- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
VOC: Brabant braver dan Limburg?
Het aantal coffeeshopgemeenten dat het buitenlanderverbod (Ingezetenencriterium) handhaaft blijft dalen. In Limburg handhaaft alleen nog Maastricht dit restant van de mislukte wietpas. Brabant is het braafste jongetje van de klas; alleen Den Bosch handhaaft niet. De vraag is hoe lang nog?
Wietpas is buitenlanderverbod
‘Het is hier nog elke dag vechten tegen de straatdealers’, vertelde een coffeeshopondernemer uit Breda me deze week. ‘De Belgen blijven gewoon komen en de politie kan niks beginnen tegen de dealers.’ Het is een trieste constatering, twee en een half jaar na de invoering van de wietpas in het zuiden op 1 mei 2012. Die wietpas is inmiddels verschrompeld tot een buitenlanderverbod dat in minder dan vijftien procent van de Nederlandse coffeeshopgemeenten wordt gehandhaafd.
De illegale cannabismarkt
Boven de rivieren hebben de meeste coffeeshops nooit te maken gehad met deze gruwel, maar in de drie zuidelijke provincies, Limburg, Brabant en Zeeland, is enorm veel schade aangericht. In de 233 pagina’s dikke WODC evaluatie van de wietpas die begin september verscheen staat het klip en klaar: ‘De illegale cannabismarkt blijft groter dan voorheen en een deel van de toeristen en vooral jongere lokale gebruikers blijven via dealers hun hasj en wiet kopen. Het snelle geld van de illegale handel heeft bovendien zijn weerslag gehad op de straatcultuur in de wijken.’
Het buitenlanderverbod leidt behalve tot rijke dealers en overlast op straat tot welhaast surrealistische situaties in de coffeeshop
Nog steeds wordt er goud geld verdiend door dealers in de steden die het Ingezetenencriterium handhaven. Als Brabander valt het me zwaar om te moeten melden dat dat vooral nog Brabantse steden zijn. Natuurlijk: ook in de paar coffeeshops die Zeeland nog telt worden buitenlandse gasten geweigerd. Maar Brabant is een ander verhaal: steden als Eindhoven en Tilburg hebben een rijke coffeeshoptraditie. En vóór 1 mei 2012 was er in Brabant nul overlast door buitenlandse bezoekers van coffeeshops.
Wel Syriërs, geen Belgen
Het buitenlanderverbod leidt behalve tot rijke dealers en overlast op straat tot welhaast surrealistische situaties in de coffeeshop. In Eindhovense coffeeshops komen de laatste tijd steeds meer Syrische vluchtelingen. Zij beschikken over een status, zijn daarmee ingezetenen van Nederland en dus gewoon welkom in de coffeeshop. Maar de Belg die dertig kilometer verderop woont en al zijn halve leven in de Eindhovense coffeeshops komt, moet keihard worden geweigerd.
Den Bosch doet niet meer mee
Tot voor kort wezen de burgemeesters van de grote Brabantse steden naar de B5, het samenwerkingsverband van Eindhoven, Breda, Den Bosch, Helmond en Tilburg. Daar was nu eenmaal afgesproken dat het Ingezetenencriterium gehandhaafd zou worden. Eenzijdig zo’n afspraak opzeggen is niet sjiek. Maar er is een bres geslagen in het Brabantse front: Den Bosch lapt het criterium al een tijdje stilletjes aan zijn laars. En we kennen allemaal dat spreekwoord van dat schaap en die dam. Dus: kom op, Brabantse burgemeesters, stop met het rijk maken van dealers en staak de handhaving van het buitenlanderverbod!
(advertentie)