- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Vermont laat zien hoe het moet: verleid ‘legacy kwekers’ om legaal te gaan
Ik denk dat maar weinig mensen het 224 pagina’s tellende rapport ‘Internationale ontwikkelingen in cannabisbeleid voor recreatief gebruik’, dat vorige maand verscheen, hebben gelezen. Dat is jammer, want de onderzoekers van Rand Europe en het Trimbos-instituut hebben veel zinvolle informatie verzameld. Neem de aparte aanpak van de Amerikaanse staat Vermont!
Andere koek dan de leugens van VVD-minister Opstelten
Opdrachtgever van het rapport is het WODC, het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatie Centrum. Misschien herinner je je nog de WODC affaire, uit de tijd van justitieminister Ivo Opstelten. Deze leugenachtige drug warrior dwong het WODC, een onafhankelijk onderdeel van het ministerie van justitie, om hun onderzoeksresultaten over cannabis en coffeeshops te verdraaien zodat ze zijn repressieve beleid legitimeerden.
Met dat schandaal in het achterhoofd is het extra verfrissend om dit rapport te lezen, over de hervorming van het beleid rond cannabis voor recreatief gebruik in het buitenland en de vraag wat Nederland daarvan kan opsteken.
CNNBS besteedde eerder aandacht aan het rapport, maar in deze column wil ik inzoomen op een van de zes ‘verdiepende case studies’, naar de legalisering in Vermont.
Geen grote bedrijven, maar kleine wiettelers
Gelegen in het uiterste noordoosten van de VS is Vermont vooral bekend als de staat van Bernie Sanders, de progressieve Democratische senator. Met 625.000 inwoners is het de op een na kleinste staat qua inwoneraantal.
Medicinale cannabis is er sinds 2004 legaal, cannabis voor recreatief gebruik sinds juli 2018. Fun fact: dat was een paar maanden vóórdat recreatieve cannabis legaal werd in Canada, waaraan Vermont grenst.
In Vermont is ‘goed nagedacht over welke actoren actief moeten worden in de gereguleerde cannabismarkt’, schrijven de onderzoekers van RAND Europe en Trimbos. Vanaf het begin van het reguleringsproces was duidelijk dat kleine wiettelers en groepen die onevenredig benadeeld zijn door het cannabisverbod toegang moesten krijgen tot de legale markt.
En dus niét de grote bedrijven die in meerdere staten actief zijn, de Multi State Operators of MSO’s.
Verleid de bestaande, kleinschalige legacy wietkwekers
Vooral deze twee zinnen uit de case studie Vermont zouden onze politici en beleidsmakers in hun oren moeten knopen:
‘De toegang tot de gereguleerde markt wordt bewust laagdrempelig gehouden om kleine telers die voorheen illegaal cannabis teelden, te verleiden tot deelname aan de legale markt. De Vermont Cannabis Control Board heeft ook verschillende gesprekken gehad met deze zogenoemde legacy growers tijdens het opstellen van regelgeving.’
Kijk, zo moet het. Betrek de legacy kwekers bij het maken van beleid en verleid hen om legaal te gaan. Daar hebben alle partijen baat bij; de consumenten, de coffeeshops, de politie, de legacy kwekers en de schatkist.
Enorme verschil aanpak Vermont en Nederlandse wietproef
In Vermont gelden specifieke regels voor kleine telers, ze krijgen voorrang bij vergunningsaanvragen en vrijstelling van bepaalde kosten. Ook wie eerder is veroordeeld voor cannabis gerelateerde feiten kan gewoon een vergunning krijgen.
Bij ons wietexperiment doen we dat anders, is de onderzoekers opgevallen. ‘In Nederland is juist een bewuste keuze gemaakt om (illegale) telers die in het huidige model aan coffeeshops leveren, niet te betrekken bij het experiment gesloten coffeeshopketen. Althans, de geselecteerde telers hebben een Bibob-procedure moeten ondergaan, waarbij betrokkenen worden gescreend op criminele antecedenten.’
Nederland, erken en herstel je fout in het wietexperiment
Resultaat van die bewuste keuze: ‘ook eventuele ‘goedwillende’ cannabistelers die aan coffeeshops leverden, maar graag in een legitieme omgeving zouden opereren’ worden uitgesloten van deelname aan het experiment.
Die uitsluiting is een grote fout geweest. Als het wietexperiment wordt uitgebreid of geëvalueerd, moet die fout worden erkend en hersteld.
Natuurlijk moet je goedwillende illegale telers de kans geven om legaal te gaan werken. Sterker: je moet hen verleiden, zoals in Vermont.
Het rapport ‘Internationale ontwikkelingen in cannabisbeleid voor recreatief gebruik’ is HIER te lezen.
(advertentie)