- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
‘Vliegende’ start legale wietteelt…
De allereerste legale kweek die we hier op RollingStoned volgen, is meteen vliegend van start gegaan. Dat klínkt een stuk positiever dan het in feite is, want BeëlzeBud kreeg nog vóór zijn kweek goed en wel op weg was te maken met vliegend ongedierte. En dat in een G-Kit 600 Wing…
Zo, de eerste week zit erop! Vorige week kreeg ik zoals gepland de G-kit 600 Wing kast binnen. Het in elkaar zetten was zeker niet ingewikkeld, maar wanneer je zoals ik, niet zwaar kan of mag tillen heb je zeker een paar extra handen nodig. Het bovenstuk wordt namelijk volledig kant en klaar gemonteerd geleverd en is dus aardig zwaar door alle apparatuur. Maar met wat hulp is het inmiddels wel gelukt. De kast staat en ik ben aan mijn eerste legale kweek begonnen.
600 Watt en 1,3 M²
Zoals ik vorige week heb uitgelegd, ben ik een van de eerste medicinaal cannabisgebruikers die het convenant met de burgemeester Noordanus van Tilburg heb ondertekend. Daarmee heb ik als een van de weinigen in Nederland nu officieel toestemming om mijn eigen medicijn te kweken.
In het convenant staat dat ik maximaal met 800 Watt aan kweeklicht op niet meer dan twee vierkante meter mag kweken. Dat is echter net iets meer dan voor mij nodig is, dus heb ik gekozen voor een kast met een oppervlakte van 1,3 vierkante meter in combinatie met een 600 Watt HPS lamp. De lamp is voorzien van een dimbare ballast, een afzuiger met filter en fancontroller die er voor zorgt dat de afzuiger niet harder draait dan nodig is.
Proefdraaien
De eerste dagen heb ik alles een tijdje aangezet om te kijken wat de temperatuur doet wanneer de lamp aan is en wanneer hij uit is. Al snel bleek dat de temperatuur ’s nachts iets teveel daalde. Daarop heb ik even snel een kacheltje met een thermostaat erbij gehaald. Die zet ik op een aparte tijdschakelaar zodat hij automatisch aan springt als de lichten uit gaan en vice versa. Aan gaan betekent in dit geval dat hij stroom krijgt, hij gaat pas daadwerkelijk verwarmen als de temperatuur daalt, de kachel heeft namelijk ook nog een eigen thermostaat.
Ik kan iedereen aanraden om zo één of twee dagen even proef te draaien vóór de planten erin gaan, dan krijg je een beetje feeling voor je opstelling zonder het risico dat je je zaailingen al teveel strest.
Autoflowers & smartpots
Na de zaadjes te hebben ontkiemd tussen vochtig keukenpapier, heb ik ze direct in hun 26 liter root pouches met Canna Terra Professional Plus gezet. Root pouches zijn een soort smartpots van textiel die ervoor zorgen dat de wortelstelsels van de planten beter ontwikkelen, de werking ervan wordt hier goed uitgelegd.
Ik heb voor deze eerste ronde voor grote smartpots gekozen omdat ik ook met autoflowering planten aan de gang ga. Royal Cheese Automatic en Diesel Automatic van Royal Queen Seeds om precies te zijn. Autoflowers kun je het beste zo min mogelijk verpotten, vandaar dat ik ze direct in hun eindpotten heb gezet.
Canna Terra Professional Plus is verder een luchtige aarde mix met veel kokos. Ik kwam hierop omdat ik iets had gelezen over hydrosoil en dit wel eens wilde proberen. De verkoper in het gespecialiseerde tuincentrum heeft me uitgelegd dat dit in feite een soort voorgemengde hydrosoil is.
Rouwvarenmug
En toen kon het echte avontuur eindelijk beginnen. Ware het niet dat ik nog voor de start al geplaagd werd door beestjes. Vliegende beestjes welteverstaan, ah nee hè! Ik zag ze vliegen, hele kleine vliegjes die een beetje op fruitvliegjes lijken, maar achteraf de varenrauwmug blijkt te zijn. Varenrauwmuggen leggen hun eitjes in de aarde. De larven voeden zich met de wortels van jonge planten, geen fijne jongens dus!
Eerst dacht ik dat er eentje met me mee naar binnen was gevlogen, maar bij nadere inspectie bleken het er meer te zijn. Waarschijnlijk zaten ze al in de aarde want die stond nog niet lang genoeg in de potten voor een nieuwe generatie larven om uit te komen.
Ik heb dus als de brandweer een zakje nematoden besteld, dat zijn een soort minuscule aaltjes die je in water aan de grond toevoegt en die zich voeden met de larven van de rouwvarenmug. Het aantal beestjes is nog zeer beperkt en we hoeven ook dan nog niet van een plaag te spreken. Dat ze er nu al zijn baart me natuurlijk wel zorgen. Alles op alles dus om ze zo snel mogelijk te bestrijden, gelukkig zijn ze in ieder geval niet zo hardnekkig als bijvoorbeeld spint. Volgende week laat ik jullie weten of de nematoden hun werk goed gedaan hebben, tot dan!
Groene groet, Bud.
(advertentie)