- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet!
- Wietman laat Sneeze bloeien (en een beetje vergelen…)
- Zes nuttige toepassingen voor je cannabis knipafval (trim)
- Ook in cannabisland is het Black Friday: sla je slag!
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#13)
- Naar het zuiden des lands voor een verse Sweet Tini
Maximaliseer de suikerproductie & oogst meer wiet!
RollingStoned Top 50 # 38 Waar haalt een wietplant nou precies haar energie vandaan om te groeien en bloeien? Meststoffen? Licht? Nee dus, ook planten doen het allemaal op suikers. Net als zoogdieren en mensen zetten ze hun voedsel om in suikers. Wanneer je er als kweker dus op een of andere manier voor weet te zorgen dat je wierie meer lichtenergie in suikers weet om te zetten, zul je simpelweg meer kunnen oogsten. En planten kennen gelukkig geen suikerziekte dus je kunt de suikerproductie gerust op volle kracht laten draaien.
Suiker is de brandstof voor waarop de motor van het leven draait. Wanneer je iets eet wordt dat in je lichaam omgezet in suikers. Ook planten maken suikers om te kunnen groeien en bloeien, hoe meer ze ervan kunnen maken hoe sneller en uitbundiger ze zullen groeien. Wil je dus meer oogst, help je wietplanten dan een handje en maximaliseer de suikerproductie.
Fotosynthese
De stofwisseling bij planten werkt natuurlijk niet hetzelfde als die van mensen. Kwekers die de denkfout maken dat dat wel zo is, zullen hun planten proberen te overvoeden in de hoop dat de planten al die voeding in suikers omzetten. Maar goed, dat werkt dus niet bij planten. Wanneer planten suikers aanmaken doen ze dat niet door middel van eten, maar met behulp van licht, water en CO2 uit de lucht via een proces dat fotosynthese wordt genoemd.
Wietplanten maken suikers dus door middel van fotosynthese, een proces dat in de bladeren van de planten plaatsvindt. Vanuit de bladeren worden de suikers via de sapstroom door de plant getransporteerd naar de plantendelen met de laagste suikerconcentratie. Dit gebeurd door middel van osmose. Nieuwe, jonge blaadjes in de toppen van de plant hebben suiker nodig, en dus verplaatst de suiker zich van de grote bladeren naar de kleintjes. Toppen vragen helemaal veel suiker van de plant, meer dan welk ander deel van een wietplant. Kan je wietplant dus veel suikers aanmaken, dan zullen de toppen daar direct van profiteren.
Bij de fotosynthese wordt licht, water en CO2 omgezet in suiker en zuurstof. Afbeelding: Designua, Shutterstock.com
Verdeling van suikers
Om je plant efficient met het suiker om te laten gaan, moet je eerst weten welke bladeren veel suikers aanmaken, en welke plantendelen het meeste suiker gebruiken. Aangezien licht een essentiële rol speelt bij de productie van deze levensenergie, zijn het de bovenste bladeren die ook het meeste licht opvangen, die het grootste deel van de suikerproductie voor hun rekening nemen. De kleinere blaadjes die zich lager aan de plant (in de schaduw) bevinden, gebruiken juist meer suikers dan ze produceren. Door de bladeren die in de schaduw groeien te verwijderen, kan de glucose (een ander woord voor suiker) naar de plaatsen waar je het als kweker vooral wil hebben: in de toppen dus.
Dieven
Omdat suikers eerst naar de dichtstbijzijnde suikervragende delen trekt, verbruiken de lagere topjes en blaadjes veel suiker zonder dat het de toppen ooit bereikt. Dit kun je voorkomen door de nieuwe groei onderaan de plant, aan het begin van de bloeifase weg te snoeien. Deze takjes krijgen niet veel licht en zullen nooit echte mooie toppen vormen maar vooral suiker wegsnoepen van de toppen die wel de potentie hebben om lekker dik te worden. Dit wegsnoeien van de groei aan de onderste helft van wietplanten wordt ook dieven genoemd, en is super effectief bij binnenplanten omdat al het licht daar van boven komt. Check voor een uitgebreide dief-handleiding het artikel: Dieven: wanneer, wat en waarom?
Het wegsnoeien van de groei aan de onderste helft van wietplanten wordt ook dieven genoemd, en is super effectief bij binnenplanten omdat al het licht daar van boven komt.
In de bloeifase zie je dan ook dat een niet gediefde wietplant, die kleine suikervreters onderaan de plant uit zichzelf al afstoot. Ze worden geel, gaan hangen en drogen vanzelf uit, je wietplant weet dus zelf ook heel goed wat het beste voor haar is. De toppen dus, want die zorgen uiteindelijk voor de voortplanting, en dat is waar het je wietplant om te doen is.