- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Uitlekwater meten = EC-waarde op hydro weten
Wanneer je hydrologisch wietplanten kweekt, is het extra belangrijk dat je die water met precies de juiste voedingsconcentratie (EC-waarde) geeft. Gelukkig heb je in hydrosystemen ofwel een voedingsreservoir ofwel uitlekwater waarvan je de EC-waarde kunt meten, en de juiste voedingsconcentratie kunt afleiden.
Wanneer je de groei en de ontwikkeling van toppen van wietplanten wil optimaliseren, is het belangrijk om ze naar behoefte te voeden. Zowel een te hoge als een te lage concentratie aan voedingszouten zorgt voor tegenvallende resultaten, om redenen die we in dit artikel uitleggen. Maar hoe weet je wat de voedingsbehoefte van je wietplanten is? Je raadt het al, door de EC-waarde in het reservoir of van het uitlekwater te meten!
EC-waarde in potten
Wanneer je hydrologisch in potten kweekt, dan blijft de EC-waarde eigenlijk nooit hetzelfde als dat van het water dat je de planten te drinken geeft. Naarmate de planten na een bewatering namelijk water opnemen, en het water verdampt, zal de EC-waarde in de potten stijgen. Hierdoor is de EC-waarde bij de wortels doorgaans hoger dan de EC-waarde van het voedingswater dat je aanmaakt.
De precieze EC-waarde rond de wortels meten kan, maar is te omslachtig om bij iedere waterbeurt te doen. In plaats daarvan kun je wel de EC-waarde van het uitlekwater meten, op het moment dat je water geeft. Daar kun je namelijk een hoop uit afleiden over de voedingsbehoefte van je wietplanten.
Uitlekwater
De EC-waarde is de elektrische geleidbaarheid van een vloeistof, in ons geval voedingswater. Hoe meer opgeloste mineralen hoe beter de vloeistof geleid, en hoe hoger de EC-waarde. Gebruik je EC-meter sowieso bij iedere bewatering om de concentratie aan voedingszouten van het drinkwater te meten. Maak er daarnaast een gewoonte van om ook het uitlekwater per wietplant op te vangen en te meten. Na een tijdje zul je merken dat je de waardes min of meer al kunt voorspellen.
Zorg er bij het uitlekwater voor dat je het direct opvangt als het onder uit de pot stroomt. Zo wordt je meting niet vals beïnvloed door eventuele opgedroogde voedingsresten in plantenschotels. Hou een logboek bij van de EC-waardes van zowel het water dat je in de potten giet, als het uitlekwater.
Het is zoals eerder opgemerkt normaal dat de EC-waarde van het uitlekwater wat hoger is, dan het water dat je aan de bovenkant in de pot giet. Toch mag het verschil ook weer niet té groot zijn. Een verschil in EC-waarde van 0,3 is acceptabel, en hoe lager het verschil is, hoe beter. Merk op dat het verschil ook groter wordt naarmate je langer wacht met water geven.
Als het verschil tussen het giftwater en uitlekwater echter hoger is dan 0,4 dan zul je actie moeten ondernemen. De makkelijkste en beste remedie is dan om wat vaker water te geven, dit zal de EC-waarde van het giftwater en uitlekwater dichter bij elkaar brengen, en EC-schommelingen zodoende verminderen.
Mocht dat echter niet helpen, dan kun proberen om meer water te geven, zodat het medium goed verzadigd is. Dit zal de EC-waarde van het uitlekwater en de EC-waarde in het medium verlagen. Wanneer het verschil weer binnen de perken van 0,3 EC blijft, kun je weer de gewone hoeveelheid water geven.
Het gebeurt niet vaak maar wanneer de EC-waarde van het uitlekwater lager is dan de EC-waarde van het giftwater, en dit niet vanzelf veranderd, dan wordt het water waarschijnlijk niet goed over het medium verdeeld. Er kunnen dan mineralen (zouten) ophopen, waardoor planten last krijgen van te veel voeding, terwijl de EC-waarde van het giftwater toch laag is. Dit gebeurt meestal alleen bij automatische druppelsystemen. De oplossing is om ervoor te zorgen dat het water beter verdeeld wordt zodat het in hele medium gelijkmatig wordt opgenomen.
EC-waarde in (R)DWC systemen
Kweek je helemaal zonder medium, bijvoorbeeld in een (R)DWC hydrosysteem of andere zogenaamde recirculerende systemen, dan is het helemaal makkelijk om de voedingsbehoefte te achterhalen. In deze systemen kun je namelijk simpelweg de EC-waarde van het voedingsreservoir meten, om de voedingsbehoefte van je wietplanten te achterhalen.
Meet de EC-waarde van het voedingswater op dagelijkse basis en pas de EC-waarde aan aan de hand van je metingen. Merk je een stijging, dan betekent dit dat de planten behoefte hebben aan een lagere EC-waarde. De stijging werdt namelijk veroorzaakt doordat de planten meer water dan voeding opnamen. Merk je op dat de EC-waarde lager is dan bij de vorige meting dan is het net andersom. De planten hebben meer zouten dan water opgenomen en dus behoefte aan een hogere EC-waarde dan bij de laatste meting.
(advertentie)