- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
VOC-campagne cannabis & verkeer: ‘Weet wat er kan gebeuren!’
Achter de schermen zijn we er bij het VOC al heel lang mee bezig: een nieuwe campagne over cannabis en verkeer. Deze week gaat die campagne echt van start en ontvangen de eerste coffeeshops pakketjes met de nieuwe poster en folders.
Toen in 2017 de Wegenverkeerswet werd aangepast en de speekseltest zijn intrede deed in Nederland, ontwikkelde het VOC de website Cannabis en Verkeer en een gelijknamige campagne. Het doel was om de 1,1 miljoen cannabisconsumenten in Nederland bewust te maken van de nieuwe regels en het gebruik van de speekseltest door de politie.
Het probleem was toen – en is nog steeds – dat je ook positief op THC kunt testen als je niet meer onder invloed van cannabis bent. THC is namelijk lang aantoonbaar in je speeksel en nog veel langer in je bloed.
Ook lang nadat je geblowd hebt kun je positief testen op THC
Als een speekseltest positief is, meldt de politie dit aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en volgt een bloedtest. Die bloedtest geldt als juridisch bewijs.
Volgens de politie kan de speekseltest positief uitslaan tot 14 uur ná consumptie van cannabis. Bij regelmatige consumptie is dat langer, tot wel 40 uur. Het effect van cannabis duurt veel korter, gemiddeld zo’n vier uur. Wie zondagavond een joint rookt, kan dus op maandagmiddag positief testen. Als je dagelijks consumeert zal je altijd positief testen, ook na dagen van onthouding.
De onrechtvaardigheid van de huidige testmethoden
Sinds 2017 zijn al heel wat cannabisconsumenten in de problemen gekomen door de speekseltest. Ook medicinale gebruikers, want voor hen bestaat geen standaarduitzondering. De VOC werkgroep ‘cannabis en verkeer’ staat een aantal van deze consumenten bij en volgt de ontwikkelingen in en buiten Nederland op dit gebied.
Eén van hen is Erik van der Vlist, inmiddels zelf het actiefste lid van de werkgroep. Zijn schrijnende verhaal haalde verschillende media, zoals vorige week het Algemeen Dagblad. Erik maakte de 10-delige videoserie ‘Dossier THC’ waarin de problematiek en de onrechtvaardigheid van de huidige testmethoden uitgebreid wordt toegelicht. Een must see voor cannabisconsumenten die auto rijden:
Posters en folders in alle Nederlandse coffeeshops
We hebben een nieuwe poster en een nieuwe folder ontwikkeld, met de slogan ‘Weet wat er kan gebeuren!’. Dankzij steun uit de coffeeshopbranche kunnen we die naar alle 567 coffeeshops versturen. Zo verspreiden we ruim 2.000 posters en 175.000 folders door het hele land. Als het goed is zie je ze binnenkort in jouw lokale coffeeshop.
In de komende weken gaan we de boer op richting de Tweede Kamer, de verantwoordelijke leden van het kabinet, het CBR en de media, om aandacht te vragen voor de onrechtvaardigheid van de regels en testmethoden.
Snel verandering in huidige cannabis- en verkeersbeleid
Het VOC pleit voor een eerlijke testmethode, waarbij de invloed op de rijvaardigheid leidend is. Voor medicinale cannabisgebruikers moet zo snel mogelijk een regeling komen. De grote verschillen in bestraffing van rijden na alcoholgebruik en rijden na cannabisgebruik moeten verdwijnen.
En de overheid moet zich richten op onderzoek en voorlichting, niet op criminalisering en onterechte bestraffing.
(advertentie)