(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Kwekers die zelf gezonde stekken kunnen maken, kunnen profiteren van vele voordelen. Wietstekken bieden een gratis en onuitputtelijke bron van wietplanten om te kweken. Omdat al die wietplanten genetisch hetzelfde zijn, groeien ze gelijk op en presteren ze allemaal zo goed als hun moederplant. Nog meer weten? Lees onze antwoorden op de vragen die men zoal over het maken van wietstekken stelt.

Hoe lang duurt het voordat stekken wortels hebben?

Normaal gesproken, wanneer je stekken onder optimale omstandigheden behandelt, kunnen ze al binnen een week wortels hebben. Vaak zijn de omstandigheden echter niet helemaal optimaal. De temperatuur kan wat aan de lage kant zijn en de luchtvochtigheid kan te laag zijn. Dit zorgt ervoor dat het wat langer duurt voor stekken wortels vormen maar ook dan zouden wietstekken binnen maximaal 14 dagen wortels moeten hebben. Duurt het langer, dan staat je wietplantje te lang droog en zal die het waarschijnlijk niet overleven. Het gebruik van stekkengel of stekpoeder kan het de aanmaak van wortels aanzienlijk versnellen.

Wanneer kan ik het beste stekken van een moederplant nemen?

Sowieso is het aan te raden om stekken te nemen wanneer de moederplant nog in de groeifase zit. Stekken die je van bloeiende wietplanten neemt, kunnen het wel overleven maar zullen er aanzienlijk langer over doen om wortels te vormen. Dit verkleint de kans op succes. Hou er ook rekening mee dat de moederplant nog genoeg blad overhoudt, dus wacht minimaal een week of vijf, of tot de moederplant meerdere zijtakken heeft.

In een propagator kun je de luchtvochtigheid hoog houden voor stekken. Foto: Danaan, Shutterstock

Moét ik per se stekkengel of stekpoeder gebruiken?

Op zich kunnen stekken ook zonder stekkengel of stekpoeder wortels vormen. Stekken produceren de groeihormonen hierin namelijk zelf ook. Wanneer je je stekken echter wel in stekkengel of stekpoeder doopt, dan zullen de stekken wel veel sneller wortelen, en is de kans dat je stek het overleeft een stuk groter. Mocht je geen stekkengel of stekpoeder hebben, dan kun je stekken ook laten wortelen in wilgenwater. De bast van een wilg bevat van nature namelijk ook groeihormonen.

Welke takken zijn het beste geschikt om te stekken?

In principe kun je iedere tak van een wietplant laten wortelen. Kwekers die hun planten vlak voor de bloeifase dieven, kunnen de lager groeiende takjes die ze daarbij weghalen, prima gebruiken om stekken van te maken. De beste stekken maak je echter van takken die nog buigzaam en groen zijn. Wanneer de stam van je stek hard en verhout is, is de bast erg hard wat het moeilijk maakt voor de nieuw te vormen wortels om daar doorheen te groeien.

Jonge, nog buigzame takken lenen zich het best voor wietstekken. Foto: Sabrina Calderon, Shutterstock

Wat is de beste temperatuur en luchtvochtigheid voor stekken?

Stekken hebben het niet graag te koud en houden van een hoge luchtvochtigheid. Een aangename temperatuur zorgt ervoor dat wietplanten goed en snel kunnen groeien. Een luchtvochtigheid van minimaal 60% zorgt ervoor dat de stekken niet te veel vocht verdampen, zolang ze nog geen wortels hebben om dit aan te vullen. De optimale omstandigheden zijn bij een temperatuur van 22 tot 24 graden en een luchtvochtigheid van 70 procent.

In plaats van een propagator kun je individuele stekken ook afdekken met een plastic beker of halve plastic fles. Foto: mikeledray, Shutterstock

Heb ik per se een propagator nodig om stekken te maken?

Nee, op zich heb je niet per se een propagator nodig maar het is wel absoluut noodzakelijk dat je de luchtvochtigheid rond je stekken voldoende hoog houdt. Dit kun je ook doen door een halve plastic fles ondersteboven over een stek heen te zetten, of door een kweekruimte met luchtbevochtigers op een relatieve luchtvochtigheid van 70 procent te houden.

Een propagator is echter wel het gemakkelijkste om stekken in te laten wortelen. Besproei je stekken en de binnenkant van de propagator elke dag met water. Open de propagator dagelijks ook even een paar seconden (niet langer) zodat de natte omgeving en de stil hangende lucht ververst wordt. Dit voorkomt schimmelvorming. Zodra stekken na een week de eerste kleine wortels hebben, kun je de ventilatiegaten van je propagator voorzichtig open zetten om de lucht te laten verversen.

Wat is het beste medium om stekken in te laten wortelen?

Op zich maakt het niet heel veel uit waarin je stekken laat wortelen, zolang het medium maar licht vochtig en een beetje luchtig is. Aangezien stekken in het begin nog geen wortels hebben, heeft het geen zin om het medium kletsnat te maken. Ze kunnen dat water immers toch nog niet opnemen, door het medium kletsnat te maken werk je alleen schimmelproblemen in de hand. Steenwol stekblokken en andere stekpluggen werken waarschijnlijk het beste omdat ze een zekere hoeveelheid lucht vasthouden. Een potje met stekaarde of een jiffy pellet werkt ook prima.

Waarom verdorren de blaadjes van mijn stekken?

Dit gebeurt meestal in de eerste week in de propagator, of vlak nadat je de gewortelde stekken uit de propagator haalt. In het eerste geval is het omdat de stekken nog geen water kunnen opnemen. Tegelijkertijd verdampen de bladeren wel vocht. Dit kan niet worden aangevuld waardoor de bladeren uitdrogen. In het tweede geval is het omdat de bladeren moeten wennen aan de droge omgeving buiten de propagator. Probeer de luchtvochtigheid hoog te houden en de temperatuur rond de 23 graden.

Verpot wietstekken pas wanneer ze meerdere wortels gevormd hebben.

Waarom knippen kwekers de bladpunten van hun stekken, en is dit absoluut nodig?

Soms zie je stekken waarvan de bladpunten afgeknipt zijn. Dit heeft twee functies. Door het bladoppervlak aan de ene kant te verminderen zal er minder water verdampen en dus verloren gaan. Aan de andere kant zorgt het afknippen van de bladpunten ervoor dat de plant de focus op de fotosynthese verliest en zich voornamelijk concentreert op de aanmaak van wortels.

Wanneer kan ik mijn stekken verpotten (poten)?

Zolang stekken tijdens de eerste week nog in de propagator staan, moet je ze beschouwen als couveuse-kindjes en ze zo min mogelijk aanraken. Pas na de eerste zeven dagen kun je de stekken voorzichtig optillen om te kijken of je al wortels ziet. Verpot ze niet meteen bij het eerste witte wortelpuntje dat je ziet maar laat ze nog even in de propagator tot ze meerdere wortels hebben. Zodra je het eerste worteltje ziet, kun je de ventilatiegaten van de propagator wel openen om de stekken wat meer lucht te geven.

Zijn er meerdere worteltjes, dan kun je je stek overplaatsen naar een pot met aarde, of in je hydrosysteem zetten. Geef je jonge plantje echter wel de tijd om even aan de nieuwe omstandigheden te wennen. Hang de kweeklamp wat hoger en zorg voor een milde overgang qua temperatuur en luchtvochtigheid.

[Openingsfoto: picsbydarah, Shutterstock]
(advertentie)