- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet!
- Wietman laat Sneeze bloeien (en een beetje vergelen…)
- Zes nuttige toepassingen voor je cannabis knipafval (trim)
- Ook in cannabisland is het Black Friday: sla je slag!
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#13)
- Naar het zuiden des lands voor een verse Sweet Tini
VOC: Toch nog hoop voor de PvdA?
Debatcentrum de Balie en het Parool organiseerden dinsdag een debat over het cannabisbeleid in Amsterdam. Uiteraard was Derrick Bergman van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod erbij. Hij doet – toch enigszins optimistisch – verslag.
Column VOC: Discussie over een ander cannabisbeleid biedt enige hoop
Gisteren organiseerde de Balie en het Parool een debat over het cannabisbeleid in Amsterdam. Marith Rebel, drugswoordvoerder van de PvdA in de Tweede Kamer, maakte indruk met fundamentele kritiek op het inconsistente beleid van Opstelten. Ook Paul Depla, PvdA burgemeester van Heerlen, kwam met een degelijk en overtuigend verhaal. Is er dan toch nog hoop voor de PvdA?
Het VOC was op volle sterkte aanwezig in de Balie en deed live verslag via Twitter. Opmerkelijk was de oproep van Depla aan zijn Amsterdamse collega om ‘het stokje over te nemen’ van Heerlen, Eindhoven en Utrecht, de drie steden die hun nek uitstaken met het manifest ‘Joint Regulation’ voor regulering van de cannabisteelt. Depla: “Van der Laan doet mee. Maar als je weet hoeveel coffeeshops Amsterdam heeft, dan heeft Amsterdam bijna een morele verplichting om te zeggen: we moeten het huidige inconsistente, halfslachtige gedoogbeleid stoppen, en ik neem als burgemeester het stokje over van Van Gijzel en Depla.”
Depla: Regulering onvermijdelijk
Voor Depla staat, net als voor het VOC, vast dat regulering van cannabis onvermijdelijk is: “Het is niet de vraag óf, maar vooral de vraag wanneer er gereguleerd gaat worden”. Hij noemde het beleid van Opstelten “volstrekt inconsistent” en “voor een rechtsstaat volstrekt niet te handhaven”. Depla: “Je zegt tegen coffeeshops: hier heb je een vergunning om te verkopen en te kopen, maar de spullen die je verkoopt, die mogen niet gemaakt worden. Dan kun je als minister van justitie toch niet in de spiegel kijken? De minister zegt: ik handhaaf coffeeshops waarvan ik weet dat ze alleen maar aan hun spullen kunnen komen dankzij het bestaan van de illegale markt. En dat is dan de minister van justitie! Daar moet je toch om lachen?”
Terecht wees Depla op de onhoudbaarheid van het buitenlanderverbod voor coffeeshops, dat in de drie Zuidelijke provincies nog steeds wordt gehandhaafd. En verder vrijwel nergens. Depla: “Hoe kun je een beleid dat al zo inconsistent is, nog inconsistenter maken door in het Zuiden verplicht het I-criterium toe te laten passen, terwijl je in Amsterdam zegt: dat I-criterium, dat doen we maar niet? Hoe maf kun je het in Nederland maken? Dat is hetzelfde als zeggen: in Maastricht mag je wel door rood licht rijden, maar in Amsterdam niet.” Je vraagt je af hoe de Raad van State, die nog steeds een vonnis moet vellen over het omstreden I-criterium deze evidente rechtsongelijkheid goed zou kunnen keuren.
“Aanpak georganiseerde drugscriminaliteit? Helemaal eens. Maar die pakken we niet aan op deze manier” – Marith Rebel (PvdA)
Het publiek in de Balie hield de adem in toen Marith Rebel, drugswoordvoerder van de PvdA in de Tweede Kamer, aan het woord kwam. Haar voorganger Myrthe Hilkens bleek niet opgewassen tegen de keiharde politieke spelletjes die ook bij het dossier cannabis worden gespeeld. Rebel doet het een stuk beter, in elk geval bij dit debat. Drie citaten:
“Ik denk dat de PvdA, in ieder geval sinds ik er zit, vrij duidelijk is geweest dat wij het antwoord van Opstelten niet voldoende vinden. Ik vind het geen antwoord om te zeggen: ik ga met burgemeesters praten – wat hij bij mijn weten nooit goed heeft gedaan – om van hen te horen waarom zij dit willen.”
“Aanpak georganiseerde drugscriminaliteit? Helemaal eens. Maar die pakken we niet aan op deze manier. Sterker: je pakt ze ook niet aan met nog meer politiecapaciteit. Je pakt ze niet aan door hennepplantages leeg te ruimen, mensen uit hun huis te zetten en daarmee te denken: we hebben het probleem opgelost. Dus daar zie ik het niet in.”
“Laten we nou in godsnaam in ieder geval experimenteren met regulering. En welke gemeente dat doet, zal me eerlijk gezegd worst zijn.”
Opstelten in lastig parket?
Als Rebel in de Tweede Kamer hetzelfde gaat zeggen als gisteren in de Balie, komt Opstelten in een lastig parket. Rebel, voormalig huisarts in Amsterdam, liet er geen misverstand over bestaan dat de volksgezondheid weer voorop moet komen te staan in het cannabisbeleid. Opstelten moet terug in zijn hok. Als de geplaagde Diederik Samsom kiezers terug wil winnen, dan heeft hij hier een ideaal thema. De soundbite krijgt hij hierbij cadeau: de VVD moet stoppen met saboteren en criminaliseren, zodat we eindelijk kunnen gaan reguleren.
Het hele debat is HIER online terug te bekijken (voor de liefhebbers)
(advertentie)