- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Verschillende wietplanten en stadia in één kweektent?
Douwe heeft een autoflower die bijna klaar is en twee gefeminiseerde wietplanten in verschillende stadia, samen in één kweektent. Zijn vraag is dan ook wat het verlies in opbrengst hierdoor is? Zoals altijd komt Lieve Muna met antwoorden, en vertelt ze hoe Douwe zijn opbrengst de volgende keer flink kan opkrikken!
|
Hoi Douwe, bedankt voor je vragen én natuurlijk de foto’s. De planten zien er alledrie best gezond en groen uit maar zijn inderdaad nogal verschillend. Zowel qua hoogte als bloeitype en leeftijd zoals je beschrijft, en dat is niet ideaal om verschillende redenen.
Bloei en strek op/door 12/12
De kleine plant achteraan en de autoflower moeten het met slechts 12 uur licht per dag doen, terwijl ze eigenlijk beter af zouden zijn met een 18/6 lichtschema. De autoflower zou met 18/6 beter af zijn omdat die dan gewoonweg meer uren licht zou krijgen, en dus ook meer plantmassa (lees: wiet) zou kunnen produceren. En de kleine gefeminiseerde plant achteraan is simpelweg nog erg klein om nu al te bloeien.
Over die kleine gefeminiseerde plant gesproken, kan ik alvast een van je eerste vragen beantwoorden, namelijk waarom die plant harder groeit. Dat komt simpelweg omdat deze zich voorbereid op de bloeifase. Het lichtschema was vanaf de start van deze plant namelijk al 12/12 als ik het goed begrijp. Dit zorgt er bij een gefeminiseerde wietplant voor dat die zo snel mogelijk wil gaan bloeien.
Het gevolg is dat ze eigenlijk direct in de strekkende fase komt en daarna gaat bloeien. De strekkende fase verklaart de extra snelle groei wel, maar erg groot zal de plant toch niet worden op deze manier. De eerste bloeiharen zitten zoals je schrijft namelijk al in de hoofdtop, dus zal ze misschien niet eens groter dan de autoflower worden.
Omgekeerde kwadratenwet
Een tweede gevolg van de grote gefeminiseerde dame in de tent, is dat die ervoor zorgt dat je lamp hoger moet hangen dan ideaal is. De twee kleinere planten krijgen hierdoor veel minder licht dan ze zouden krijgen als de planten allemaal even hoog zouden zijn. En dat maakt echt een behoorlijk verschil kan ik je vertellen. Bij een verdubbeling van de afstand tussen lamp en plant, gaat de hoeveelheid licht op je plant namelijk in het kwadraat omlaag. Dit is het gevolg van de omgekeerde kwadratenwet.
Verloren licht
Verder is het zo dat je in deze opstelling een groot deel van je tent onbenut laat. Prima natuurlijk maar al het licht dat op de grond valt, valt niet op je planten en dat kost je ook veel opbrengst. Zeker de helft als je het mij vraagt van wat er mogelijk is, want minimaal de helft van het kweekoppervlak is leeg. Daarbij moet je dan ook nog het verlies door de te hoge lamp, het 12/12 lichtschema en het geringe formaat van de gefeminiserde plant bij optellen.
Alles bij elkaar genomen denk ik dat je op deze manier misschien maar 5 tot 10 procent zal oogsten van wat er mogelijk is. Een enorm verlies dus maar wees zeker niet teleurgesteld of verdrietig. Het betekent namelijk ook dat er enorm veel te winnen en te verbeteren valt. En dan volgt nu dan ook mijn ongevraagde advies over hoe het beter kan 😁
Ongevraagd advies
Ik raad je aan om de volgende ronde alleen gefeminiseerde wietplanten te kweken, en alle planten tegelijk te laten ontkiemen. Autoflowers heb je immers al vaker gekweekt, en de opbrengsten vielen je tegen. Deze kun je beter in de zomer buiten kweken, want daar heeft het automatisch bloeien het grootste voordeel.
Probeer er daarnaast voor te zorgen dat alle planten ongeveer even hoog worden, én dat ze de hele oppervlakte van je tent vullen. Dit kun je bereiken door ofwel veel planten te kweken (zie: Sea Of Green), of de planten te trainen. Als je je planten bijvoorbeeld een keer topt, dan groeien ze al meer in de breedte. Je kunt ook een rek gebruiken om de takken aan vast te binden(zie: scroggen), en er zo voor te zorgen dat alle groeipunten min of meer even hoog groeien.
Als het kweekoppervlak bijna gevuld is, schakel je dan over naar 12/12 voor de bloeifase. Ze zullen dan eerst nog wat strekken, zodat het hele oppervlak vol staat als de bloeifase begint. Je lamp kan dan op de ideale hoogte boven alle toppen hangen, zodat die allemaal de maximale hoeveelheid licht krijgen. En met een tent vol met toppen denk ik dat je oogsten nooit meer tegen zullen vallen.
En om je laatste extra vraag nog te beantwoorden, het volume van de toppen neemt in de tweede helft van de bloeifase extra snel toe. Dit is omdat de calyxen waaruit de bloeihaartjes groeien dan pas echt gaan opzwellen. Maar zoals ik eerder al vertelde zullen de topjes zoals je ze nu hebt veel minder dik worden, simpelweg omdat ze wat te ver van je lamp af groeien.
(advertentie)