(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

LED kweeklampen zijn zeer efficiënt, worden steeds voordeliger en hebben cannabis opbrengsten de laatste jaren flink opgekrikt. De energiezuinige lampen produceren minder warmte dan traditionele HPS kweeklampen maar vragen daarom wel de nodige ventilatie-aanpassingen. Met onze ventilatietips voor LED kwekers zorg je voor een optimaal klimaat, en oogst je maximaal onder LED.

Of je nou met LED of met een ouderwetse HPS lamp kweekt, binnen heb je altijd een afzuiger nodig om de lucht te verversen. Een afzuiger doet echter meer dan de lucht verversen alleen.

Met de afvoer van gebruikte lucht wordt namelijk ook vochtige en warme lucht afgevoerd, en dus de luchtvochtigheid en temperatuur op peil gehouden. Daarnaast biedt de afzuiger de mogelijkheid om geur uit de lucht te filteren, door er een koolstoffilter op aan te sluiten. En tenslotte zorgt de afzuiger er ook voor dat er nieuwe lucht, en dus ook CO2 voor de planten wordt aangevoerd.

Afzuiging en het klimaat

Ventileren is dan ook een broodnodige en eenvoudige manier om het klimaat en het CO2-gehalte in een kweekruimte op peil te houden. Wat dat betreft blijft het doel van ventileren voor HPS en LED kwekers hetzelfde.

Omdat LED kweeklampen echter aanzienlijk minder infrarood licht en dus warmte uitstralen, hoeft er ook minder warmte afgevoerd te worden. Sterker nog, LED kwekers doen er goed aan om hun kweekruimtes wat warmer te houden, en zo te compenseren voor de lagere warmtestraling van LED kweeklampen.

LED kweeklampen produceren minder stralingswarmte (infrarood licht), dus mag de omgeving wat warmer zijn. Foto: Shutterstock

De warmtestraling van HPS lampen zorgt er namelijk ook voor dat wietplanten zelf warmer worden, en daardoor een snellere stofwisseling hebben. Ze verdampen meer vocht als het wat warmer is, en nemen daardoor ook meer water en voeding op.

Om ervoor te zorgen dat de stofwisseling van wietplanten ook onder LED even snel verloopt, houden LED kwekers hun kweekruimtes doorgaans op een wat hogere temperatuur. In plaats van een graad of 24, 25 kun je met LED gerust een temperatuur van 26 tot 27 graden aanhouden. Hierdoor wordt het gemis aan infrarood straling minder problematisch, omdat de plant voldoende verwarmd wordt door de warmere lucht.

Maar…

Als je je temperatuur gecontroleerde afzuiger namelijk instelt op 26 tot 27 graden, in plaats van 24 tot 25 graden, dan betekent dat ook dat de ventilator op een lager toerental draait, of minder vaak aanslaat. Dit brengt weer andere problemen met zich mee. Zo zal er in totaal namelijk minder lucht worden ververst, wat vervolgens ook weer leidt tot een hogere luchtvochtigheid.

Kweek je in een hydrosysteem en staat het reservoir daarvan in dezelfde ruimte, dan zal het voedingswater ook warmer worden. Omdat warmer voedingswater minder zuurstof vasthoudt, loop je hierdoor ook meer risico op wortelrot, en zal de plant langzamer groeien. Kweek je op aarde of een ander medium, dan zal dat sneller opdrogen door de extra warmte. Je moet dan vaker bewateren om zoutophoping in het medium te voorkomen.

LED leent zich beter voor korte dan hoge wietplanten. Foto: Shutterstock

Ventileren (en kweken) in een LED kweekruimte

Om het klimaat optimaal te krijgen in een kweekruimte waar gewerkt wordt met LED, is een upgrade van je afzuiger aan te raden. Kies om te beginnen voor een afzuiger met wat meer vermogen. Deze draaien niet alleen stiller maar zorgen ook voor wat overcapaciteit. Dit komt goed van pas, als de temperatuur en de luchtvochtigheid te hoog oplopen.

Overweeg daarnaast een fancontroller die niet alleen over een thermostaat maar ook over een luchtvochtigheidssensor beschikt. Zo’n fancontroller laat je afzuiger niet alleen harder draaien als de temperatuur te hoog wordt, maar ook wanneer de luchtvochtigheid boven de door jou ingestelde waarde komt. Zo voorkom je een te vochtig klimaat terwijl je toch de temperatuur wat hoger kunt houden. Een andere optie is om gebruik te maken van een luchtontvochtiger.

Overweeg een fan controller die temperatuur én luchtvochtigheid in de gaten houdt.

Tenslotte kun je de opbrengsten onder LED nog verder maximaliseren door je manier van kweken aan te passen. LED kweeklampen zijn namelijk wat beter geschikt om relatief korte wietplanten mee te belichten. Dit heeft te maken met dieptestraling van LED licht en het doorgaans grotere belichtte oppervlak.

Waar HPS lampen hun licht vanuit één punt diep naar beneden stralen, belichten moderne LED balken en boards meestal een groter oppervlak maar minder diep. Dit maakt ze veel geschikter voor een kweek met veel kleine (korte) wietplanten, dan één of enkele hele hoge wietplanten. Een sea of green of een goede scrog is dan ook aan te raden voor LED kwekers.

(advertentie)