- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Universiteit Gent zoekt Belgische en Nederlandse wietkwekers
Onder leiding van de bekende Vlaamse ‘cannabis professor’ Tom Decorte start er een groot internationaal onderzoek – 17 landen op 4 continenten – naar wiettelers. Want voor een goed (beter) cannabisbeleid is er kennis van zaken nodig en die zit er natuurlijk in ruime mate bij de kwekers. Anonimiteit is uiteraard gegarandeerd, dus help een handje mee met dit uitstekende initiatief!
Kennis is macht (en leidt naar beter cannabisbeleid)
De naam van de leider van het internationale wietteelt onderzoek zal menigeen bekend voorkomen. Tom Decorte is namelijk professor criminologie aan de Universiteit Gent én directeur van het Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek (ISD). Hij publiceert geregeld over diverse aspecten van de drugsproblematiek en staat daarbij eigenlijk per definitie aan ‘onze kant’. Dat wil zeggen dat hij bepaald geen voorstander is van de war on drugs!
Maar zoals gezegd; om goed of zelfs maar beter dan bestaand beleid te ontwikkelen is feitelijke kennis van zaken nodig, vandaar dit hernieuwde onderzoek onder wietkwekers: World Wide Weed. Een vervolg zogezegd op de studie uit 2013 van Decorte en zijn team.
World Wide Weed
Zeven jaar geleden was het onderzoeksteam van de Universiteit Gent uitsluitend in eigen land actief en werden er uiteindelijk 1.065 (illegale) wiettelers ondervraagd. Daaruit rolde toen de conclusie dat de gemiddelde cannabiskweker in België een man tussen de 22 en 34 jaar oud is die gemiddeld zo’n 100 gram per keer oogst voor eigen gebruik. ‘Het blijkt verder een gehoorzame burger te zijn’, schrijft de universiteit in een email aan CNNBS.
Dat weten wij natuurlijk allang, dat de doorsnee wietteler een brave burger is. Want een plant kweken ‘crimineel’ noemen is sowieso van de zotte, om maar eens in het Vlaamse taalgebied te blijven. Maar goed, dat besef is helaas nog altijd niet doorgedrongen tot de overheden van de Lage Landen en dus werd het volgens Decorte & Co hoog tijd voor een nieuw, en uitgebreider onderzoek onder ons soort mensen!
Ook stem van wietkweker moet gehoord worden
Universiteit Gent: ‘Voor een cannabisbeleid is inzicht nodig. Dat inzicht krijg je door alle stemmen te horen. Dus ook die van kwekers. Maar niemand loopt op straat met een bordje ‘Ik kweek cannabis’. Dat is een uitdaging voor de onderzoekers van het Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek (ISD) aan de faculteit Recht en Criminologie’, aldus de initiatiefnemers van de studie.
De onderzoeksgroep zoekt nu opnieuw mensen die cannabis kweken of gekweekt hebben op kleine of middelgrote schaal. Het nieuwe onderzoek start in oktober 2020 en loopt in 17 landen verdeeld over 4 continenten. De bevraging loopt zowel in België als in Nederland. ‘Dat gaat snel en gewoon online. Er zijn 40 standaardvragen die in elk land dezelfde zijn. De onderzoekspartner in elk land voegt er nog een paar eigen vragen aan toe’, verklaart Charlotte De Kock van de universiteit ons.
‘Objectief beeld en zicht krijgen op trends’
Wat kun je verwachten als je meewerkt aan dit internationale onderzoek? Het onderzoekt peilt naar ervaringen van de kwekers, hun motivatie om te kweken, hun eventuele consumptie van cannabis en andere verdovende middelen en de mate waarin de deelnemer in contact staat met drugsmarkten.
‘Het resultaat is een objectief beeld van cannabiskweek. Die wereld staat niet stil en door het onderzoek te herhalen krijgen de onderzoekers zicht op trends’, aldus De Kock. Ze bezweert ons ook dat de bevraging ‘compleet anoniem’ is. ‘De onderzoekers registreren niet eens het IP-adres’, zegt de Belgische.
Doe mee en verbeter het cannabisbeleid!
De vragenlijst vind je vanaf nu tot eind april op het Nederlandse internetadres www.wordwideweed.nl maar je kan ook gewoon op onderstaand screenshot van die site klikken en direct beginnen met de vragenlijst. Je vindt er ook meer achtergrondinformatie over het vorige en het huidige wietonderzoek.
Doe het en help mee aan een beter cannabisbeleid in binnen- en buitenland!