- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Voorbereiden op het binnenwietseizoen
Met het eindigen van het buitenwietseizoen staat niet alleen de herfst, maar ook het binnenwietseizoen weer voor de deur. En dat is een mooi moment om je kweekruimte voor te bereiden op de komst van geweldige winterwiet.
Veel hobbykwekers stoppen in de zomer met hun binnentuintjes om te genieten van een welverdiende vakantie of buitenwietgeluk. Ook is de temperatuur in de zomermaanden toch vaak te hoog, en lopen je planten meer risico op plagen en plantenziektes. Maar nu de zomer tegen zijn einde loopt, begint ook de binnenteelt weer te lonken, een goede voorbereiding zorgt voor maanden binnenkweekplezier.
Geef je kweekruimte een upgrade
Goed gereedschap is het halve werk, en dat geldt zeker ook voor het kweken van wiet voor eigen gebruik. Ga na wat de meest beperkende factoren voor je voorgaande binnenoogsten zijn geweest. Wellicht is het een goed idee om je kweekruimte een upgrade te geven. Elke investering die je doet, verdient zichzelf al snel terug, ga het volgende lijstje af en kijk waar je kunt verbeteren.
- Licht: meer licht betekent meer oogst, zijn je lampen aan vervanging toe?
- CO2: een emmertje CO2 kan je binnenwietplanten een flinke boost geven.
- Koolstoffilter: werkt je filter nog optimaal? Vervang hem tijdig.
- Licht: denk ook aan je reflector, breedstralende reflectors zijn een goede betaalbare upgrade.
- Temperatuur: in de winter kan het koud worden, wellicht is een kleine kachel nodig?
Ook als je niet van plan bent om je kweekruimte een upgrade te geven is het verstandig om al je apparatuur nog eens goed te testen voor je met je eerste binnenkweekronde van het seizoen begint. Check je verlichting, ventilators en afzuigers, pompen en dergelijke.
Veiligheid
Beknibbel niet op de veiligheid. Waren er zwakke schakels in je laatste binnenkweekronde waardoor je bijvoorbeeld stankoverlast veroorzaakte? Misschien had je een onrustig gevoel omdat je geen goede voorzorgsmaatregelen nam op het gebied van brandveiligheid. Investeer in een automatische brandblusser en zorg voor een goed werkend relais. Misschien wil je je kweekruimte wat beter verbergen deze keer? Misschien kweek je op zolder en smelt de sneeuw daardoor ’s winters van je dak? Isoleer de boel nu dan maar, dat voorkomt problemen. Denk niet te makkelijk over dit soort veiligheidszaken, je kunt beter nu wat extra investeren zodat je rustig kunt slapen omdat je weet dat je kweekruimte veilig is en dat er niemand bij kan die er niets te zoeken heeft.
Een automatische brandblusser kan een hoop ellende voorkomen
Grote schoonmaak
Voor je met een nieuwe kweekronde begint, is het ook nodig om de hele kweekruimte eens grondig schoon te maken. Stof alle apparatuur goed af en ontsmet de binnenkant van je kweekruimte met een sopje met bleekwater. Als alles schoon is hebben plagen en ziektes minder kans. Het opruimen zelf is meteen ook een extra inspectiemoment waardoor je defecten en verbeterpunten niet snel over het hoofd ziet.
Als alles schoon en wel getest is kun je van start. Maar niet voordat je goed hebt nagedacht over welke wietsoort je wil gaan kweken. Goede genetica is van enorme invloed op je eindproduct. Zowel qua smaak en effect als de hoeveelheid wiet die je maximaal kunt oogsten. Heb je eerder een geweldige soort gekweekt waar je enthousiast over bent, dan kun je overwegen om die nog eens te kweken. Vraag ook na welke soorten bij anderen goede resultaten opleverden. Betere genetica zorgt altijd voor een betere oogst, dus het loont zeker de moeite om hierin te investeren.
(advertentie)