- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Uitgezocht • Wat gebeurt er wanneer je wiet en tabak mixt?
Het mengen van cannabis en tabak – of eigenlijk de werkzame stof nicotine – is niet ongewoon, vooral niet in Europa, Australië en Israël. Veel mensen genieten van het mengen van de twee stoffen om een unieke “high” te creëren. Sommigen zweren dat het de effecten van THC versterkt, terwijl anderen beweren niet veel te voelen van wiet zonder nicotine. Hoe werken deze twee stoffen op elkaar in – in het lichaam en de hersenen – en wat kun je verwachten van een combinatie? Dat zochten wij eens haarfijn voor jou uit!
Waarom mensen cannabis en nicotine (tabak) mengen
Het mengen van tabak- of nicotineproducten met je wiet is geen nieuwe praktijk. Stoners mengen al tientallen jaren. Ze rollen spliffs (zoals ze in het Engels een joint met tabak noemen) in vloeipapier of gebruiken tabakswraps om blunts (wietsigaartjes) te maken. In wetenschappelijke studies wordt dit ook wel mulling genoemd.
Tabak en cannabis zijn twee van de meest geconsumeerde stoffen ter wereld, en het gebruik ervan overlapt elkaar aanzienlijk. Sommige mensen combineren beide graag op een lange vloei, terwijl anderen het ene direct na het andere opsteken. Ongeveer 90% van de cannabisgebruikers zegt ooit sigaretten te hebben gerookt, tegenover slechts 47% van de niet-cannabisgebruikers.
Tabak kan worden gemengd met cannabis om de nicotine-ontwenning bij rokers tegen te gaan, of gewoon om een bedwelmende ervaring te creëren die volgens velen verschilt van beide stoffen alleen.
Wat gebeurt er als je tabak (nicotine) en wiet mengt?
Cannabis en tabak zijn beide psychoactieve stoffen, die een effect hebben in de hersenen. Beide zijn chemische stoffen die door het lichaam worden vrijgegeven om celcommunicatie te bevorderen – bekend als neurotransmitters die in wisselwerking staan met receptoren in ons lichaam en zenuwstelsel.
Nicotine triggert specifiek acetylcholinereceptoren, die dicht opeen zitten in dezelfde delen van de hersenen als de CB1-receptoren van het endocannabinoïdesysteem. Er wordt verondersteld dat het endocannabinoïdesysteem als meester-regulerend systeem verweven en onderling verbonden is met de delen van de hersenen die reageren op nicotine in tabak.
Wiet en nicotine hebben enkele overlappende effecten. Beide worden gebruikt om te helpen bij stress en angst. En hun verschillende effecten kunnen elkaar aanvullen; van nicotine is bekend dat het de cognitie verbetert, wat tegengesteld is aan het effect van THC. En er zijn aanwijzingen dat het combineren van de twee de hersenmist van THC kan verminderen.
Gewijzigde effecten van cannabis
Het samen roken van de twee stoffen kan het bedwelmende gevoel van THC verminderen. Uit een kleine studie met 24 deelnemers bleek dat joints sterkere gevoelens van zelfgerapporteerde roes opwekten dan blunts. De onderzoekers merkten op dat blunts een hoger koolmonoxidegehalte hadden, wat een vertraagd roeseffect kan veroorzaken.
Het tegenovergestelde kan echter ook waar zijn. Uit een zelfgerapporteerd onderzoek onder 112 deelnemers bleek dat “levenslange co-gebruikspraktijken en veelvuldig nicotine vapen in verband werden gebracht met het versterken van de bedwelmende effecten van cannabis”.
Mixen kan cannabisconsumptie verhogen
Het gebruik van nicotine in combinatie met cannabis kan het cannabisgebruik verhogen (maar niet het nicotinegebruik).
Een preklinische dierstudie concludeerde dat nicotine “de versterking van andere drugs kan versterken” en dat het gebruik van zowel nicotine als cannabis het cannabisgebruik kan verhogen. Onderzoekers merkten ook op dat het versterkende vermogen van nicotine “specifiek optreedt wanneer nicotine wordt toegediend naast het innemen van cannabinoïden”.
Interessant genoeg bevorderde het gebruik van cannabinoïden de inname van nicotine niet, wat suggereert dat dit versterkingsmechanisme specifiek is voor nicotine.”
Veranderingen in de verbindingen in de hersenen
Regelmatige consumptie van een psychoactieve stof kan de verbindingen in de hersenen veranderen. Interessant is dat het combineren van nicotine en cannabis mogelijk een ander effect heeft op de hersenen dan alleen het consumeren van de een of de ander.
Uit een studie uit 2019 bleek dat nicotine en cannabis “interactieve effecten” hebben op de hersenen en dat de combinatie van de twee “effecten kan produceren die verschillen van de som van de individuele effecten van de drugs”.
Onderzoekers namen hersenbeelden van cannabisgebruikers, nicotinegebruikers, combinatiegebruikers en niet-gebruikers. Zij stelden vast dat individuele gebruikers van cannabis of nicotine weliswaar een verminderde connectiviteit hadden in bepaalde netwerken, maar dat gebruikers van beide stoffen connecties hadden “vergelijkbaar met niet-gebruikers in alle netwerken”.
Met andere woorden; het zijn misschien de balancerende effecten van de consumptie van zowel nicotine als THC die zoveel cannabisrokers ertoe brengen ook tabak te gebruiken…
Nicotine en het endocannabinoïdesysteem
Nicotine werkt ook samen met het endocannabinoïdesysteem (ECS). Uit een studie uit 2008 bleek dat “endocannabinoïden een rol spelen bij de belonende eigenschappen van nicotine en de afhankelijkheid van nicotine”.
Onderzoekers stelden vast dat zij door het blokkeren van het enzym fatty acid amide hydrolase (FAAH) – dat verantwoordelijk is voor de afbraak van anandamide – het nicotinezoekgedrag bij muizen konden vergroten. Met andere woorden; onderzoekers hebben vastgesteld dat het endocannabinoïdesysteem een belangrijke rol speelt bij het reguleren van de verslavende effecten van nicotine.
LEES OP CNNBS OOK: Anandamine, of waarom we toch zo happy worden van wiet…
Recente studies hebben aangetoond dat de endocannabinoïde-receptor CB1 een belangrijke rol speelt bij de versterkende effecten van nicotine. Sommige dierstudies hebben CB1-antagonisten (blokkers) getest om zelf toegediende nicotineconsumptie te verminderen. Deze antagonisten zijn blokkers van dezelfde plaats die anandamide activeert in het ECS, en wanneer deze blokkers worden toegediend is er minder sprake van verslavend gedrag.
Uit onderzoek is consequent gebleken dat de CB1-receptor belangrijk is bij verslavend gedrag, vooral bij nicotine. Een studie uit 2015 vond dat “CB1 receptoren kritisch betrokken zijn bij het mediëren (mediëren is ‘activerende interactie’) van nicotine beloning/versterking.”
De mechanismen van de CB2-receptor zijn minder duidelijk, waarbij sommige studies wijzen op géén rol in de effecten van nicotine en andere het tegenovergestelde suggereren. In het algemeen is er reden om aan te nemen dat CB2 verband kan houden met andere verslavingen, maar een zeer kleine rol speelt bij nicotineverslaving.
De auteurs van het overzicht uit 2021 concludeerden dat er “een belangrijke rol is weggelegd voor het endogene cannabinoïdesysteem bij de modulatie van de verslavende eigenschappen van nicotine”.
LEES OP CNNBS OOK: Wat je móet weten over het endocannabinoïdesysteem (ECS)
Verhoogde risico’s van het combineren van tabak en wiet
Longkanker
Terwijl het verband tussen nicotine en longkanker duidelijk is, is dat verband er niet direct voor cannabis. Cannabisrook bevat veel van dezelfde kankerverwekkende stoffen als nicotinerook, maar er is geen direct verband met kanker, ook niet met long- en keelkanker.
Het samen roken van nicotine en cannabis wordt ook in verband gebracht met verhoogde risico’s. Hoewel cannabis cannabinoïden heeft die in preklinisch onderzoek kankerwerende eigenschappen vertonen, doen deze de eigenschappen van nicotine – die de groei van kankercellen kunnen bevorderen – niet teniet.
Frequent cannabisgebruik wordt echter wel in verband gebracht met chronisch hoesten en bronchitis. En het combineren van cannabis en nicotine heeft een “duidelijk verhoogd risico op ademhalingsproblemen, vergeleken met cannabisgebruik of tabaksgebruik alleen”, aldus wetenschappers.
Het risico op longkanker is verhoogd voor mensen die zowel cannabis als tabak roken.
Keelkanker
Net als bij longkanker is er geen duidelijk verband tussen cannabis en keelkanker. Terwijl nicotine (tabak) een duidelijk verband heeft met vele vormen van kanker, waaronder keelkanker, geldt dat niet voor cannabis. Deze risicofactor verandert echter wanneer de stoffen worden gecombineerd.
Chronisch cannabisgebruik wordt in verband gebracht met veel gezondheidsproblemen, en er is slechts een kleine vermindering van kankerverwekkende stoffen bij ingeademde cannabisrook in vergelijking met nicotine-houdende tabaksrook.
Ondanks de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen in wietrook, lijkt het roken van cannabis alleen (zonder tabak) het risico op keelkanker niet te verhogen. Dit komt waarschijnlijk doordat nicotine in tabaksrook cellen in het lichaam heel anders beïnvloedt dan THC uit cannabisrook.
Hart- en vaatziekten
Naar schatting van de WHO sterven elk jaar bijna twee miljoen mensen aan hart- en vaatziekten die rechtstreeks worden veroorzaakt door tabak, een verbazingwekkend aantal. Cannabis is veel veiliger dan dit, maar het is niet zonder zijn eigen hartrisico’s.
Het is bekend dat THC de hartslag verhoogt en in verband wordt gebracht met abnormale hartritmes, en er zijn zelfs enkele meldingen van beroertes direct na cannabisgebruik.
De problemen worden nog groter wanneer cannabis regelmatig wordt gecombineerd met tabak. Omdat THC de manier waarop het hart klopt kan veranderen en de giftige stoffen in tabaksrook het hart ernstig kunnen belasten, zal het samen roken van cannabis en tabak het hart waarschijnlijk meer belasten dan een van beide.
Verslaving
Zowel nicotine als THC kunnen verslavend werken. Beide leiden tot een verandering in de dopamineactiviteit in het beloningscircuit van de hersenen. Deze stoot dopamine is van korte duur, en kan een “behoefte” creëren om opnieuw te consumeren om zich gelukkig, euforisch of zelfs aangenaam te voelen.
Mensen kunnen een tolerantie opbouwen voor beide stoffen, waardoor de benodigde hoeveelheid om de gewenste effecten te krijgen toeneemt. Dit verhoogt dan weer de frequentie van de consumptie en de hoeveelheid.
LEES OP CNNBS OOK: 5 tips voor een lage(re) THC-tolerantie + 3 fabeltjes gedebunkt
Natuurlijk verloopt verslaving, zoals alles, via een spectrum. Hoewel zowel cannabis als tabak verslavende eigenschappen hebben, is slechts één van deze stoffen ernstig schadelijk voor mensen die ze regelmatig gebruiken.
Het is ook belangrijk om te bedenken dat nicotine de belangrijkste verslavende stof in tabak is, maar de meeste schade die tot nu toe door roken is vastgesteld, lijkt te maken te hebben met gifstoffen in de rook en niet met nicotine op zich.
Kan cannabis helpen bij het stoppen met roken?
Hoewel het roken van cannabis met een hoog THC-gehalte in verband wordt gebracht met meer roken, kunnen CBD en andere fytocannabinoïden voordelen bieden bij de bestrijding van verslaving.
In proeven met knaagdieren blokkeerde CBD de ontwenningsverschijnselen van nicotine, wat suggereert dat dit het stoppen kan vergemakkelijken. Er zijn ook enkele preklinische dierstudies waaruit blijkt dat THCV (specifiek delta-8 THCV) een rol zou kunnen spelen bij het verminderen van hunkering en het voorkomen van nicotineontwenning bij het stoppen.
LEES OP CNNBS OOK: CBD als hulpmiddel bij het stoppen met roken
Bovendien wordt in bepaalde delen van de wereld, zoals Zwitserland, cannabis met een laag THC-gehalte op de markt gebracht als hulpmiddel of vervanging voor het stoppen met roken. Gezien de gevaren van het roken van tabak zou dit voor de meeste rokers een stap in de goede richting zijn.
Op dit moment lijkt het er echter op dat de meeste rokers van hennepsigaretten ook tabak blijven roken, wat in wezen het doel tenietdoet.
Conclusie over cannabis en tabak (nicotine)
Het combineren van wiet en nicotine is weliswaar gebruikelijk, maar toch niet aan te raden. De twee stoffen creëren samen een unieke ervaring, die zelfs kan helpen het evenwicht in de hersenen te bewaren. Het is echter bekend dat het gebruik van tabak ernstige risico’s op kanker en longaandoeningen met zich meebrengt, en daarom wordt regelmatig gebruik, met of zonder cannabis, afgeraden.
LEES OP CNNBS OOK: Stoppen met roken als blower, hoe doe je dat?