- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Update FYTA & Dermapharm: teeltlicentie 12 ton bestaat niet!
Woensdag berichtten we over een investering van het Duitste bedrijf Dermapharm in het Nederlandse bedrijf FYTA, dat in Waalwijk over een officiële overheidslicentie zou beschikken voor de teelt van 12.000 kilo medicinale cannabis per jaar. Welnu, die vergunning heeft FYTA dus niét, zo bevestigt reguleringsinstantie CIBG – waaronder het Bureau Medicinale Cannabis valt – donderdagmorgen tegenover CNNBS!
Dermapharm verrast
Ongeloof en lichte paniek in Duitsland bij diverse personen die betrokken zijn geweest bij de deal tussen Dermapharm en FYTA als CNNBS belt met de mededeling dat er helemaal geen staatslicentie is verstrekt aan het Nederlandse bedrijf waar de Duitsers een 20% belang in hebben genomen.
Klaarblijkelijk is de beursgenoteerde onderneming uit Grünwald – met een jaaromzet van bijna een half miljard euro en actief sinds 1991 – met niet al te betrouwbare informatie tot de zakelijke deal met het eenmansbedrijfje FYTA verleid.
De Duitsers hebben ons alvast beloofd dat ze met meer informatie terugkomen, donderdag.
*Update: uiterlijk vrijdag 22 maart komt Dermapharm met een officieel statement over deze zaak, zo verneemt CNNBS via een Amsterdams advocatenkantoor dat namens de Duitsers contact met ons opneemt…
FYTA in Waalwijk
Eerst even terug naar de dag van gisteren. Via de website Pharmiweb.com stuit CNNBS op het persbericht van Dermapharm Holding SE, waarin de Duisters melding maken van het feit dat ze voor een niet nader genoemd bedrag 20 procent van de aandelen in FYTA Company en FYTA Tech hebben genomen. Ook op hun eigen website publiceert men trouwens het nieuws.
Beide FYTA BV’s zitten in Waalwijk en het zou dus volgens de Duitsers gaan om een producent van medicinale cannabis die opereert met een kweeklicentie van het CIBG, onderdeel van het ministerie van WVS.
Kort samengevat, dit is wat we lezen in het persbericht van Dermapharm:
CIBG: ‘Alléén Bedrocan heeft kweeklicentie’
Nieuws dat zo spectaculair is – ook vanwege die 12.000 kilo wiet per jaar natuurlijk – dat we het bijna niet kunnen geloven. Immers, zover wij weten is alleen Bedrocan in het bezit van een overheidslicentie. We bellen met het BICG en vragen om opheldering.
Donderdagmorgen om 10.00 uur belt woordvoerder Vera Wagenaar van het CIBG – waar dus ook het Bureau Medicinale Cannabis onder valt – met CNNBS. Haar verklaring naar aanleiding van onze vragen is overduidelijk: “Alleen Bedrocan heeft in Nederland een vergunning voor de productie van medicinale wiet. Meer niet, slechts één partij.”
Er is dus absoluut geen sprake van het verstrekken van een licentie door het CIBG op 25 februari aan FYTA in Waalwijk, zoals Dermapharm meldt. Wagenaar: “Dat kan ook helemaal niet, want zoiets moet in Nederland verplicht via een aanbesteding verlopen. Die tender is vorig jaar afgebroken, maar wordt binnenkort – wellicht nog deze maand of anders in april – opnieuw opgestart.”
Drijfzand
Oei, pijnlijk! Hier is dus duidelijk iets niet in orde. Is het Duitse bedrijf er soms in geluisd door eenmanszaak FYTA en hebben ze wellicht miljoenen betaald voor een niet bestaande state-of-the-art binnenkwekerij in Waalwijk die 12 ton niet-bestaande medicinale cannabis per jaar produceert?
Feit is dat CNNBS woensdag nog zowel het Facebook-profiel als het LinkedIn-profiel van Léon van Orsouw – de enige werknemer van de vier FYTA BV’s – kon zien, maar dat zijn sociale mediakanalen donderdag verwijderd zijn… Een gevolg van onze publicaties en wellicht een belletje uit Duitsland, of puur toevallig?
Een andere bron meldt CNNBS dat er nog twee andere mensen achter FYTA zitten: ‘een biochemist afkomstig uit Wageningen en een commerciële jongen’, die samen een patent op THCa zouden bezitten. Het bedrijf FYTA Company staat bij de Kamer van Koophandel onder nummer 68784147 ook op naam van één van beiden ingeschreven: Frederikus Gerardus Josephus Maria van de Wiel. Hij staat te boek als ‘bestuurder’ en is de genoemde ‘commerciële jongen’.
FYTA Company staat dus niet op naam van Léon van Orsouw, die tot gisteren ‘het gezicht’ van FYTA naar buiten toe was als ‘Head Of QA bij Fyta company b.v.’ maar vanaf vandaag plotsklaps van de digitale aardbodem verdwenen is…
Als we op de site van de Kamer van Koophandel verder zoeken, blijken de 4 FYTA-BV’s trouwens op 3 verschillende adressen in Waalwijk ingeschreven te staan.
LEES OOK: FYTA nieuwe NL mediwietteler à 12 ton per jaar
Het nieuws van de overname is inmiddels al breed gedeeld in Europa, met name ook door Duitse (cannabis)media. Maar wat nu als dit nieuws op drijfzand berust, dan zijn de spreekwoordelijke rapen gaar.
We houden jullie op de hoogte en zodra er nieuws uit Duitsland is zullen we dat hier uiteraard melden!
Overigens hebben we ook herhaaldelijk gebeld met FYTA, om hun kant van dit verhaal toe te lichten. Maar verder dan de telefonist zijn we niet gekomen, ondanks de belofte om te worden teruggebeld.