- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
VOC: De Hennep Geschiedenis Week
Deze week is het in Amerika voor de 5e keer Hemp History Week. Door het hele land worden ruim duizend hennep-evenementen georganiseerd. VOC-woordvoerder Derrick Bergman over essentiële lessen, nuttig voor cannabisliefhebbers en alle andere aardbewoners.
5e Hemp History Week
“It’s time to grow” is het motto van de vijfde Hemp History Week. Want ook in het land van de War on Drugs heeft hennep al een lange geschiedenis. De eerste Europese kolonisten brachten de plant rond 1600 naar de Nieuwe Wereld. De eerste drie presidenten, Washington, Adams en Jefferson verbouwden hennep en propageerden de teelt. Rond 1700 waren boeren in onder meer Virginia zelfs wettelijk verplicht om hennep te verbouwen.
Kruistocht tegen de plant
Hennep was dus allesbehalve onbekend toen ene Harry J. Anslinger in 1930 hoofd werd van het nieuwe Federal Bureau of Narcotics, een voorloper van de DEA. Hij begon een kruistocht tegen de plant die tot op de dag van vandaag honderdduizenden slachtoffers eist. Eén van Anslinger’s trucs was het introduceren van een nieuwe naam voor de plant die alle Amerikanen als hemp kenden. Marijuana, zoals Mexicanen wiet soms noemden, klonk vreemd en exotisch. Ideaal voor Anslinger die erin slaagde niet alleen rookbare cannabis – met THC – te verbieden maar ook hennep, dat vrijwel geen THC bevat.
De Tweede Wereldoorlog gooide kort roet in het eten; nadat de Filipijnen weg vielen als leverancier van hennep, kwam het Amerikaanse leger in grote problemen. Alle touwen en zeilen werden nog steeds van hennep gemaakt, dus begon de overheid de campagne Hemp for Victory, om zoveel mogelijk boeren hennep te laten telen. Dankzij de legendarische cannabisactivist Jack Herer is de propagandafilm ‘Hemp for Victory’ bewaard gebleven; er bleek nog maar één kopie van te bestaan.
De kans is groot dat de echte bloeiperiode van hennep niet achter maar vóór ons ligt
Doel van de Hemp History Week is dit soort feiten bekend te maken bij het grote publiek, dat na tachtig jaar propaganda geen idee meer heeft van de geschiedenis en de potentie van de hennepplant. De kans is groot dat de echte bloeiperiode van hennep niet achter maar vóór ons ligt. Hennep levert de sterkste natuurlijke vezel die er bestaat, de zaden zijn extreem voedzaam en gezond en de ontwikkeling van hennep als bioplastic en biobrandstof biedt ongekende kansen voor het milieu en de economie.
Wie meer wil weten over de hennep renaissance in de VS raad ik het net verschenen boek van Doug Fine aan: ‘Hemp Bound’. Eerder schreef Fine al het geweldige ‘Too High To Fail’ over de gereguleerde cannabisteelt in Californië. In Hemp Bound richt hij zich volledig op de doorbraak van hennep als landbouwgewas en duurzame grondstof.
VS neemt rol Nederland over
De parallel met de ontwikkelingen rond cannabisbeleid in de VS en in Nederland dringt zich onvermijdelijk op. Net als met onze coffeeshops was Nederland ook jarenlang pionier op het gebied van hennep, dankzij Hempflax, het bedrijf van Ben Dronkers in Oude Pekela. Vorig jaar bezocht ik de fabriek nog samen met Doug Fine; Hempflax komt in zijn nieuwe boek uitgebreid aan bod.
Maar ook hier haalt Amerika ons in rap tempo in. Vorig jaar werd in Colorado de eerste legale hennepoogst in meer dan een halve eeuw binnen gehaald. Naar verwachting sneuvelt het federale verbod nog dit jaar, waarna de markt zal exploderen. En wat doet Nederland? Wanneer komt er hier een Hennep Geschiedenis Week?
Hennepmarkt Cannabis Bevrijdingsdag
P.S.: de grootste selectie hennepproducten in Nederland is te vinden op de Hennepmarkt van Cannabis Bevrijdingsdag, 15 juni, in het Flevopark in Amsterdam. Met bedrijven uit o.a. Tsjechië, Italië, Engeland en Duitsland. Zorg dat je erbij bent!
(advertentie)