- Voor het eerst wiet kweken? Onze beste tips voor beginners
- Wiet kweken: aarde, kokos of helemaal hydro?
- Zien! Willie oogst Sneeze + time lapse van zaailing tot oogst
- Test illegale coffeeshop wiet en hasj: vervuiling valt reuze mee!
- Word je nóg higher als je de rook langer binnenhoudt?
- CNNBS Basics: eerste hulp bij spint bestrijden
Voor het eerst wiet kweken? Onze beste tips voor beginners
Speel je met de gedachte om thuis een paar wietplanten voor eigen gebruik te kweken? Een goed voornemen want dan kun je een hoop geld besparen en weet je ook meteen zeker dat je wiet schoon is en geen vervuilingen bevat. Alle begin is echter moeilijk dus helpen we je alvast op weg met onze beste tips voor beginners.
In tegenstelling tot andere genotsmiddelen kun je cannabis zelf gewoon thuis kweken. En dan niet een slap aftreksel van wat je in de coffeeshop haalt maar kwalitatief uitstekende wiet! Dat scheelt niet alleen enorm in de kosten maar van zelf gekweekte wiet weet je ook nog eens zeker dat het schoon is en geen pesticiden bevat. Daarnaast is het kweken zelf een leuke hobby en smaakt je eigen wiet per definitie altijd het lekkerste. Maar waar begin je?
Tip 1: begin onder de zon
Als je nog nooit een wietplant in het echt hebt gezien maar ze wel wil leren kweken, dan raden we je aan om eerst eens buiten te kweken. Zo kun je het kweken ervaren zonder dat je meteen een kweektent, -lamp en andere apparatuur hoeft aan te schaffen.
Ook valt er veel te leren van een buitenkweek in je tuin, op je balkon of zelfs in het raamkozijn. Je ziet de verschillende levensfases van de cannabisplant met eigen ogen. Daarnaast kun je met buitenwiet experimenteren met diverse kweektechnieken zoals toppen, dieven en zelfs al gaan mainlinen, scroggen of supercroppen. Ook zie je met eigen ogen hoe het korten van de dagen de bloeifase op gang brengt, en kun je het effect van het 12/12 lichtschema uitproberen door je planten te verduisteren.
Tip 2: start bescheiden
Onze tweede tip is voor iedereen die al eens buiten wiet heeft gekweekt of buiten geen mogelijkheid heeft om wietplanten te kweken. Misschien heb je geen tuin, of buren die moeilijk doen. In dat geval kun je ook binnen kweken maar ook in dat geval adviseren we je om klein te beginnen. Je kunt later altijd nog groter gaan, en tegen die tijd weet je waarschijnlijk ook beter hoe je dat aan wil pakken.
Er bestaan hele leuke kant en klare oplossingen voor een bescheiden eerste kweek. Als je zeker weet dat je nieuwe hobby geen bevlieging is, dan kun je bijvoorbeeld met onze CNNBS G-Kit aan de slag gaan. Weet je dat nog niet zeker dan is het wellicht beter en een stuk voordeliger om in een kweektentje zoals de Atomic Grow te starten. Beide setups zijn compleet en geschikt voor beginners.
Tip 3: één of vier wietplanten binnen
Heb je een mooie tuin of balkon, dan kun je gerust met het gedoogde aantal van vijf wietplanten beginnen. In een kweektent of kweekkast zijn één of vier planten echter handiger. Dit heeft vooral te maken met de vierkante vorm van de meeste kweektenten en -kasten voor beginners. Vier wietplanten (of één) passen eenvoudigweg beter op een vierkant oppervlak. Met vijf kom je dan nét niet goed uit.
Tip 4: ontkiem extern (in een koffiefilter)
Ontkiemen van wietzaden is makkelijk genoeg. Toch zal je de eerste zeker niet zijn waarbij het al met ontkiemen mis gaat, als je direct in de aarde ontkiemt. In de natuur gaat het iderdaad ook zo, maar er zijn diverse valkuilen als je rechtstreeks in aarde ontkiemt.
De toplaag kan bijvoorbeeld uitdrogen, en daarmee ook je eerste ontkiempoging. Ook kun je het proces niet zien, waardoor je je zaadje misschien voor niets gaat uitgraven, en het zaadje kan ook onder de grond verstikken of simpelweg te diep zitten waardoor het moeite heeft om boven de grond te komen.
We raden je daarom aan om extern voor te kiemen, en het uitgekomen zaadje daarna voorzichtig met het worteltje omlaag(!) in de aarde te planten. Extern ontkiemen heeft als voordeel dat het zaadje voldoende maar niet te veel water heeft. Ook kun je het proces volgen tijdens het ontkiemen en weet je dus precies hoe ver je zaadje ontkiemt is. Wij raden hiervoor de koffiefilter-methode aan, dan kan het ontkiemen al bijna niet mislukken.
Tip 5: start met gefeminiseerde wietzaden
Voor beginners worden vaak autoflower wietsoorten aangeraden maar wij adviseren je liever om met gefeminiseerde wietzaden te starten. Autoflowers bloeien inderdaad vanzelf maar het is ook niet moeilijk om een wietplant te laten bloeien. Dat doe je namelijk door middel van het lichtschema, en iedere kant en klare kweekset is van een tijdschakelaar voorzien om dat te regelen. Bovendien leer je dan meteen hoe het allemaal zit met lichtschema’s, en de bloeifase.
Het voordeel van zelf in gang zetten van de bloeifase, is een betere controle over het uiteindelijke formaat van je wietplant. Je leert dat wietplanten na het ingaan van het 12/12 lichtschema nog een week of twee, drie hard zullen groeien, en bepaalt zelf wanneer dat begint. En aan het einde van de bloeifase oogst je waarschijnlijk ook wat betere wiet, omdat autoflowers vaak wat meer blad in hun toppen hebben.
Gefeminiseerde wietzaden zijn ook nog eens vrouwelijk (net als de meeste autoflowers overigens) zodat je er voor 99,9% zeker van kunt zijn dat je geen mannelijk wietplanten aan het kweken bent.
Tip 6: maak je eerste kweek biologisch
Als je voor het eerst cannabisplanten kweekt komt er al genoeg op je af, en heb je waarschijnlijk ook nog weinig kaas gegeten van voedingstekorten, -overschotten en bladproblemen. Biologisch kweken biedt dan uitkomst. Alle voeding zit daarbij al in de aarde, en je planten worden geholpen door het bacteriologische bodemleven en nuttige schimmels. Jij hoeft verder alleen maar water te geven, gedurende je eerste kweek. Zonder rekening te houden met pH- of EC-waardes.
Biologisch kweken betekent trouwens niet dat je een soort boswachter hoeft te zijn, met kennis van de kringloop in de natuur. Nee, er zijn tegenwoordig makkelijk te gebruiken biologische producten die je maar één keer in het begin door de aarde mengt, en waarna je alleen nog water hoeft te geven. Wij raden de biologische voedingslijn Soma’s Sacred Soil aan maar BioTabs heeft bijvoorbeeld ook heel goede producten hiervoor.
Tip 7: verpot minimaal één keer
Vooral over autoflowers wordt nog weleens gezegd dat je die het beste meteen in een grote pot met aarde kunt zetten. Dit komt eigenlijk omdat de eerste autoflowers nog erg klein bleven, en dus snel moesten groeien. Tegenwoordig kun je ook autoflowers gewoon verpotten, en we raden je ook met gefeminiseerde wietzaden aan om dat te doen.
Start dus in een klein plantenpotje van het formaat van een kopje of beker, en verpot je plantje wanneer de bladeren van de bovenkant gezien flink over de randen gegroeid zijn. Gebruik géén biologisch afbreekbare potjes of WC-rollen of iets dergelijks, want die breken niet snel genoeg af in de grond!
Het voordeel van voorgroeien in een klein potje, is dat het makkelijker is om water te geven. Daarnaast zorgt het verpotten voor een beter ontwikkeld wortelgestel. In een grote pot met aarde neemt de aarde snel te veel water op, waardoor je plantje kan verstikken. Een klein potje is beter in verhouding met een klein plantje in het begin, zodat het water dat je geeft ook opgenomen kan worden.
Dat waren ze alweer; onze beste tips voor beginnende thuiskwekers. Heb je zelf een tip die hier nog niet bij staat? Tip ons dan ook even dan zetten we die erbij. Verder heel veel plezier met je eerste kweekronde!