- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Verkiezingsuitslag brengt wietwet D66 in gevaar
Nu alle stemmen van de verkiezingen geteld zijn is het duidelijk dat Nederland de grootste kans maakt op een nogal rechts kabinet met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. En dat betekent toch wel een bedreiging voor de net aangenomen wietwet aangezien 3 van deze 4 partijen daar vorige maand tegen hebben gestemd.
Dat zal je altijd zien: net de partijen die zich uitspreken tegen regulering van de (commerciële) wietteelt gaan naar alle waarschijnlijkheid in het nieuw te vormen kabinet komen. Nog geen maand geleden namelijk werd die initiatiefwet van D66 Kamerlid Vera Bergkamp met 77 tegen 72 stemmen aangenomen. Maar dat deed de ‘oude’ Tweede Kamer en in het nieuw verkozen parlement is die steun – net als de aanhang voor links – flink verdampt. Grote vraag is dus of er straks bij de behandeling in de Eerste Kamer – die de wietwet nog moet goedkeuren immers – wel voldoende steun is voor een beter cannabisbeleid in Nederland?
Motorblok VVD, CDA en D66
Dat hangt natuurlijk ook erg af van welke partijen in het kabinet komen, want als de fracties in de Tweede Kamer hun collega’s in de Eerste Kamer dringend vragen ja of nee te stemmen zit het er dik in dat die dat ook doen, want partijdiscipline is heilig in Den Haag.
Wat staat ons cannabis liefhebbers te wachten? In ieder geval een kabinet met de inmiddels tot ‘sociaal-economisch motorblok’ omgedoopte 3 partijen VVD (33 zetels), CDA (19) en D66 (ook 19 zetels). Het motorblok levert dus alvast 71 van de minimaal 76 zetels die er voor een meerderheid nodig zijn. Van deze drie is alleen D66 voor legalisering van cannabis…
Mogelijke coalities
Dat winnaar GroenLinks (14 zetels) zich aansluit bij zo’n nogal rechts kabinet lijkt volgens de kenners lastig, er zijn enorme verschillen tussen de VVD van premier Rutte en de ‘beweging’ van Jesse Klaver en als die laatste niet zijn geloofwaardigheid wil verliezen zal hij maar weinig concessies kunnen doen aan zijn partijprogramma, dat eigenlijk lijnrecht tegenover dat van de VVD staat. GroenLinks is uiteraard wel voor legale cannabis.
Met de PVV en SP hoeven we geen rekening te houden, die doen niet mee aan een kabinet omdat ze respectievelijk te rechts en te links zijn. Enige logische route naar een nieuwe Nederlandse regering is dus over rechts (terwijl ze al behoorlijk op rechts starten natuurlijk met de anti-wiet partijen VVD en CDA aan boord), en dan houden we minus de PVV en Forum voor Democratie (dat zoals bekend helemaal niks van de gevestigde politiek moet hebben) over: de zwaar christelijke vogels van ChristenUnie en SGP.Christenen tegen cannabis
Nou zijn dat toevallig ook twee partijen die in de afgelopen jaren al ‘constructieve oppositie’ hebben gevoerd tegen het VVD/PvdA kabinet, ofwel ze stemden vaak met Rutte & Co mee. Als beloning zou in ieder geval de CU zomaar eens door de oude en nieuwe premier Rutte kunnen worden uitgenodigd om aan te zitten in een nieuwe regering.
Leuk voor mensen die tegen euthanasie en abortus zijn, maar een stuk minder leuk voor ons. Immers, ook de CU is fervent anti-cannabis en wil eigenlijk net als grote broer CDA het liefst het hele gedoogbeleid afschaffen en alle coffeeshops sluiten. En hoe onze premier Mark Rutte zelf denkt over wiet is ook bekend; hij vindt het troep en rotzooi…
Rutte en VVD hebben de macht
Kortom, hoewel deskundigen een lange formatie verwachten en er theoretisch wel meerdere mogelijkheden liggen voor het vormen van een kabinet dat wél pro-cannabis is (maar dan moet je wel vreemde capriolen uithalen en bijvoorbeeld 6 of 7 partijen in een ‘links georiënteerde’ coalitie proppen), is het vooralsnog bibberen voor cannabis liefhebbers.
Enige hoop (verdorie nog aan toe) is eigenlijk premier Rutte en zijn VVD. De achterban van de liberalen is namelijk in zeer ruime mate voorstander van regulering en legalisering. Vraag is dus: luistert onze teflon-premier naar zijn achterban en verandert de VVD van een tegenstander in een voorstander? En hoe hard gaat D66 eigenlijk vasthouden aan die wietwet als ze straks de macht van het regeringspluche ruiken?
Conclusie
Alleen de tijd zal leren of de wietwet de formatie overleeft. Veel hoop hoeven we niet te koesteren, maar we laten ons natuurlijk graag verrassen.
En ach ja, na 41 jaar krakend en piepend gedogen kan een extra periode van 4 jaar zonder oplossingen er nog wel bij ook. Want linksom of rechtsom: cannabis zal altijd blijven, of daar nou een legaal of een illegaal stempel op wordt geplakt door de politiek…