- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Vier weken cel voor kraak die einde maakte aan coffeeshop New Balance
In mei van 2021 vond een brutale roof plaats op de stash van coffeeshop New Balance in Zwolle. De daders werden zonder buit gepakt maar tipten de politie wel over de stash. Met als gevolg dat de eigenaar van de coffeeshop niet één maar twee keer gef*ckt werd, en de handdoek definitief in de ring gooide. En de daders? Die zijn afgelopen donderdag veroordeeld, en hoeven effectief maar vier weken de cel in…
Als je coffeeshop New Balance tegenwoordig op Google opzoekt dan kom je erachter dat de shop permanent gesloten is. De eigenaar gooide de handdoek in de ring nadat de burgemeester de Wet Damocles gebruikte om de shop een half jaar te sluiten.
Pascal Leferink had er genoeg van om als een crimineel behandeld te worden, terwijl hij alles juist keurig had geregeld. Voor de handelsvoorraad (die slechts tientallen kilo’s bedroeg) en het personeel, had Leferink een nette werkruimte ingericht, met goede stoelen, daglichtlampen en koolstoffilters om de lucht te zuiveren. Een brutale kraak op deze stash bracht politie ervan op het spoor.
Banden lekgeprikt
Details over de kraak kwamen afgelopen donderdag voor de politierechter naar buiten. De daders werden veroordeeld tot 8 weken gevangenisstraf waarvan 4 weken voorwaardelijk. Het waren de 61-jarige Willy B. en zijn 56-jarige broer Leo B. die de kraak pleegden. Ze waren getipt door een ex-medewerker van de coffeeshop, over de geheime locatie van de wietvoorraad.
Het inbrekersduo blijkt een lange staat van dienst te hebben. Beide mannen hebben namelijk een strafblad van van ruim zeventien pagina’s en plegen al sinds 1986 inbraken. Broer Willy, de oudste van de twee, werd drie weken voor de kraak getipt over de stash door een ex-medewerker van de coffeeshop.
Op donderdag 7 januari 2021 zouden ze de kraak plegen, en reed het tweetal vanuit Arnhem in de richting van Zwolle. De inbrekende opa’s, zoals we later in dit verhaal zullen leren, reden echter niet meteen naar Zwolle. Ze hadden namelijk ook een lijst met adressen van medewerkers van de coffeeshop, en wisten in wat voor auto’s die reden. Om te voorkomen dat die snel ter plaatse zouden zijn, prikten ze met een schroevendraaier eerst de banden van de coffeeshopmedewerkers lek. Dit blijkt onder meer uit camerabeelden gemaakt in Wezep, waar een van de medewerkers op vrijdagochtend ontdekte dat zijn banden lek waren geprikt.
‘Kei door het raam getieft’
Toen de twee klaar waren met het prikken van de banden van in totaal zeven auto’s, trokken ze verder richting de Tuinstraat, naar het adres waar de voorraad van New Balance lag. Omdat ze wisten dat de medewerkers toch niet snel ter plaatste zouden zijn, gooide Willy een baksteen door het raam van het opslagpand. Later zouden ze daar tegenover de politierechter ook niet omheen draaien, ‘we hebben een kei door het raam getieft, en daarna het alarm kapotgeslagen met een balk’.
Ondanks het kapotslaan van het alarm, was dat echter toch afgegaan. Dus terwijl broer Willy binnen op zoek naar de stash was, werd Leo buiten door een beveiliger voor zijn sokken gereden. Ook was de politie snel ter plaatse en buiten werd Leo met een muts, handschoenen en een breekijzer, op heterdaad betrapt en ingerekend. Even later werd de oudste broer Willy in het pand aan de Tuinstraat opgepakt, met een dekbedovertrek, die hij had meegenomen om de wiet in mee te nemen.
Eerst banden lekprikken en dan de stash van een coffeeshop pikken is op zich al een rattenstreek. Maar vervolgens ook nog eens de politie op het spoor van de wiet brengen is helemaal verachtelijk. Maar goed, deze twee blijken dan ook onverbeterlijke inbrekers, voor wie de politierechter een taakstraf niet passend vond.
Voor de kleinkinderen
Hoewel de twee al vijftien jaar geen inbraak meer gepleegd hadden, verklaarden ze tegen de rechter dat ze deze kraak toch hadden gepleegd, omdat ze de kleinkinderen iets extra’s gunden. Zowel Willy als Leo zijn namelijk onlangs opa geworden, en wilden wat extra’s voor hun kroost doen. Tegen de reclassering vertelde broer Willy zelfs dat hij het zo weer zou doen als hij nog eens zo’n tip zou krijgen.
De broers ontkenden in de rechtbank niet dat ze ingebroken hadden maar wel dat ze de banden van de medewerkers lekgeprikt hadden. De officier van justitie trapte hier echter niet in, temeer omdat de lange, dunne schroevendraaier die in de auto van de twee gevonden werd, precies in de geprikte gaten in de autobanden past. Hij eist dat de twee broers 3 maanden de cel in gaan.
De politierechter vindt het ontkennen van de vernielingen van de autobanden zeer kwalijk, en legde de broers een celstraf van 8 weken op, waarvan 4 voorwaardelijk. De advocaat van de twee opperde nog dat het lekprikken niet bewezen is, omdat ‘er honderden schroevendraaiers in de gaten in de autobanden zouden passen’. Volgens hem is de tipgever van de locatie van de stash de werkelijke bandenprikker.
Echte slachtoffer
Dus terwijl deze twee opa’s over vier weken weer met hun kleinkinderen kunnen gaan spelen, is het echte slachtoffer in deze zaak natuurlijk Pascal Leferink. De ex-coffeeshophouder dus. Die werd namelijk eerst door een van zijn ex-medewerkers genaaid. En vervolgens ook nog eens door de burgemeester, die de coffeeshop een half jaar sloot vanwege de gevonden handelsvoorraad.
Hij gooide naar aanleiding van het hele gebeuren de handdoek in de ring en sloot zijn coffeeshop voorgoed. Hij wilde niet op een manier ondernemen waarbij je constant als een crimineel behandeld wordt. En terecht.