- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Sneltips • Voorkom deze 5 kweekfouten
In het kader van kort maar krachtig (en verstandig) tikken we vandaag vijf veelgemaakte fouten af. Fouten geven je planten veel stress en gestreste planten geven weer niet zoveel goeie wiet. Klinkt logisch toch? Gelukkig zijn ze ook gemakkelijk te voorkomen, deze easy mistakes…
1: (Wortel)schade
Fysieke schade aan een plant zorgt voor een hoop stress. Niet alleen bij de kweker, maar ook bij de plant. Het zorgt ervoor dat de plant haar energie steekt in het herstellen van de schade in plaats van groei of bloei. Eenmaal beschadigde wortels herstellen niet meer dus elke wortelbeschadiging zal ervoor zorgen dat de plant minder voeding en water kan opnemen, net zolang tot er weer een nieuw worteltje gegroeid is.
2: Te veel of te weinig water
Deze veel gemaakte beginnersfout is gemakkelijk te voorkomen. Zowel te veel als te weinig water leidt ertoe dat wortels niet goed water kunnen opnemen. Ook sluiten huidmondjes op de bladeren zich wat de fotosynthese (en dus groei) remt. Zorg ervoor dat je medium tussen de waterbeurten de kans krijgt om wat te drogen, zodat er lucht bij de wortels kan komen.
3: pH Stress
De pH waarde op het juiste peil houden kan soms lastig zijn omdat de waarden constant veranderen. Te grote schommelingen in pH waarde van de aarde en de water/voedingsoplossing kan de opname van voedingsstoffen door de wietplant remmen en dus voor tekorten zorgen. Schaf een pH meter aan om je een hoop pH-kopzorgen te besparen.
4: Te veel voeding en mineralen
Planten nemen mineralen op uit de voedingsoplossing. Als de voedingsoplossing niet in balans is zal er ook een disbalans in de plant ontstaan. Dit zorgt weer voor een vertraagde groei en tekorten wat kan leiden tot plantenziekten en plagen. Als je dit opmerkt is het vaak al te laat en kun je de plant weggooien. Geef dus altijd maar weinig voeding en voeg pas wat meer toe als het nodig is – en niet andersom!
5. Een onregelmatig lichtregime
Een onregelmatig lichtregime zorgt in de plant voor een disbalans in de hormonen. Het lichtregime zorgt ervoor dat planten zich ontwikkelen. Het meest voor de hand liggende voorbeeld hiervan is natuurlijk de overgang van groei- naar bloeifase. Een onregelmatig lichtregime geeft een plant veel stress en kan er zelfs voor zorgen dat de planten hermafrodiet worden.
TIP • Wil je (nog) meer weten over bovenstaande fouten en hoe die te voorkomen, dan kan je terecht in het uitgebreide archief van CNNBS. Tik simpelweg je zoekterm in de zoekbalk en de antwoorden floepen als vanzelf te voorschijn!