(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zelf stekken maken is misschien niet voor iedere hobbykweker weggelegd maar zalig zijn zij voor wie dat wel het geval is. Er kleven namelijk nogal wat voordelen aan het maken van je eigen stekken. Zoveel voordelen dat men tot een paar jaar geleden niet anders deed. Hoog tijd om die eens te herontdekken!

Geloof het of niet maar ‘Nederland stekkenland!’ was in de jaren ’80 en ’90 een veelgehoorde kreet binnen de cannabiswereld. In die tijd waren het nagenoeg alleen Amerikanen en andere niet Nederlanders die hun wietplanten uit zaden kweekten. Gefeminiseerde wietzaden waren er nog nauwelijks, dus stekken van een vrouwelijke wietplant waren dé aangewezen methode om jezelf van een kweektent vol met vrouwelijke wietplanten te verzekeren. En dat is lang niet het enige voordeel van het maken van je eigen wietstekken.

Steeds weer een tuin vol unieke planten

Met stekken kun je een uniek fenotype selecteren en steeds opnieuw kweken. Foto: Canna Obscura, Shutterstock

Het grootste voordeel van een stek ten opzichte van een wietzaadje, is dat je het fenotype van de stek al kent. Omdat een stek immers een exacte kopie is van de moederplant, weet je precies wat je kunt verwachten. Koop bijvoorbeeld een aantal bijzondere, niet-gefeminiseerde wietzaden en selecteer de meest unieke, productiefste en smakelijkste vrouwelijke plant als moederplant. Zolang je de moederplant in leven houdt, heb je een bijna onuitputtelijke bron van gratis wietplanten. Stuk voor stuk even uniek en even bijzonder als hun moeder.

Altijd dezelfde wiet

Met stekplanten kweek je keer op keer dezelfde wiet. Perfect voor patiënten en coffeeshops. Foto: ChameleonsEye, Shutterstock

Misschien klinkt het jouw een beetje saai in de oren maar voor mediwietpatiënten en coffeeshops is het fijn om een adres te hebben die altijd dezelfde wiet levert. En wanneer we dezelfde wiet zeggen, bedoelen we ook exact dezelfde wiet. Door er een moederplant op na te houden en daar je eigen stekken vanaf te halen, kun jij zo’n adres zijn en altijd exact dezelfde wiet kweken. Patiënten weten dan altijd wat ze van de wiet kunnen verwachten en coffeeshops kunnen dankzij stekken een vaste menukaart handhaven.

100% Vrouw!

Stekken zijn échte vrouwen, geen she-males… Foto: mikeledray, Shutterstock

We weten niet hoe het met jou zit, maar wij hebben persoonlijk meer met échte vrouwen dan met she-males. Met stekken kweek je échte vrouwelijke wietplanten, en dat is dus niet hetzelfde als planten uit gefeminiseerde wietzaadjes. Begrijp het niet verkeerd, gefeminiseerde wietzaden zijn erg handig als je geen stekken kunt maken. Maar omdat ze van minstens één hermafrodiete plant afkomstig zijn, vertonen sommige wietplanten uit gefeminiseerde wietzaden bij stress (of soms ook zonder stress) hermafrodiete trekjes. Zulke planten kunnen bijvoorbeeld ineens een tros mannelijke bloemen aanmaken, die alle wietplanten in je kweektent bevrucht. En zeg dan maar dag tegen je sin semilla…

Meteen in bloei

Een gewortelde stek kan meteen op 12/12, voor extra snelle kweekrondes.

Met stekken kun je geweldig korte kweekrondes draaien. Omdat je om stekken te maken sowieso een aparte groeiruimte nodig hebt, kun je daarin je stekken ook laten wortelen. Va een dag of tien eenmaal geworteld, heb je direct een wietplant die volwassen (want even oud als de moederplant) en groot genoeg is om op 12/12 gezet te worden. Tel hierbij 14 dagen om te strekken en tot bloei te komen, en een bloeifase van een week of acht, en tien weken later kun je oogsten!

Allemaal even groot

met stekken kweek je gemakkelijk een uniforme binnentuin. Foto: Xela Person, Shutterstock

Uniformiteit is in een binnentuin met wietplanten erg belangrijk voor een goede oogst. Wanneer de planten namelijk allemaal even hoog zijn, kun je de kweeklamp op de ideale hoogte hangen. Alle toppen bevinden zich op de ideale afstand tot de kweeklamp, waardoor ze allemaal optimaal in het licht groeien.
Met stekken is het makkelijk om een egaal bladerdek te kweken. Aangezien de planten genetisch allemaal hetzelfde zijn, groeien ze namelijk ook even hard.

GRATIS!

Neem ook stekken, ze zijn gratis! Foto: Checubus, Shutterstock

Tja, als dat geen voordeel is weten we het ook niet meer. Oké, natuurlijk moet je stekken zelf maken en in een (kleine) groeiruimte investeren maar vervolgens zijn je wietplanten dan dus wel gratis. Veel energie hoeft de groeiruimte ook niet te verbruiken want groeiende wietplanten hebben genoeg aan een T-Neon of een paar TL’s of spaarlampen.

Je leest het; die thuiskwekers van vroeger waren zo gek nog niet. Wil je zelf ook een keer stekken maken, lees dan hier hoe je dat op nog geen 0,1 vierkante meter kunt doen.

[Openingsfoto: photolona, Shutterstock]
(advertentie)