- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Vijf principes van water geven voor buitenkwekers
Eerst water, de rest komt later is een ezelsbruggetje dat ook voor buitenwietkwekers zou moeten gelden. Er is immers niets zo belangrijk voor wietplanten dan water. Maar hoeveel water geef je je wietplant dan? Nou, juist daarvoor beschreef cannabis growshop Plantarium uit Nijmegen de vijf principes van het water geven. Lees maar mee!
Vandaag duiken we vuistdiep in een zeer relevant onderwerp voor iedere buitenkweker. We gaan je namelijk de onderliggende principes uitleggen die je helpen om de juiste hoeveelheid water aan je wietplanten te geven. De oplettende lezer van onze Plantarium artikelen heeft al vaker tips en tricks over het geven van water voorbij zien komen. Links naar deze artikelen passeren ook in dit artikel de revue, waardoor het onderwerp nog overzichtelijker voor je wordt. Na het lezen heb je praktische handvatten om je wietplant van de juiste hoeveelheid vocht te voorzien. Eigenlijk zeer logische zaken, die je oogst gegarandeerd ten goede komen!
Principe 1. Hoe meer bladoppervlak, hoe dorstiger de plant
We beginnen uiteraard bij het eerste principe. Hoe meer bladeren een plant heeft, hoe meer water die verbruikt. In ieder blad zitten namelijk stomata’s, huidmondjes, die verantwoordelijk zijn voor het verdampen van water.
Dat doet de plant onder andere om zichzelf te koelen maar is ook essentieel voor het proces van osmose. Zonder de verdamping van vocht via het blad komt er geen water met voedingstoffen in de oude en nieuwe bladeren. Oftewel, als een plant niet goed kan ‘zweten’, kun je gebreken gaan waarnemen en zie je dat de plant minder snel (of zelfs niet) groeit. Simpel gezegd, het water moet letterlijk eerst het blad uit, voordat het de wortels in kan. Zoals we al vaker vertelden; eigenlijk streef je altijd naar een optimale werking van de huidmondjes.
En daarom komt dit principe om de hoek kijken. Veel kwekers hebben vaak niet in de gaten dat hun plant flink aan het groeien is. Ze kijken er elke dag naar, wat hartstikke goed is, maar waardoor de verschillen in grootte vaak niet écht worden gezien. En als dat niet gezien wordt, kan de hoeveelheid water achterblijven. Men geeft dan nog vergelijkbare hoeveelheden, terwijl de plant groeit en meer water nodig heeft. Maar hoeveel meer dan?
Principe 2. Temperatuur beïnvloedt de dorst
En daar komt het tweede principe om de hoek kijken. Nu je weet dat een plant water gebruikt om zichzelf te koelen, begrijp je vast ook dat hoe warmer de buitenlucht is, hoe meer water nodig is. Wij mensen zweten immers ook een stuk meer bij 40 graden, niet? Het kan dus maar zo zijn dat je plant van 40 centimeter hoog, op warme dagen 700 milliliter water verbruikt, terwijl het vorige week maar 400 milliliter was. Oftewel, besef je dat als de temperatuur schommelt, je watergift ook kan schommelen. Als het een week later weer 10 graden kouder is, heeft je plant misschien minder nodig. Behalve als je wietplant flink is gegroeid, waardoor ze sowieso wat meer water nodig heeft (principe 1).
Principe 3. Geef elke dag in de ochtend water
Een buitenwietplant gedijt het beste als ze in de eerste uren na zonsopkomst water krijgt. En natuurlijk hoef je helemaal niet elke dag voor dag en dauw op te staan. Slaap blijft belangrijk in dit leven. Zorg er in ieder geval voor dat je in de ochtenduren water geeft en niet in de avond.
Dat heeft met oeroude biologie te maken, een plant verdampt het allergrootste deel van het water overdag. Dus als jij ’s avonds water geeft, is je pot de gehele nacht flink nat. Dat kan zorgen voor schadelijke schimmels in of op de aarde. Die wil je natuurlijk vermijden. Overigens kan het wel voorkomen dat je later op de dag nog een tweede scheut geeft, dat is zeker niet erg. Dat is sowieso aan de hand bij grote planten in pot (principe 1) op warme zomerdagen (principe 2). Oftewel, gooi er gewoon een scheut water bij. Wil je meer lezen? Dan raden we je ‘de kunst van het water geven’ aan.
Principe 4. Weeg dagelijks het gewicht van de pot
Het streven is altijd om afgestemd water te geven. Dat kun je het beste leren door elke dag, structureel en vanuit dezelfde lichaamshouding, de plantenpot met de hand te wegen. Letterlijk: til elke ochtend voor het water geven de pot op, en bepaal hoeveel water er nog in zit. Kijk vervolgens naar de watergift van de dag ervoor en je weet of je dezelfde hoeveelheid aanhoudt of dat je meer/minder moet geven. Dat leggen we uitgebreider uit in onze voeding-buffer-methode. Daar lees je hier meer over.
Daarnaast, aan veel beginnende kwekers geven we vaak het advies om meer aan de droge kant te zitten dan aan de natte kant. Liever iets te droge aarde en een (voor je gevoel) lichte pot, dan dat je ’toch maar wat water geeft’ om zeker te zijn dat de plant water heeft. Dat is vaak geen goed idee, want de cannabisplant vind het prettig om op een luchtige, niet te natte aarde te staan. En natuurlijk, je wil niet dat aarde gortdroog is en dat het samenklinkt. Maar vaak geven mensen te veel water vanuit onzekerheid, wat weer voor allerlei andere problemen zorgt.
Principe 5. Kijk naar de stand van het blad
Bladeren communiceren met je. Het enige wat jij dient te doen is te luisteren en steeds beter te leren wat signalen écht betekenen. Daar helpen we onze klanten dagdagelijks mee, omdat het soms erg lastig is om te zeggen dat hangend blad altijd te weinig water is. Zo simpel is het niet. Het kan ook een pH-probleem zijn, een positieve VPD, een voeding lock out, een lichtprobleem… We zeggen al 25 jaar: probeer stapsgewijs steeds meer te begrijpen wat er gebeurt, met de biologie in je achterzak.
Terug naar dit principe. Er zijn twee bladstanden die het waard zijn om te benoemen. Ten eerste de zogenaamde ‘halleluja’-positie. Dit zijn bladeren die bidden, bladeren die naar boven gewezen staan. Deze positie betekent: ‘ik kan op dit moment heerlijk verdampen’. Met nadruk op dit moment, want een paar uur later kan het anders zijn. Waak er daarom voor dat je niet denkt dat halleluja positie altijd betekent dat je geen water hoef te geven. Eigenlijk wil je deze stand juist in de ochtenduren zien, want daardoor weet je dat je de vorige dag sowieso niet te weinig hebt gegeven.
Een andere bladstand die vooral nu waard is om te leren herkennen is hittestress. Dit begint vaak met het licht omkrullen van de kartels op het blad. Daarna zie je de punt van de bladvinger naar boven wijzen en vervolgens trekt het blad naar binnen samen, als een soort kano. Wil je hier meer over lezen of weten hoe je er me moet omgaan? Lees dan dit artikel eens rustig verder. En weet ook, als je deze verschijnselen ziet bij je buitenplant is het goed om haar in de schaduw te zetten. Hittestress (hoe minimaal ook) is iets dat de groei van de plant vaak belemmert.
Voor nu laten we het bij deze 5 principes. Dat geeft je wat houvast, want goed water leren geven is essentieel. Mocht je behoefte hebben aan meer uitleg, kom dan eens langs in onze winkel in Nijmegen. Je bent welkom!