- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Vijf veranderingen tijdens de bloeifase van wietplanten
Je kunt de levenscyclus van een wietplant grofweg verdelen in twee fases: groei en bloei. Maar als we wat gedetailleerder naar de bloeifase van wietplanten kijken, blijkt dat wietplanten daarin vijf belangrijke veranderingen doormaken. Van de overgang van groei naar bloei tot de rijping van trichomen; de bloeifase is veranderlijk als het weer.
Voorafgaand aan de bloeifase groeit een wietplant als voorbereiding op wat in de bloei komen gaat. De groeifase gaat door, zolang de planten dagelijks 14 of meer uren licht krijgen. De groeiperiode is op haar beurt ook in fases onder te verdelen en een zeer belangrijke periode uit het leven van een wietplant. In dit artikel hebben we het echter over de bloeifase. Een periode waarin er van alles met een wietplant gebeurt en haar levensbehoeften ook veranderen.
1: De overgang
De bloeifase is in de natuur een geleidelijke overgang die begint wanneer de dagen aan het einde van de zomer korter worden. Binnenkwekers forceren de bloei echter abrupt. Ze schakelen van de ene dag op de andere, over van 18 uur licht en 6 uur donker naar 12 uur licht en 12 uur donker.
De eerste drie weken na deze omschakeling maakt de wietplant een soort overgangsfase door. Deze overgang is niet te vergelijken met de menselijke overgang, maar eerder met de pubertijd. De planten bereiden zich in deze periode namelijk voor op de voortplanting. ’s nachts maakt de wietplant namelijk bloeihormonen aan. Duren de nachten lang genoeg, dan ontstaan de eerste geslachtskenmerken. Het zijn dus de nachten die de bloeifase op gang brengen, en niet de dagen.
Wanneer je het 12/12 lichtschema instelt zal een wietplant niet meteen beginnen te bloeien, maar een versnelde groei laten zien. Deze periode van explosieve groei duurt zo’n drie tot vier weken. De plant zal in deze drie weken in formaat verdubbelen, of afhankelijk van de soort zelfs nog groter worden. Over het algemeen strekken sativa dominante wietsoorten in deze periode het meest.
Let dus op het formaat van je wietplanten en anticipeer op de extra groei wanneer je ‘de klok omzet’. Kijk maar eens naar de foto’s hieronder, de linkerfoto is vlak voor de overgangsfase genomen en de rechter erna.
Omdat een wietplant in de overgangsfase nog niet bloeit, maar wel heel hard groeit, geef je haar in deze periode ook nog geen bloeivoeding maar groeivoeding. In de derde week van de strekkende overgangsfase kun je wel een mix maken van zowel groei als bloeivoeding geven.
Heb je verschillende kweeklampen voor de groei en bloei, zoals metaal halide voor de groei en HPS voor de bloei, of een LED kweeklamp met een aparte instelling voor groei en bloei, verwissel (of schakel) dan pas om na de overgangsfase. Het rodere lichtspectrum van de bloeilamp/-stand zal namelijk voor extra strekking zorgen.
Probeer er verder voor te zorgen dat het bladerdek in je kweekruimte aan het einde van de overgangsfase zo egaal mogelijk is. Dit kun je bereiken met een zogenaamde Sea Of Green opstelling, of door te scroggen en eventueel wat hoge takken te supercroppen. Zorg er daarbij voor dat alle toppen ook mooi verspreid over het kweekoppervlak verdeeld zijn.
2: De topvorming
In de derde en vierde week na de omschakeling zie je de eerste topvorming. Rond de derde week zullen de meeste wietplanten langzaam stoppen met groeien en steeds meer bloeiharen aanmaken. De eerste topjes worden ook wel kroontjes genoemd, en krijgen in deze weken het formaat van knikkers. Dit is een goed moment om onderaan de plant alvast wat kleine groeipunten weg te dieven.
Tijdens de eerste topvorming kun je het beste overstappen op alleen bloeivoeding. De plant heeft nu namelijk minder behoefte aan stikstof en meer aan fosfor en kalium. Daarnaast dien je vanaf de topvorming ook je bloeilamp, of de bloeistand op je LED in te schakelen. Kweek je met een full-spectrum LED die geschikt is voor de gehele kweekcyclus dan hoeft dit uiteraard niet.
Als je planten gedurende de topformaties mooi groen en gezond blijven, zul je rond het einde van de vierde of vijfde week ook de eerste trichomen moeten zien. Trichomen zijn de piepkleine harskristalletjes die je op de bloemen en blaadjes vlakbij de toppen ziet en wiet een soort bevroren uiterlijk geven, alsof er een laagje ijs op groeit. In de trichomen bevinden zich alle werkzame stoffen uit cannabis. Wietplanten beginnen nu ook behoorlijk intens te ruiken.
3: Toppen zwellen aan
In de weken vier tot en met zes zullen de toppen het meeste groeien. De kleine kroontjes worden dikker en dikker omdat er steeds meer calyxen (zaadzakjes) bijkomen. De meeste bloeiharen zullen in deze periode nog steeds wit zijn, maar hier en daar beginnen er misschien ook al bloeiharen in te drogen. Ze worden bruin en verschrompelen. Wietplanten groeien nu definitief niet meer, en zijn ook dorstiger in deze periode. Ze lusten ook best wat bloeivoeding nu. Als je een PK-booster hebt geef je die in deze periode.
4: De rijping
Na de zesde week zullen er steeds meer bloeiharen indrogen en bruin worden. De toppen worden langzamerhand rijper en er ontstaan meer en meer trichomen. Er groeien nu geen nieuwe takken meer bij, en de calyxen zwellen steeds verder aan. Hierdoor zul je merken dat de toppen nóg dikker en steeds plakkeriger worden. De rijpingsperiode duurt ongeveer tot week acht, afhankelijk van de specifieke wietsoort.
Het is in deze weken ook heel normaal dat de onderste grote schutbladeren langzaam vergelen. De plant heeft de schutbladeren die afsterven niet langer nodig en gebruikt de voedingsstoffen uit deze bladeren voor de toppen en de bladeren die bovenin de plant groeien. Aan het einde van de zesde week kun je het wat rustiger aan gaan doen met de voeding. Het is nog geen tijd om alleen water te geven maar zorg voor een milde voedingsmix en blijf de juiste pH-waarde aanhouden. Voor kwekers op aarde is dat rond de 6,2 en voor hydrokwekers rond de 5,8.
5: Spoelen en oogsten
Na week acht zijn de meeste indica’s en hybrides zo goed als oogstrijp. Stop met het geven van voeding en geef alleen nog maar water. Kweek je met een hydrosysteem dan kun het voedingswater vervangen met kraanwater. Aardekwekers stoppen gewoon met de voeding, en stappen ook over op water. Heb je puur biologische voeding gebruikt en maak je gebruik van een levende bodem, dan is de noodzaak om te spoelen op aarde ook een stuk minder.
Wanneer je met een microscoop naar de trichomen kijkt, zul je zien dat een aantal van de trichomen ook bruin kleuren terwijl andere wittig zijn en weer andere nog helder van kleur. Je wiet is rijp voor de oogst wanneer de meeste trichomen wit zijn. Tot je planten zover zijn is het nu slechts een kwestie van je planten in leven houden met licht, lucht en water. Je toppen zijn nu op hun mooist dus vergeet ze ook niet even te fotograferen voor ze in rook op gaan.
(advertentie)