprookjesfiguren en een keur aan stonede dieren.
Maar dat is niet alles want het kunstwerk komt tot leven als je ervoor gaat zitten. Camera’s scannen je bewegingen en brengen het kleurrijke kunstwerk in beweging. Een beetje zoals kleuren soms door cannabis lijken te bewegen. Museum Manager David Luca: “laatst hadden we een paar jongens op bezoek die paddo’s hadden gegeten. Die heb ik voor Pieters interactieve wietwereld gezet; ze hebben zich er ruim twee uur mee vermaakt!”
Cannabis Museum Amsterdam ligt op loopafstand van Centraal Station, aan de Damstraat 6 in Amsterdam. Een entreekaartje kost 10,- euro en koop je via de website of bij de ingang van het museum.
(advertentie)