- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Voorkom plagen & schimmels
Spint is een naar beestje dat je maar beter kunt voorkomen. Helaas duiken de vervelende beestjes vroeg of laat in veel kweekruimtes op om daar hun koloniën te stichten en je oogst om zeep te helpen. Ook schimmels kunnen een probleem zijn en kunnen een oogst behoorlijk verpesten. Voorkomen is veel beter dan genezen!
Plagen en schimmels kunnen je een hoop kopzorgen opleveren. Om de oogst toch nog te redden grijpen kwekers soms naar agressieve middelen. Begrijpelijk, maar deze middelen horen eigenlijk niet op wietplanten thuis. Beter is het om plagen en schimmels te voorkomen of anders in de kiem te smoren.
Ventilatie
Om te beginnen is het ontzettend belangrijk dat je altijd zo schoon mogelijk werkt. Laat dood plantmateriaal niet in je kweekruimte zitten en houd alles vrij van stof. Stap ook niet even van de ene kweekruimte in de andere, dat is een bewezen manier waarop ruimtes elkaar besmetten.
Een goede ventilatie is erg belangrijk bij het voorkomen van ongedierte. Wanneer er een lekker windje op je wietplanten blaast, kunnen spintmijten zich moeilijker bewegen en een kolonie stichten. Spint is trouwens ook gek op een droge lucht, dus zorg ervoor dat je luchtvochtigheid op peil blijft.
Veel beginnende kwekers hebben in hun kweekruimtes maar een slechte luchtverversing. Dit komt omdat je daarvoor nou eenmaal gaten moet maken voor de aan en afvoer van lucht. Ze denken dat het niet nodig is en houden het bij een paar zwenkventilators. Maar voldoende aanvoer van verse lucht zorgt ook voor meer CO2 in je kweekruimte en zuigt eventuele schimmelsporen weg. Let er natuurlijk wel op waar je verse lucht vandaan komt en minimaliseer je kans op een besmetting via de lucht door niet alleen een koolstoffilter aan te sluiten op de uitgang, maar ook een HEPA filter aan te sluiten op de ingang.
Onvermijdelijk
Wanneer je jarenlang in dezelfde kweekruimte kweekt, kun je er donder op zeggen dat je vroeg of laat met ongedierte of schimmels te maken krijgt. In een kweekruimte die altijd in bedrijf is is het vrijwel onmogelijk om alle sporen van je problemen uit te roeien. Zelfs als je heel voorzichtig en schoon werkt zul je binnen een paar jaar met problemen te maken krijgen. En spintmijten zijn echte taaie beesten, je kunt ze bijna niet uitroeien, hooguit terugdringen.
Je moet je kweekruimte af en toe helemaal leeg halen, met bleekmiddel schoonmaken en muren opnieuw verven. Om van problemen die je al hebt af te komen kun je er niet onderuit om ook de planten te vervangen. Klinkt gemakkelijk, maar als je een paar prachtige moederplanten hebt kan dit echt pijn doen.
Planten kunnen ook een bron van ellende zijn, dus let er goed op wat je je kweekruimte inbrengt. Controleer stekjes heel goed op ongedierte, er hoeft maar 1 spintmijtje op te zitten om ervoor te zorgen dat je kweekruimte er aan het eind van de bloei vol mee zit. Als je helemaal geen risico wil nemen kun je beter zelf vanuit zaad kweken, of je eigen stekken maken.
(advertentie)