(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Met een ronkend persbericht probeert het Verbond van Verzekeraars alarm te slaan over ‘levensgevaarlijke’ toestanden die het gevolg zouden zijn van wietteelt. Maar als je de kille cijfers goed leest zie je dat het aantal wietbranden stabiel is: slechts 2% van alle (grote) branden is te wijten aan wiet, dus 98% van alle branden niet, zou je net zo goed kunnen stellen.

Tweede inventarisatie aantal hennep-branden

De Stichting Salvage, opgericht door de gezamenlijke brandverzekeraars om na een (grote) brand, waterschade of storm persoonlijke hulp te verlenen en schade te beperken, heeft op verzoek van het Verbond van Verzekeraars voor de tweede keer een inventarisatie gemaakt van het aantal hennep-branden. Van het totaal aantal Salvage-meldingen heeft bijna twee procent de oorzaak wietteelt, wat neerkomt op één op de vijftig branden.

Registreerde Salvage zowel in 2013 als 2014 nog 73 branden waarbij hennep in het spel was, in 2015 en 2016 lag dat iets hoger met 81 en 79 branden in huizen en bedrijven met wietteelt. In de eerste helft van 2017 staat de teller op 37 branden.

Onbekend ‘fors’ schadebedrag

Kortom, dat cijfer is redelijk stabiel te noemen nietwaar? Het Verbond van Verzekeraars is er uiteraard niet happig op om schadegeld uit te keren (zijn ze namelijk nooit), wat wellicht mede de oorzaak is van het nogal dik aangezette persbericht dat men de deur uit geslingerd heeft. Maar een precies cijfer over hoeveel euro’s schade de (illegale) wietteelt nu veroorzaakt geeft men helaas weer niet. ‘De schade, die in de vele miljoenen euro’s per jaar loopt, is fors.’

Tja, wat is fors? Tien miljoen? Honderd miljoen? Een miljard? We krijgen het niet te horen. Wel dat er vaker sprake is van wietbranden in bewoonde huizen (in 77% van de gevallen), maar dat is net zoiets als zeggen dat er in steeds meer huizen mensen wonen. En als er mensen wonen zijn er branden, in liefst 98% van de gevallen NIET veroorzaakt door wiet. Waardoor dan wel? Wederom geen duidelijkheid van het Verbond van Verzekeraars over de jaarlijkse 100.000 schadeclaims, behalve deze algemene opmerking: ‘ongeveer de helft is het gevolg van het onjuist gebruik van apparaten of defecte elektra. Hoe vaak daarbij de oorzaak hennepteelt is, is niet bekend’.

Vuur en wiet, als je het ons vraagt kan dat best goed samengaan… [foto: Milkovasa/Shutterstock]

‘Levensgevaarlijk’

Juist ja. Niet bekend maar toch met een stevig zwiepende boze vinger naar de wietteelt wijzen. Wie zegt ons dat ondeugdelijke frietpannen niet veel gevaarlijker zijn voor de mensheid dan wietkwekers? Of partijen vuurwerk voor de zwarte handel die al in september onder het bed of in een schuurtje worden verstopt? En wat te denken van alcoholisten die met een brandende sigaret in slaap sukkelen…

En als iets echt levensgevaarlijk is zoals hier beweerd wordt over wietteelt, zouden er toch ook wel eens dooien moeten vallen denk je dan. Maar daarover geen woord, wat dus zo goed als zeker betekent dat er GEEN doden vallen door de ‘levensgevaarlijke hennepbranden’, anders hadden de verzekeraars dit gegarandeerd niet nagelaten te vermelden.

En bedenk daarbij dat er toch jaarlijks rond de vijftig landgenoten om het leven komen door… brand.

Oproep tot verlinken

Het tendentieuze persbericht van de verzekeraars roept op het einde iedereen op om eventuele ‘levensgevaarlijke’ wiettelende buren te verraden bij de wijkagent of Misdaad Anoniem, ze eisen van gemeenten, woningbouwverenigingen en vastgoedverhuurders dat die bij voorbaat met sancties dreigen tegen mensen die het wagen om plantjes te kweken en tot slot heeft het Verbond van Verzekeraars ook nog een persoonlijke waarschuwing voor wiettelers:

Wie schade veroorzaakt, draait daar zelf voor op

Dat betekent dus een uitzonderingspositie voor ons soort mensen, opnieuw, net als bij die even idiote woningbouwverenigingen. Maar als je als halfgare alcoholist je eigen huis in de hens jaagt door met een peuk in slaap te vallen of als onhandige klusser je kot laat af fikken omdat je nooit eerder met een gasbrander hebt gewerkt, dan keert de verzekering uiteraard gewoon je schadeclaim uit, wat dacht jij?

Moraal van dit opgeklopte verhaal: zorg dat je altijd een verrotte frietpan in huis hebt als je wiet kweekt 😉

[openingsbeeld:  nevodka/Shutterstock]
(advertentie)