- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Verschillen tussen buiten- & binnenwiet
Het verbod op cannabis heeft ervoor gezorgd dat de planten verborgen achter de muren van kweekruimtes binnen verbouwd moest worden. Door de perfecte omstandigheden binnenshuis veranderde de binnen gekweekte wiet in positieve zin; toppen werden harder, dikker en ook sterker maar dat is zeker niet het enige verschil.
Eeuwenlang cultiveren mensen al cannabis in de buitenlucht, sinds minder dan 100 jaar is daar een tweede kweekmethode bij gekomen, namelijk binnen onder kunstlicht. Door het verbod erop is cannabis eigenlijk het enige gewas dat volledig onder kunstlicht gekweekt wordt. Laten we eerlijk zijn, dat levert hele sterke wiet op maar is niet erg milieuvriendelijk te noemen.
Verbod en binnenteelt
De meeste vooruitgang in cannabisteelt is dan ook geboekt toen men binnen ging kweken. In eerste instantie was het vooral om het verbergen van de verboden planten te doen, maar de technologie verbeterde en kwekers leerden hoe ze hun planten steeds beter konden manipuleren om meer en sterkere wiet te produceren. De verschillen tussen buiten- en binnenwiet zijn niet alleen van belang voor kwekers, maar ook voor coffeeshopbezoekers bij het maken van een keuze tussen de twee verschillend gekweekte wietsoorten.
De meeste vooruitgang in cannabisteelt is geboekt toen men uit angst voor ontdekking binnen ging kweken. Foto: Canna Obscura, Shutterstock.com
Er zijn veel redenen te bedenken waarom een kweker een binnenkweekruimte verkiest. Er zijn maar weinig plekken waar je geen kweekruimte kunt inrichten en je kunt de natuur binnen volledig naar je eigen hand zetten. De temperatuur, het aantal lichte uren, CO2 verrijking en controle over de luchtvochtigheid zorgen ervoor dat binnenwiet er geweldig uitziet en superpotent is. Aan de andere kant is er geen lamp zo krachtig als de zon, welke ook nog eens een 100% volledig lichtspectrum levert. De zon zorgt er ook voor dat wietplanten buiten vele malen uitbundiger groeien en grote monsterplanten kunnen worden. Kilo’s van één enkele plant kweken kan dan ook alleen maar buiten. Om geweldige buitenwiet te kweken heb je dan wel weer een goed klimaat nodig met veel zonnige dagen, warme nachten en een lage luchtvochtigheid.
De binnenkweker heeft ook zo zijn beperkingen. Sommige zaken kunnen binnen eenmaal niet worden nagebootst. Buitenplanten leven bijvoorbeeld in een evenwicht met de natuur, zijn er lastige beestjes zoals spint, dan kunnen die buiten nooit zoveel schade aanrichten als binnen. Binnen kan ongedierte zich ongestoord storten op wietplanten maar buiten niet. Natuurlijke vijanden helpen buitenwietplanten bij de bestrijding van ongedierte. Cannabisgenieters en vooral ook patiënten die cannabis als medicijn gebruiken maken zich tegenwoordig steeds meer zorgen over het gebruik van pesticiden, en verkiezen om die reden steeds vaker buitenwiet boven binnenwiet. Voor de kweker kan het een reden zijn om ook liever buiten biologisch wiet te kweken. Doede de Jong is een goed voorbeeld van een kweker die op deze manier werkte.
Energie wordt duur betaald
Buitenkweken is ook niet helemaal gratis, maar vergt een stuk minder investeringen voor de kweker. Helemaal op de lange termijn hakken de energierekeningen er behoorlijk in. Er is geavanceerde apparatuur nodig om het klimaat binnen onder controle te houden. Voor een hobbykweker valt dat nog wel mee, maar bij grote operaties kan het oplopen tot een klein fortuin.
Buitenwietplanten kunnen metershoog worden en groeien met behulp van moeder natuur bijna voor niets.
In een continue roulerende kwekerij binnen met moederplanten, stekken en groei- en bloeiruimtes is altijd wel werk te doen. Er moeten nieuwe stekken genomen worden van de moederplanten, er moeten planten worden gediefd, water worden gegeven voedingswater worden aangemaakt en ga zo maar door. Buiten oogst de kweker maar één keer per jaar. Grote legale buitenkwekerijen in Amerika draaien vaak op maar vier werknemers, wanneer er geoogst en geknipt moet worden, worden er tijdelijk extra seizoenswerkers aangenomen.
De hoge kosten van binnenkwekerijen worden opgevangen met de veredeling en verkoop van zaden, vele oogsten per jaar en de hogere prijs die voor de potente wiet betaald wordt. De kweekruimtes zorgen er ook voor dat exclusieve soorten kunnen worden gekweekt die het buiten niet zouden redden. Met de groeiende vraag naar wiet en stijgende energieprijzen, kunnen Amerikaanse buitenkwekers wel eens de oplossing zijn. Ze kunnen veel wiet leveren en vaak tegen veel lagere gramsprijzen.
Wat is beter?
Binnenwiet wordt nog steeds gezien als het neusje van de zalm, aan de andere kant hoor je bio-liefhebbers ook wel eens roepen dat buitenwiet lekkerder is, dat je de zon erin zou proeven. Door de perfecte omstandigheden binnen en excellente genetica (zaden) kan binnen wiet gekweekt worden met de allermooiste bag appeal, dikke harde en vooral ook zeer potente toppen met een geur waar je u tegen zegt. Door extra CO2 toe te dienen kunnen binnen THC-percentages worden behaald die buiten niet mogelijk zouden zijn. Binnen wiet heeft verder geen last van zware regenval, storm of rondvliegend stof of zand. De toppen blijven in topconditie en zien er ongerept uit.
Binnenwiet heeft een mooier uiterlijk, maar ook veel hogere productiekosten. Foto: Doug Shutter, Shutterstock.com
Buitenwiet is onderhevig geweest aan de grillen van de natuur. De wiet ziet er dan misschien niet zo gelikt uit maar de smaak en de geur en het effect niet te vergeten zijn wel degelijk aanwezig. Er zijn cannabisliefhebbers die buitenwiet altijd boven binnenwiet zouden verkiezen. De vooroordelen over buiten gekweekte wiet worden ook in stand gehouden door het verbod op cannabis. Zou je een legale buitenkwekerij hebben dan kun je daar door te verduisteren, geweldige buitenwiet oogsten, maar dat gebeurd in Nederland nauwelijks op grote schaal. Wanneer de wetten veranderen zullen we gaan zien wat de grens is van de kwaliteit van buiten- of in kassen gekweekte wiet is.
Kassen kunnen na legalisatie voor een milieuvriendelijker oplossing zorgen om wiet in te kweken. Wanneer zonlicht gecombineerd wordt met kunstlicht net zoals bloementelers nu al doen, kan topwiet gekweekt worden tegen een veel lagere prijs. Hoogste tijd dat wetten veranderen dus, wij lusten namelijk wel een lekker kaswietje!
(Met dank aan Leafly.com)
(advertentie)