- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Voorstel in Nepal om wietbezit en thuisteelt te legaliseren
Dankzij activisten en mét steun van de minister van Volksgezondheid ligt er momenteel een wetsvoorstel in het parlement van Nepal om cannabis te legaliseren. De Aziatische bergstaat dat in de sixties al een geliefd blow-oord was voor hippies voegt zich daarmee in een steeds langer wordend lijstje van landen dat de war on drugs zat is.
Drugsoorlog in voormalig hippieparadijs Nepal
Je zou misschien denken dat de dertig miljoen Nepalezen al lang vrije wiet kennen – of hasj, want daar kennen we het land vooral van natuurlijk – zeker gezien de populariteit van Nepal als toeristische bestemming voor vrolijke drugsliefhebbende jongeren in de sixties en seventies van de vorige eeuw. Maar das war einmal…
Eind jaren zeventig namelijk vonden de machthebbers in hoofdstad Kathmandu het welletjes met al die blowende hippies en werd cannabis verboden, naar goed (*ahum) Amerikaans voorbeeld.
Maar aan alle ellende, zelfs die van de oneindig lijkende war on drugs, komt ooit een einde. Kijk maar eens wat de bekende Aziatische krant South China Morning Post een weekje geleden schreef: ‘Nepal activists push to legalise marijuana in the former hippie haven‘.
Van politiek gesteggel naar concurrentievoordeel
Nepal zoekt dus aansluiting bij de Uruguays en Canadas van deze wereld, plekken waar cannabis volledig van de war on drugs is losgetrokken (lees; gelegaliseerd). Nou wordt daar al langer over gepraat in Nepal, maar tot nu toe bleken ‘cross-party disagreements concerning parliamentary power’ de goede zaak flink te vertragen.
Dat lezen we althans in een verslag van persbureau AP over het wetsvoorstel, dat nu in het parlement van Nepal op tafel ligt.
“Wij eisen de legalisering van wiet in Nepal allereerst voor medicinale doeleinden voor patiënten die doodgaan”, verklaart campagneleider Rajiv Kafle. Maar behalve aan het welzijn van zieke mensen, speelt ook de economische impact van legalisering van cannabis mee, net als overal elders eigenlijk. “Met onze lage productiekosten en het concurrentievoordeel dat we op de wereldmarkt voor cannabis hebben, gaan we zeker winnen en dat gaat het land veranderen.”
Steun van machtige minister
Klinkt een beetje ambitieus, maar goed. Het legaliseringsvoorstel wordt wel mooi gesteund door de minister van Volksgezondheid in Nepal: de als ‘machtig en invloedrijk’ omschreven Birod Khatiwada. Volgens hem zuchten er momenteel 9.000 Nepalezen in de gevangenis voor cannabis.
Ook deze minister ziet naast het opruimen van overvolle gevangenissen economische voordelen. “Ik probeer er een campagne onderwerp van te maken omdat veel landen – inclusief de machtigste en meest ontwikkelde – het gebruik van wiet hebben toegestaan. De nieuwe wet verzekert ons ervan dat de winst niet naar één industrieel of een kleine groep zakenmensen gaat, maar eerder ten goede komt aan de arme boeren die hun kleine lapjes grond gebruiken om wiet te verbouwen”, aldus minister Khatiwada.
Allemaal aan de wiet(teelt)
Uitstekend verhaal van deze machthebber, wellicht dat we zoiets ook in eigen land kunnen optuigen voor onze immer klagende boeren? Stoppen met die miljoenen schijtvarkens, plofkippen en poepkoeien en wiet gaan kweken! Zomaar een vrijblijvend ideetje hoor, maar wel lucratief en gezond voor boeren, burgers en buitenlui.
Overigens zijn ze er in Nepal ook nog niet helemaal. Vanwege de religieuze en culturele tolerantie wordt oogluikend kleinschalige wietteelt toegestaan in het land. Maar activist Rajiv Kafle – zelf cannabispatiënt om zijn HIV te kunnen managen – werd vorige maand wel gearresteerd omdat hij een ‘drugsdealer’ zou zijn. Dat gebeurde op zijn woonstek even buiten Kathmandu, die Hippy Hills heet.
Volgens de South China Morning Post kan de cannabisactivist zomaar tot 10 jaar cel worden veroordeeld. Laten we maar hopen dat het wetsvoorstel het haalt dus, en het dreigende vonnis daarmee ook richting das war einmal in Kathmandau katapulteert.