(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hallo Muna, uit het artikel Het nut van cannabis-voorbloei begrijp ik dat bevruchting van de vrouwelijke voorbloei, ervoor zorgt dat de gewone bloei sneller op gang komt. Kan ik dit doen om ervoor te zorgen dat mijn buitenplanten eerder afgebloeid zijn, maar in hun toppen nog steeds geen zaad dragen? Groet, Jans

Hallo Jans, interessante vraag! Zowel mannelijke als vrouwelijke cannabisplanten doen aan voorbloei. Meestal duiken de eerste bloemen op wanneer de planten zo’n 3 tot 6 weken oud zijn. Bij de mannen ontstaan bolletjes (knoppen van de mannelijke bloemen) in de oksels van de takken en bij vrouwelijke planten ontstaan op dezelfde plekken zaadzakjes met daaruit twee draadjes (stempels). Het ziet er zo uit.

Sneller in bloei

Ik heb het artikel er natuurlijk even op nagelezen. Het beschrijft het nut van de voorbloei bij cannabis en verklaart de reden van voorbloei. Door middel van voorbloei ‘meet’ de vrouwelijke plant of er mannelijk stuifmeel in de lucht zit en er dus kans op bevruchting is. Wordt de voorbloei bevrucht, dan is dit het geval en zal de vrouwelijke plant sneller gaan bloeien. De stuifmeelkorrels zitten immers al in de lucht, als de plant niet opschiet is ze straks nog te laat om ze op te vangen.

Vooruit denkend aan de theorie, zou je het in de praktijk kunnen brengen om te zien of het bij jouw planten een significant verschil maakt. Wanneer je over stuifmeel beschikt zou je het kunnen proberen, het kan in ieder geval geen kwaad, en je houdt er nog een paar zaadjes aan over ook. Ik vraag me alleen maar af, of het een enorm verschil gaat maken. Ik ken eigenlijk niemand die het doet en vermoed dat het wel vaker gedaan zou worden als het de bloei significant versnelt. Ik raad je eigenlijk aan om het gewoon te proberen, wie niet waagt…

17300389512_5d1b422ea5_k

Een uitgebloeide voorbloei calyx 🙂

Fotoperiode

Kijk, in principe bloeit een vrouwelijke wietplant pas op het moment dat ze genoeg bloeihormonen heeft aangemaakt. Bloeihormonen maakt de plant ’s nachts, hoe langer de nacht duurt, hoe meer hormoon ze kan maken. Als de nachten 10 uur of langer duren heeft de plant genoeg tijd om zoveel bloeihormonen te maken dat ze gaat bloeien. Ze bloeit, met andere woorden dus naar aanleiding van het korten van de dagen – de fotoperiode. Natuurlijk kan het wel dat de bevruchting van de voorbloei ervoor zorgt dat de hormoonproductie sneller verloopt, in dat geval kan de plant dus wel een weekje, misschien twee weken eerder in bloei gaan.

Dat het niet gedaan wordt is wat mij betreft natuurlijk geen reden om het niet te proberen. Zoals ik zei kan het geen kwaad, dus baat het niet dan is het ergste wat er kan gebeuren dat je een paar zaadjes in de voorbloei-bloemetjes hebt groeien. De rest van de bloeifase gaat gewoon zoals het hoort, en je hebt nog steeds wiet zonder zaad (sensimilla). Voor het duidelijkste bewijs zou je het kunnen proberen op één plant, terwijl je een andere hebt waarbij je de voorbloei onbevrucht laat. Laat je me weten wat je bevindingen zijn? Ik ben best nieuwsgierig.

Muna

(advertentie)