- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Uniek in Nederland: gedogen binnen het gedoogbeleid
Eind vorige week bracht onze geliefde overheid naar buiten dat er inmiddels zeven ’teeltbedrijven’ begonnen zijn met het ‘inrichten’ voor het langverwachte wietexperiment. Tegelijkertijd verklaarde verantwoordelijk justitieminister Grapperhaus nog maar eens dat hij helemaal niets ziet in legalisering van cannabis. Hoe dat met elkaar te rijmen valt? Simpel, dit is Nederland gedoogland – en dat blijven we nog tot minimaal 2028 ook!
Oneindige serie nitwits op JenV
Eerst maar eens de zoveelste domme minister van Justitie die ons kikkerlandje kent: Ferdinand Grapperhaus. Net als zijn even domme voorgangers – we noemen Ivo Opstelten, Ernst Hirsch Ballin, Piet Hein Donner en Ard van der Steur als willekeurige maar beslist niet minder treffende voorbeelden – afkomstig uit het CDA of de VVD, die niet in het minst gehinderd werden door enige kennis van zaken omtrent cannabis.
Zo roept onze huidige (en zelfs demissionaire) justitiële leider weer eens doodleuk in de pers dat ie helemaal niets voelt voor legalisering van softdrugs, zoals tientallen burgemeesters onlangs bepleitten in een manifest. Hij schrijft het bovendien ook nog eens zwart op wit in een brief aan de Tweede Kamer, dus van een uitglijder is helaas geen sprake.
LEES OOK: Déjà vu: burgemeesters eisen legalisering cannabis
Liever liegen en afwachten
Grapperhaus gelooft niet in legale wiet. “Zolang in het overgrote deel van Europa en de wereld hennep en hasjiesj niet legaal zijn en de Nederlandse drugsindustrie voor een groot gedeelte op de export is gericht, kan legalisering het verdienmodel voor criminele drugsproducenten niet geheel wegnemen”, schrijft de bewindsman met droge ogen. Hennep en hasjiesj staan trouwens voor wiet en hasj.
Opnieuw die 80%-exportleugen die door een rancuneuze politieman verzonnen is (maar door media sindsdien gretig wordt aangehaald), en opnieuw gemakzuchtig voorbijgaand aan het FEIT dat o.a. Canada, Uruguay, Jamaica en grote delen van de VS met succes wiet hebben gelegaliseerd, of dat er in veel landen plannen hiertoe leven – waaronder de grote buurman Duitsland.
Nee, onze minister wacht liever het wietexperiment af, zegt ie dan.
Wet wordt proef en geduld wordt op de proef gesteld
Nou, daar kun je inderdaad ook mee lachen ja. Inmiddels is het namelijk al 4,5 jaar (!) geleden dat dit probeersel van de wietproef in het leven werd geroepen, met als doel om een reeds door de Tweede kamer aangenomen wietwet van D66 – die landelijke (!) legalisering van cannabis voorzag – te torpederen.
En D66 trapte er ook nog met open ogen in, in ruil voor regeringsmacht, maar dit terzijde.
Na 4,5 jaar zit er nog geen zaadje of stekje in de aarde of steenwol. En dat gaat ook nog wel even duren ook met die legale wiet en hasj, gezien het persbericht dat de rijksoverheid namens Grapperhaus en zijn collega van Volksgezondheid Hugo de Jonge eind vorige week de wereld in slingerde: ‘Inrichting eerste 7 teeltbedrijven wietexperiment begonnen‘.
Vaag, vager, Experiment gesloten coffeeshopketen
Die kop lijkt nog wel wat, maar als je verder leest zie je dat wij hier in Nederland niet op legalisering van cannabis hoeven te rekenen voor pak ‘m beet 2028. Er zijn nu dus 7 (van de 10 maximaal) wiettelers ‘bezig met inrichten’ voor de wietproef, dat wel.
Wanneer dat inrichten echter wiet en hasj in de coffeeshops van de 10 deelnemende gemeenten oplevert, kan niemand met enige zekerheid zeggen bij de overheid, die tenslotte toch alles organiseert. ‘De tijd die de teeltbedrijven en betrokken gemeenten hiervoor nodig hebben, is bepalend voor het moment dat ze kunnen gaan leveren aan coffeeshops’, klinkt het uiterst vaag.
Maar het kan altijd nog vager, lees maar: ‘De ministers bepalen in overleg met betrokken burgemeesters en de telers het startmoment dat kan worden geleverd aan de coffeeshops tijdens de zogeheten overgangsfase voor het experiment.’
Plannen voor de overgang
Jazeker, voordat we echt gaan beginnen komt er eerst nog een overgangsfase. Een gedoogbeleid binnen het gedoogbeleid, want het betekent in gewone mensentaal namelijk dat de 77 coffeeshops die mee doen aan de wietproef in die periode zowel legale als ILLEGALE wiet en hasj mogen verkopen. Dubbel gedogen of zoiets.
De beide voor de wietproef verantwoordelijke ministers hameren nu – 4,5 jaar na de aankondiging – vooral op het belang van goed plannen. Nee, echt. Kijk maar naar dit screenshot van hun persbericht:
Coffeeshops verkopen zowel legale als illegale handel
Wanneer gaat het dan beginnen, vraag je? Welnu, dit is het plan van de overheid: ‘Het streven is dat de aangewezen telers in de loop van de tweede helft van 2022 aan de nodige voorwaarden voldoen en de overgangsfase kan starten.’
Maar let op hè, dan pas START de OVERGANGSFASE. Een periode waarin de wietproef-coffeeshops dus gewoon de bestaande illegale dealers en kwekers kunnen en mogen aanhouden. Pas daarna BEGINT het wietexperiment voor het echie. ‘Na de overgangsfase start het wietexperiment, dat vier jaar in beslag zal nemen’, schrijft het ministersduo.
Gezien de praktische gang van zaken (nog los van de eigenlijke politieke bedoeling van CDA, ChristenUnie en VVD) en het voortgangstempo tot nu toe, kunnen we er welvoegelijk vanuit gaan dat we helemaal nog niet klaar zijn voor de overgangsfase in de tweede helft van 2022. Dat wordt eerder de eerste helft van 2023, op zijn best.
We zien jullie weer in 2028!
Laten we eens de optimist uithangen, of anders toch net minimaal net zo onnozel zijn als al onze justitieministers: die overgangsfase begint inderdaad in de tweede helft van 2022.
Het eigenlijke wietexperiment duurt 4 jaar.
Daarbij is echter vooraf al een ‘verlenging’ van de wietproef met 1,5 jaar ingebouwd, dus die nemen we voor het gemak – want dan hoeft er immers nog niets beslist te worden door de politici in Den Haag – ook even mee.
Opgeteld zijn we dan met zijn allen aanbeland in de EERSTE HELFT VAN 2028. Kunnen wij Nederlanders ook eindelijk eens gaan discussiëren over een mogelijke landelijke legalisering van cannabis. Benieuwd hoe de (wiet)wereld er dan uitziet…