- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Uruguay 1e vrije wietland op aarde!
Een historisch besluit dat eigenlijk aan Nederland had moeten worden gekoppeld: de volledige legalisering van softdrugs. Het Zuid-Amerikaanse land Uruguay gaat er echter met de primeur vandoor. Blowen, kopen, kweken… het mag er voortaan allemaal.Dinsdagavond stemde de senaat in met het wetsvoorstel, nadat in augustus het parlement er haar zegen al aan had gegeven. Het idee van de linkse president José Mujica (78) om zijn land het meest liberale ter wereld te maken qua softdrugs, is gebaseerd op het mislukken van de War on Drugs. Dat Amerikaanse gedrocht zorgt al jarenlang voor veel ellende in de drugs producerende landen. Steeds meer Zuid-Amerikaanse staten hebben daar tabak van en denken over een andere aanpak, namelijk die van regulering.
De senaat nam het voorstel om softdrugs volledig te legaliseren aan met 16 tegen 13 stemmen. Uit een opiniepeiling onder de bevolking bleek 63 procent tegen het voorstel. De regering vindt echter dat nietsdoen geen optie meer is. ‘Een maatschappij zonder drugs is een utopie’, verklaart Julio Calzada in De Volkskrant. Hij is een van de architecten van het nieuwe drugsbeleid van Uruguay. “Wat is het resultaat van vijftig jaar War on Drugs? Wereldwijd zitten miljoenen mensen in de gevangenis voor het bezit van minimale hoeveelheden softdrugs. Toch is het gebruik meer dan verdubbeld.”
Goedkoop en goed
Wat houdt de legalisering precies in? Om te beginnen geldt die alleen voor Uruguayanen. Legaal verkregen wiet doorverkopen aan buitenlanders blijft strafbaar. Maar de lucky bastards die wel een Uruguayaans paspoort bezitten kunnen vanaf 2014 een gram wiet kopen in de apotheek voor slechts 74 cent (omgerekend 1 Amerikaanse dollar), mits ze zich daar registreren. Per maand mogen ze veertig gram aanschaffen. Geen zin om naar de apotheek te gaan? No problemo: elke inwoner (huishouden om precies te zijn) mag 6 planten thuis kweken voor eigen consumptie. Blowers kunnen daarnaast lid worden van een cannabisclub om onderling informatie uit te wisselen.
De overheid zal bedrijven een vergunning verlenen om wiet te gaan kweken. Daarbij kunnen ze de kwaliteit goed controleren. Dat is belangrijk omdat de 120 duizend blowers in het land nu nog aangewezen zijn op inferieure straatwiet. Calzada: “Ze roken vooral de zogenoemde presendado paraguayo (Paraguayaanse persing): een samengeperste mix van bladeren, lijm, oliën, uitwerpselen, chemische stoffen. Die mix is veel schadelijker voor de gezondheid dan pure cannabis.” De staat zal er bovendien op toezien dat het THC-gehalte in de legale wiet tussen de 5 en 12 procent komt te liggen.
Met het nieuwe beleid hoopt Uruguay vooral ook dat minder jongeren aan harddrugs verslaafd raken, volgens Calzada nog een schadelijk bijeffect van de War on Drugs. “Na een halve eeuw van rampzalige resultaten kiezen wij ervoor een andere weg in te slaan.” Hulde voor het lef van deze Zuid-Amerikanen. En een rode kaart voor onze eigen incompetente Nederlandse politici!
(advertentie)