- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Veel voorkomende problemen met zaailingen
Met nog twee weken voor ijsheiligen, zullen velen deze dagen hun zaden voor het buitenwietseizoen laten ontkiemen. Eenmaal ontkiemd begint het echte kweken en daarmee komen ook de eerste uitdagingen want een jonge zaailing is nog erg teer. Gelukkig zijn de meeste problemen met zaailingen gemakkelijk te voorkomen.
Direct na het ontkiemen, zijn wietplanten nog erg kwetsbaar. De eerste dagen bestaat een zaailing uit niet veel meer dan een steeltje met twee lobblaadjes. Een slak kan zo’n klein plantje in één nacht in zijn geheel opeten, maar dat is eerlijk gezegd niet eens het grootste gevaar voor zaailingen. Verreweg de meeste zaailingen gaan ten onder aan fouten van kwekers zelf.
Veel voorkomende problemen met zaailingen
De eerste weken uit het leven van zaailingen kunnen lastig zijn voor onervaren hobbykwekers. In het begin groeit een zaailing maar langzaam omdat het simpelweg nog niet veel bladeren heeft om licht mee om te zetten in suikers voor de groei. Een gebrek aan geduld ligt dan ook aan de basis van veel problemen met zaailingen. Om de zaailing sneller te laten groeien, geven kwekers dikwijls teveel water en voeding, of peuteren ze aan zaad-hoesjes met een voortijdige dood als gevolg. Letterlijk doodzonde!
Teveel water
Dit is met zekerheid de oorzaak van de meeste problemen met zaailingen. Je geeft een jonge zaailing namelijk al heel snel teveel water. Het gevolg is dat het eerste worteltje direct verstikt en de blaadjes vergelen of schimmelvlekken krijgen. Door het wateroverschot kan de jonge plant geen voeding opnemen en tekorten laten zien. Hoe groter de pot, hoe sneller je teveel water geeft. Plant je zaailing daarom eerst in een klein potje en geef spaarzaam water. Wacht tot de bovenste laag aarde is uitgedroogd voor je meer water geeft.
- Gebruik kleine potjes voor zaailingen.
- Geef pas water wanneer de bovenlaag uitgedroogd is.
Hoge luchtvochtigheid
Veel hobbykwekers ontkiemen hun zaailingen in een propagator. Dit is prima zolang de zaden nog niet uitgekomen zijn, maar wanneer ze eenmaal met hun eerste worteltje in de grond zitten niet meer. Anders dan stekjes die nog moeten wortelen hebben zaailingen vanaf het moment van ontkiemen namelijk meteen een mooi worteltje om water uit de grond mee op te zuigen. Zaailingen hebben geen hoge luchtvochtigheid nodig dus verwijder de kap van de propagator zodra de zaden uitgekomen zijn.
- Verwijder de kap van je propagator zodra de zaden zijn uitgekomen.
Gebrek aan licht
Wanneer je wietzaden voor het raamkozijn laat ontkiemen, komen ze dikwijls wat licht tekort. Je merkt dat vrij snel omdat de zaailing dan in een rap tempo de hoogte in gaat, maar de blaadjes klein blijven. De zaailing gaat strekken op zoek naar meer licht. Als je dan niet snel voor meer licht zorgt kan de zaailing zo hoog worden dat ze omvalt. De groei omhoog verbruikt zoveel energie dat veel zaailingen het niet overleven. De oplossing? Voor meer licht zorgen; zet zaailingen op zonnige dagen buiten of licht ze bij met kunstlicht van bijvoorbeeld een spaarlamp.
- Te weinig licht zorgt voor strekkende zaailingen en kleine blaadjes.
- Zet zaailingen (op zonnige dagen) zo veel mogelijk buiten.
- Gebruik binnen extra kunstlicht van spaarlampen, TL of t-neon lampen.
- Geef direct na het ontkiemen voldoende licht.
Te heet of te koud
Wanneer het te heet (boven de 29 graden) of te koud (onder de 15 graden) is, gaan zaailingen ook niet erg lekker. Bij te hoge temperaturen van bijvoorbeeld een HPS lamp kunnen blaadjes verschrompelen of zelfs beschadigen (verbranden). Is het te koud dan zullen zaailingen nauwelijks groeien en ook bijna geen water opnemen. Een wateroverschot gaat daarom vaak gepaard met te lage temperatuur. Zorg bij voorkeur voor een temperatuur tussen de 20 en 27 graden voor zaailingen.
- Zorgt voor een temperatuur tussen de 20 en 27 graden voor zaailingen.
Geen voeding
Dit komt eigenlijk nooit voor bij zaailingen die in aarde staan, want daarin zit doorgaans al meer dan genoeg voeding voor een jonge zaailing. Kweek je echter op kokosvezel of zaai je je zaailingen in steenwolblokjes, dan zul je vanaf het begin ook wat voeding moeten geven. Kies voor zaailingen in dat geval een groeivoeding en geef niet meer dan een kwart van de aangeraden dosis (EC-waarde 0,8 tot 1,1). Als zaailingen geen voeding krijgen zullen ze van beneden naar boven vergelen.
- Geef zaailingen in kokos of steenwol meteen een kleine dosis groeivoeding.