- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Voordelen van groeien met een 6/2 lichtschema
Verreweg de meeste kleine en grote kwekers laten wietplanten standaard groeien onder een 18/6 lichtschema. Dat is echter niet het enige lichtschema voor een gezonde groeifase. Het 6/2 lichtschema’s kan ook prima, en kan er zelfs voor zorgen dat wietplanten sneller en gezonder groeien.
Het zijn niet de lichte uren maar de donkere uren die bepalen of wietplanten in bloei gaan of in de groeifase blijven. In de donkere uren worden namelijk de bloeihormonen aangemaakt, en zolang het maar niet langer dan 10 uur donker is per dag, zullen wietplanten in de groeifase blijven. En dat gegeven maakt vele alternatieve lichtschema’s mogelijk tijdens de groeifase.
Zo kun je wietplanten ook helemaal zonder donkere periode laten groeien, in een 24/0 ritme. Maar 20/4 of 16/8 zijn bijvoorbeeld ook lichtschema’s die mogelijk zijn tijdens de groeifase. Maar deze alternatieven blijken vanwege verschillende redenen helaas niet zo effectief als 18/6, het meest gebruikte lichtschema voor wietplanten tijdens de groeifase. Er is echter een lichtschema dat wél voor een snellere en gezondere groei kan zorgen, en dat is het 6/2 lichtschema.
6/2 lichtschema
Het 6/2 lichtschema is eigenlijk een variatie op het 18/6 lichtschema waarbij wietplanten per etmaal nog steeds 18 uur in het licht staan, en 6 uur in het donker. Het enige verschil is dat je de 18 uur durende lichte periode drie keer onderbreekt met een pauze van 2 uur. Per etmaal staat het licht dus drie keer 6 uur aan en drie keer 2 uur uit.
Het alternatieve 6/2 lichtschema klinkt wellicht vreemd maar kan de groei van wietplanten versnellen, en voor een stabieler klimaat in je kweekruimte zorgen. Helemaal voor kwekers die grote verschillen opmerken tussen de temperatuur en luchtvochtigheid overdag en ’s nachts, biedt het 6/2 lichtschema uitkomst.
De grens van fotosynthese
Wiettelers maken al jaren massaal én succesvol gebruik van het 18/6 lichtschema tijdens de groeifase. Desondanks is het volgens de wetenschap wel zo dat er een duidelijke grens is aan de hoeveelheid licht die wietplanten per dag kunnen verwerken. Als die grens bereikt is kan de plant geen licht meer verwerken, en gaat er dus een hoop licht verloren. Dit heeft alles te maken met de manier waarop wietplanten CO2 verwerken.
CO2 wordt namelijk opgeslagen in plantencellen, en hoe groter de plantmassa hoe meer CO2 de plant heeft verzameld. Je kunt je misschien wel voorstellen dat een wietplant dus als een bezetene aan al deze CO2 vasthoudt. Om te voorkomen dat het CO2 verliest sluit de plant tijdens de lichte uren haar huidmondjes om te voorkomen dat ze CO2 verdampt. Dit zorgt er helaas ook voor dat nieuwe CO2 opgenomen kan worden en dat de groei stopt. Pas nadat het licht weer uit geweest is en respiratie heeft plaatsgevonden kan de plant weer CO2 uit de lucht opnemen.
Voordelen van het 6/2 lichtschema
Het eerste voordeel van een 6/2 lichtschema ligt voor de hand. Door de lichte periode op te delen in drie periodes van 6 uur afgewisseld met donkere periodes van 2 uur, geef je je planten een fotosynthese pauze. In deze pauze kan de plant het licht verwerken dat het heeft opgenomen. Na de pauze van 2 uur is de plant weer klaar voor een nieuwe lichtperiode en kan ze weer meer licht verwerken.
Daarnaast is het zo dat een 18 uur durende periode van intens kweeklicht ook de nodige stress oplevert voor wietplanten. Een teken van deze stress is te zien tijdens de laatste lichte uren bij een 18/6 lichtschema: de bladeren krullen dan omlaag, wat in feite betekent dat ze niet veel licht meer verwerken. Een 6 uur durende lichtperiode zorgt voor verminderde lichtstress en zorgt ervoor dat planten intenser licht kunnen verwerken.
Tenslotte is het klimaat stabieler bij een 6/2 lichtschema. Tijdens de lichte periode loopt de temperatuur immers minder hoog op en tijdens de donkere periode koelt het minder af. Zeker wanneer je merkt dat het na 18 uur licht eigenlijk te warm is in je kweekruimte, en na 6 uur donker wat te koud, dan kan het 6/2 lichtschema uitkomst bieden.
Zitten er dan ook nadelen aan het 6/2 lichtschema? Jazeker. Planten starten bij het 6/2 lichtschema feitelijk drie keer per etmaal de fotosynthese op, en gaan ook drie keer in de ‘nachtstand’. Opgeteld zorgt dit voor een langere overgangsfase van dag naar nacht en andersom. Deze overgangsfase kun je echter wel weer soepeler en sneller laten verlopen door de zonsopgang en -ondergang te simuleren met rood en ver rood kweeklicht.