- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
VOC • Open brief aan Ferd Grapperhaus
We schreven er maandag al over: de zaak Jan en Jannie. Dit bejaarde echtpaar uit Hasselt kweekt twee (2) wietplanten in de tuin, puur voor medicinaal gebruik. Maar dat gaat zomaar niet in Nederland en dus volgt er politie-actie. Onze columnist en tevens voorzitter van het VOC kan het niet langer aanzien en klimt in de pen voor een open brief aan de verantwoordelijke minister van justitie Ferdinand Grapperhaus.
Geachte heer Grapperhaus,
U bent nu bijna 22 maanden minister van justitie en veiligheid. Uw ministerie is niet alleen het grootste van alle Haagse departementen, het is ook al jaren een politiek zorgenkind. De affaires en schandalen blijven zich opstapelen en hebben veel van uw voorgangers de kop gekost. U heeft veel zaken op uw bord en u kunt veel fout doen. Deze brief gaat over hoe u – relatief eenvoudig – iets goeds kunt doen.
Regelmatig krijgen we bij onze stichting VOC (Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod) mails en telefoontjes van mensen die in de problemen zijn gekomen omdat zij thuis een klein aantal cannabisplanten kweekten voor eigen gebruik.
Op 3 augustus kregen we een mail van de 73-jarige Jan van Raalte uit Hasselt in Overijssel, die twee cannabisplanten in zijn tuin had staan. Van de opbrengst maakt hij olie voor zijn vrouw Jannie (68), die deze gebruikt tegen chronische psoriasis. Hij doet dit al jaren.
Jan zat in nood. Na een melding via Meld Misdaad Anoniem was de plaatselijke politie langs geweest, met een onverbiddelijke boodschap: ook al zijn de planten voor medicinaal gebruik en heeft niemand in de buurt er last van, ze moesten weg. Deed het bejaarde echtpaar dit niet binnen twee weken zelf, dan kwam de politie het doen.
Op maandag 19 augustus, toen Jan en Jannie een boodschap aan het doen waren, heeft de politie de twee planten schielijk uit hun tuin verwijderd. De agenten namen niet eens de moeite een briefje achter te laten; pas toen Jan de politie belde om aangifte te doen van diefstal, kreeg hij te horen dat de politie de planten zelf had weggehaald.
Totaalverbod op thuisteelt
Mede door de inzet van VOC’er Bart Hissink pikten verschillende media het verhaal van Jan en Jannie op. De reacties zijn vrijwel eensluidend: verbijstering, ongeloof en afkeuring. Geachte minister, dit is waar uw beleid in de praktijk toe leidt.
De aanpak van de kleine thuiskweker is al jaren volstrekt disproportioneel. Duizenden mensen zijn uit hun huis gezet, ook als zij slechts een gering aantal planten kweekten voor persoonlijk gebruik.
Vrijwel elke woningbouwvereniging heeft als standaard clausule in huurovereenkomsten een totaalverbod op thuisteelt van cannabis. Ook één plant op het balkon kan zo leiden tot beëindiging van de huurovereenkomst, huisuitzetting en plaatsing op een zwarte lijst, met alle ellende die daar het gevolg van is.
De wet Damocles, bedoeld om illegale verkooppunten van drugs te kunnen sluiten, wordt op grote schaal misbruikt om kleine thuistelers dakloos te maken. De huidige aanpak schendt basale mensenrechten als het recht op gezondheid, persoonlijke vrijheid en zelfbeschikking. Het roer moet echt om.
Strafrechtadvocaat André Beckers vraagt zich in een recente column retorisch af wie zijn nek uitsteekt voor de medicinale thuisteler. Beckers: “Waarom vergeten de meeste politici, ondernemers en verhuurders toch steeds die kleine medicinale thuiskweker? Misschien wil de Tilburgse burgemeester Theo Weterings eens proberen huisartsen, politiemensen, officieren van justitie, verzekeraars, banken en woningcorporaties bij elkaar te brengen om op basis van echte feiten en geen spookverhalen over deze problematiek te discussiëren. Hij weet waarover hij praat en beschikt over de nodige praktijkervaring.”
Het Tilburgse model
In Tilburg kunnen medicinale thuiskwekers die beschikken over een verklaring van hun arts, zonder angst maximaal vijf planten kweken voor eigen gebruik. Diverse gemeenten willen dit ‘Tilburgs model’ overnemen, waaronder Schagen en Terneuzen.
Wat ons betreft zou niemand uit huis gezet moeten worden wegens het kweken van een heilzame plant voor eigen gebruik. Het onderscheid tussen medicinaal en zogenaamd recreatief gebruik is per definitie willekeurig. Wie cannabis consumeert, doet dat voor zijn of haar welzijn.
Kleinschalige thuisteelt van cannabis is perfect mogelijk op een veilige en verantwoorde manier, die voor niemand overlast oplevert. Voor meer informatie verwijs ik u naar de website www.veiligthuiskweken.nl die onze stichting eerder dit jaar heeft gelanceerd.
Anno 2019 is thuisteelt van cannabis voor persoonlijk gebruik door volwassenen legaal in Canada, zeven staten in de VS, inclusief Californië, met 39 miljoen inwoners de grootste Amerikaanse staat en de vijfde economie ter wereld, een aantal Zuid-Amerikaanse landen en Zuid-Afrika.
Het kabinet Rutte III heeft – nadat eerder een wet ter regulering van cannabis door een Tweede Kamermeerderheid was aanvaard – als gevolg van de formatie de weg naar regulering ingeslagen met de zogeheten wietproef. Deze proef gaat echter alleen over de coffeeshops, niet over thuisteelt. Het VOC ijvert voor een heldere wettelijke regeling: elke volwassen Nederlander zou het recht moeten hebben om zelf een aantal cannabisplanten te kweken voor persoonlijke consumptie.
Van oudsher hecht uw partij, het CDA, veel belang aan compassie, empathie en mededogen. U kunt deze waarden in praktijk brengen door de kleinschalige thuisteelt van cannabis door volwassenen te legaliseren. Want er zijn tienduizenden Jannen en Jannies in Nederland.
Met hoogachting,
Derrick Bergman
Voorzitter stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod