- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
VN haalt cannabis uit zwaarste drugslijst, maar wat zegt dat?
Her en der in de media wordt al gesproken over een ‘mijlpaal’ en ‘historisch besluit’. Of het dat werkelijk zo is valt te bezien, maar feit is dat de Verenigde Naties na meer dan een halve eeuw cannabis van de zwaarste drugslijst heeft gehaald. Dat opent de weg voor meer wetenschappelijk onderzoek naar de medicinale voordelen van wiet, en het helpt natuurlijk wel voor de normalisering van cannabis. Maar individuele landen mogen nog steeds zelf hun drugsbeleid invullen en een aantal landen – Rusland en China voorop – zal dat blijven doen met verbieden en repressie.
60 jaar prijkt wiet naast heroïne op de VN drugslijst
Op advies van de World health Organization (WHO) heeft de United Nations Commission on Narcotic Drugs woensdag ingestemd met een voorstel om cannabis uit ‘Schedule IV’ te halen, de zwaarste en ‘meest schadelijke’ categorie drugs.
Daar prijkte onze geliefde substantie al bijna 60 jaar gebroederlijk naast fijne dope als heroïne, met bovendien de aantekening erbij dat het ‘beperkte medicinale waarde’ heeft. Vanaf nu staan wiet en hasj daarom op ‘Schedule I’ bij de VN.
Voordat het niet meer kan, nog snel even kijken naar dat beruchte Schedule 4, want jullie willen ook zeker en vast weten wat in de ogen van de VN – naast wiet/hasj – zulke levensgevaarlijke drugs zijn:
Herziening haalt het ternauwernood bij stemming
Tja, het werd wel tijd dat ze ook bij de VN eens wakker worden zou je kunnen zeggen. Toch spande het er nog om woensdag in Wenen, waar de drugsdeskundigen (*ahum) van 53 lidstaten zich moesten buigen over de reeds in januari 2019 door de WHO voorgestelde herziening van wiet.
LEES OOK: WHO: ‘Cannabis uit zwaarste VN-drugslijst’
Uiteindelijk bleek hun ‘aanbeveling 5.1.’ met de fijne tekst ‘Delete cannabis and cannabis resin from Schedule IV of the 1961 Convention’ 27 stemmen voor te krijgen, 25 stemmen tegen en 1 onthouding. In onderstaande graphic kan je zien hoe jouw favoriete land heeft gestemd:
Wel erg grappig dat echte drugslanden zoals Afghanistan (nr. 1 in heroïne), China (fentanyl), Pakistan (hasj) en Turkije (ook hasj, heroïne) tegen stemmen. Of zouden ze hun lucratieve illegale handeltjes niet willen opgeven?
Wat betekent het VN-besluit om wiet van lijst 4 naar lijst 1 te verplaatsen?
Nou ja, wat kunnen we nu met dit door sommige media als ‘historisch’ omschreven besluit? Dat valt tegen, want het is dus niet zo dat wiet en hasj nu zomaar even op de hele aardbol legaal (kunnen/mogen) worden gemaakt. Want cannabis blijft immers nog gewoon op een ‘drugslijst’ staan bij de VN, alleen dan niet meer categorie 4 maar in categorie 1.
Bovendien ligt een beslissing om wel of niet te legaliseren veel meer bij de individuele landen dan bij de papieren tijger die de VN (veelal) is. Nederland bijvoorbeeld schermt ook altijd met het VN drugsverdrag uit 1961 om niet te legaliseren, maar ondertussen doen landen als Canada, Uruguay, Israël, Mexico en eigenlijk ook de VS het wel gewoon!
Ook een aantal tegenstanders van het voorstel heeft trouwens al direct na de stemming laten weten dat ze cannabis blijven verbieden en bestraffen.
Meer acceptatie en meer onderzoek
Wel is er brede consensus over het feit dat de herziening van de status van wiet en hasj bij de Verenigde Naties zou kunnen leiden tot bredere acceptatie van medicinale cannabis en dat het de deur opent voor meer wetenschappelijk onderzoek.
Dat vinden ze zelfs bij de uitvinder van de war on drugs (waarvan het VN drugsverdrag uit 1961 een fijn voorbeeld is ook): de Verenigde Staten. Dit is wat hun vertegenwoordiger Ethan Glick in Wenen over de herziening zei:
“This action has the potential to stimulate global research into the therapeutic potential and public health effects of cannabis and to attract additional investigators to the field, including those who may have been deterred by the Schedule IV status”
Jaja, zoals gezegd lopen ze bij de VN nogal achter op de realiteit. Daarvan getuigt ook een ander WHO-voorstel in Wenen, dat om CBD niet langer te laten vallen onder ‘internationale controle’. Dat voorstel werd namelijk ouderwets… afgewezen.