(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Buitenkwekers die niet lui zijn aangelegd, kunnen in één zomer twee keer oogsten én ook nog eens veel betere cannabis kweken. Daarvoor hoef je geen investeringen te doen, maar je wietplanten buiten alleen te verduisteren. Het verschil in opbrengst en kwaliteit is er een van dag en nacht, dus het loont echt de moeite.

En moeite is dan ook meteen het enige nadeel van het verduisteren van buitenwiet. Voor de rest zitten er eigenlijk alleen maar voordelen aan maar daarover straks meer. Voor wat betreft de moeite, als je gaat verduisteren zul je je wietplanten elke dag op een vast tijdstip in het donker moeten zetten, en op een vast tijdstip weer in het licht. Je moet dus eigenlijk de hele zomer thuis zijn om te verduisteren maar daar staat een extra oogst en geweldige buitenwiet tegenover.

Voordelen van wietplanten buiten verduisteren

Er is voor buitenkwekers veel winst te behalen door wietplanten te verduisteren. Ten eerste bepaal je door te verduisteren zelf wanneer je wietplanten in bloei gaan, en heb je dus ook veel meer zekerheid over het moment van oogsten. Je verkort de buitenkweek ook door te verduisteren, waardoor je bijvoorbeeld een tweede kweekronde kunt draaien, of lekker op vakantie kunt gaan terwijl je oogst droogt. Maar er zijn meer redenen om buitenwiet te verduisteren.

Twee mooie buitenplanten met vuistdikke toppen dankzij het verduisteren.

  • Door wietplanten buiten te verduisteren kun je twee kweekrondes draaien in één zomer. Laat de zaden voor je eerste ronde daarvoor uiterlijk op 15 mei ontkiemen en kweek ze binnen op onder een goedkope voorgroeilamp. Laat ze een week of vijf groeien en zet ze lekker buiten zodra het weer dat toelaat. Begin daarna met verduisteren en zorg ervoor dat de planten elke nacht minstens 12 uur in het donker staan. Eind juli is je eerste oogst klaar, en kun je de volgende lichting gaan verduisteren, die je ongeveer vanaf juni alvast laat voorgroeien binnen.
  • Door te verduisteren zal de kwaliteit van je oogst drastisch verbeteren! Dit komt omdat je de wietplanten veel eerder in het jaar laat bloeien, wanneer de zon op zijn krachtigst is. Dit zorgt voor veel mooiere, dikkere en beter ontwikkelde toppen. Normaliter bloeien fotoperiode gevoelige wietplanten namelijk pas vanaf de tweede helft van augustus, wanneer de herfst ook alweer bijna begint.
  • Niet alleen de kwaliteit maar ook de kwantiteit van je wiet zal toenemen wanneer je verduistert. Helemaal natuurlijk wanneer je een tweede kweekronde draait maar ook wanneer je het bij één ronde laat. Licht is nu eenmaal gewicht en de zon is zoveel krachtiger in juni, juli en augustus, dan in de traditionele bloeimaanden augustus, september en oktober. UV straling zorgt voor een betere ontwikkeling van trichomen.
  • Wanneer je wietplanten buiten verduistert, wordt de kans op toprot daardoor zo goed als nihil. Toprot wordt namelijk veroorzaakt door schimmels en die gedijen niet in een droge, zonnige omgeving. Dikke toppen lopen geen toprot-gevaar in juli en augustus maar wel in de traditionele bloeimaanden augustus, september en oktober.
  • Tenslotte hoef je door te verduisteren niet zo lang te wachten op de oogst. Hierdoor kun je eerder van je buitenwiet genieten maar het verkleint ook de kans dat er iets misgaat. Mocht er onverhoopt toch iets mis gaan, dan is niet je hele oogst voor het hele jaar verpest. De tweede lichting staat immers al binnen voor te groeien (of de eerste lichting hangt al te drogen natuurlijk).

Wietplanten buiten verduisteren

Het principe van verduisteren is niet niet moeilijk maar alleen arbeidsintensief. Tenminste; je moet de planten dagelijks in het donker zetten. Net zoals binnenkwekers die hun planten op 12/12 zetten om ze te laten bloeien, kun je wietplanten buiten ook op 12/12 zetten door ze te verduisteren.

Je moet ze daarvoor dus in het donker zetten, bijvoorbeeld van 20.00 uur ’s avonds tot 8 uur ’s ochtends. Je kunt hierbij enigszins van je schema afwijken, wanneer je ze bijvoorbeeld een keer pas om 21:00 uur kunt verduisteren. Zet ze dan de volgende ochtend pas weer om 9:00 uur in de zon ipv 8:00 uur. Het belangrijkste is dat ze een ononderbroken donkere periode van 12 uur per etmaal doormaken.

Verduisteren van grote wietplanten gaat prima in een zelfgemaakte verduistertent van zwart-wit folie.

Een frame met een zeil erover, plaats je gemakkelijk over al je planten.

Voor het verduisteren zelf heb je twee opties. Je kunt je wietplanten in een donkere ruimte zetten, zoals een schuur, een oude kweektent of een zelfgemaakte tent van zwart-wit folie (witte kant buiten). De tweede optie is om de planten zelf lichtdicht in te pakken met lichtdicht plastic. Je kunt grote vuilniszakken gebruiken als die groot genoeg zijn maar doe er dan wel een paar over elkaar, want ze mogen echt geen licht doorlaten.

Let op wanneer je de planten in plastic inpakt want daarin loopt de luchtvochtigheid snel op (toprot gevaar). Verwijder het plastic in dat geval zodra de zon onder is, zodat de plant weer lucht krijgt. Omdat de zon ’s ochtends al vroeg opgaat, dien je dan ook ’s avonds al eerder te verduisteren wanneer je voor de inpak-methode gaat.

(advertentie)