- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Vrijdag de 13e: kijk uit voor deze kweekvalkuilen!
Niet dat kweekvalkuilen alleen op vrijdag de 13e een risico zijn maar toepasselijk zijn ze vandaag natuurlijk wel. Bovendien is een waarschuwing sowieso wel op zijn plaats want je weet wat ze zeggen over gewaarschuwde mensen. Precies, die tellen voor twee!
De eerste keer wiet kweken kan een behoorlijke uitdaging zijn, zeker wanneer je in één van de volgende zes valkuilen trapt. Maar laat je daardoor niet ontmoedigen want als je weet waar anderen op vastlopen, weet je ook waar je voor uit moet kijken. Zeker op een dag als vrijdag de 13e!
Te veel of te weinig aandacht
Wiet kweken is een hobby die op vrijwel alle vlakken een goede balans vereist, en daaraan schort het nog wel eens. Neem bijvoorbeeld een simpel gegeven als aandacht. Alles wat je met aandacht doet, gaat doorgaans beter. Wietplanten hebben ook aandacht nodig, maar dan ook weer niet te veel want ze moeten ook in alle rust kunnen groeien en bloeien.
Veel beginnende kwekers zijn dan ook veel te druk met hun eerste kweek bezig. Ze plukken de hele dag aan hun planten om te kijken of het allemaal nog goed gaat. Ze nemen dikwijls maatregelen die totaal overbodig zijn en wietplanten meer kwaad dan goed doen.
Realiseer je dat wiet kweken een hoop geduld en een klein beetje liefde en aandacht vereist, en niet andersom. Planten groeien in de natuur helemaal zonder hulp van plukkende mensenhanden, dus gun je eigen wietplanten die rust ook. Kijk dagelijks gewoon even; zolang je wietplant groen is en haar bladeren er fris uitzien is er geen reden om in te grijpen.
Te nat of te droog
Het kan zonder ervaring lastig zijn om in te schatten of een wietplant water nodig heeft, of juist al te nat staat. Toch is het inschatten van de waterbehoefte tijdens de gehele levenscyclus van je plant van het grootste belang. Geef te weinig (of niet vaak genoeg) water en je plant droogt uit. Geef te veel (of te vaak) water en de wortels verstikken en je wietplant stopt met groeien.
Een exact recept voor het bewateren bestaat niet, want iedere wietplant is anders en omgevingsfactoren hebben een grote invloed op de waterbehoefte. Je zult het dus zelf moeten inschatten, maar gelukkig is dat niet al te moeilijk. Zorg ervoor dat je planten in potten staan met een voldoende gaten in de bodem voor afwatering. Zet de potten ook vooral op individuele schotels, zo voorkom je dat water dat uit de pot stroomt, onbedoeld door naburige planten wordt opgenomen. Geef water tot je een een klein beetje aan de onderkant uit de pot ziet lopen. Wacht vervolgens tot de bovenste 2 tot 3 centimeter van de aarde droog is voor je opnieuw water geeft.
Wietbladeren zijn daarnaast een uitstekende indicator van de waterbehoefte. Hangen ze met steel en al naar beneden en voelen ze slap aan, dan staat je wietplant uit te drogen. Krullen de bladvingers als een klauw naar beneden, maar voelen de bladeren wel stevig aan, dan heeft je wietplant waarschijnlijk te veel water gehad. Een wietplant die precies de juiste hoeveelheid water heeft, zal haar bladeren mooi schuin omhoog richten.
Te weinig licht
Een wietplant heeft veel licht nodig om mooie toppen te kunnen produceren. Beginnende kwekers gebruiken vaak te weinig licht, het verkeerde soort licht of hangen hun lampen te hoog of te laag. Voor buitenwiet in de zomer, is licht meestal geen probleem, aangezien de zon een van de allerbeste kweeklampen ever is. Een wietplant die erg veel strekt krijgt doorgaans te weinig licht. Plaats de lamp dan dichterbij, gebruik meer lampen of een lamp met een hoger Wattage.
Binnen kun je wiet kweken met spaarlampen, TL of T5 lampen, LED kweeklampen en hogedruk gasontladingslampen (HPS). Voor een goede opbrengst heb je ongeacht het type licht, minimaal zo’n 250 Watt aan kunstlicht per vierkante meter nodig. 500 Watt per vierkante meter is ideaal, en 600 Watt is ongeveer het maximale voor een vierkante meter.
TL, spaarlampen en T5 lampen vallen onder de zogeheten CFL lampen. Deze stralen hun licht niet diep, en dat maakt het kweken met dit soort lampen moeilijker. Ze dienen binnen een centimeter of 10 vanaf de planten te hangen en de onderste takken krijgen vaak niet genoeg licht. Geavanceerde kweektechnieken zoals scroggen, dieven en supercroppen kunnen dit probleem oplossen.
LED kweeklampen zijn wat duurder in aanschaf, maar ze zijn veilig, worden niet heel heet en stralen hun licht wel diep. Hoe hoog je ze ophangt verschilt per merk en ook de prestatie kan per merk nogal verschillen. Wil je een led kweeklamp aanschaffen, kijk dan eerst goed rond en lees verslagen van anderen om te zien wat je kunt verwachten. Kies een LED op basis van het werkelijke wattage en niet dat van de HPS lamp waarmee ze vergeleken worden.
HPS kweeklampen zijn relatief goedkoop in aanschaf en presteren uitstekend. Het aansluiten is wel iets moeilijker omdat ze een ballast (voorschakelapparaat) nodig hebben, maar dat leggen we in dit artikel uit. Een HPS lamp straalt zijn licht diep en hang je op 10 procent van het Wattage in centimeters boven je planten (400 Watt = 40 cm, 600 = 60 cm enz.)
Te scheutig of gierig met voeding
Ook het geven van plantenvoeding kan een grote valkuil zijn. Meestal als gevolg van te veel meststoffen of door een verkeerde zuurtegraad (pH-waarde). Toch hoeft het voeden van een paar wietplanten niet moeilijk te zijn. Het enige wat je zeker nodig hebt is een goede basis groei- en bloeivoeding, en een pH-meter.
Beginnende kwekers kweken doorgaans op aarde. Aarde bevat organisch materiaal en bevat meestal genoeg voeding voor een week of 4 tot 6. Geef je jonge wietplant in het begin daarom alleen water dat je met je pH-meter en wat pH-min op de juiste zuurtegraad (ongeveer 6,0) brengt. Na een week of drie kun je voorzichtig wat voeding gaan geven. Begin met een halve of een kwart van de op de fles aangegeven hoeveelheid en bouw dit langzaam op. Voeg altijd eerst voeding aan het water toe, en breng de voedingsoplossing pas daarna op de juiste pH-waarde. Dit voorkomt dat de voeding de zuurtegraad beïnvloed.
Ook in verband met plantenvoeding zijn de bladeren je belangrijkste indicator die de behoefte van de plant aangeven. Een plant die te weinig voeding krijgt zal langzaam lichter kleuren, een plant die te veel voeding krijgt zal ongewoon donkere groene bladeren laten zien, of zelfs verdorrende bladpuntjes vertonen. Een plant met een goed dieet is fris groen en richt gaar bladeren mooi schuin omhoog.
Slechte genetica
De wietsoort die je kweekt is van grote invloed op het eindresultaat. Gebruik geen zaden uit een zakje coffeeshopwiet want dan heb je dikke kans op een hermafrodiete plant. Bovendien weet je dan totaal niet wat je kweekt. Kies voor je eerste kweek bij voorkeur een gemakkelijke plant die aansluit bij je kweekruimte en behoeften.
Eigenschappen als planthoogte, topstructuur en bloeitijd liggen allemaal vast in het zaadje, dus het is ontzettend belangrijk om een soort te kiezen die aansluit bij je ervaringsniveau. Doorgaans blijven indica dominante soorten wat kleiner en hebben ze een korter durende bloeifase, dus is er minder tijd om in valkuilen te trappen.
Stekken zijn ook een valkuil voor beginnende kwekers. Ten eerste zijn ze lastig te krijgen en heb je weinig keuze qua soorten. Dikwijls krijg je er ongedierte bij op de koop toe, waardoor je ze bij aanvang al moet behandelen met een pesticide. Stekken zijn zeker niet de beste keus voor een beginnende thuiskweker.
Plantentraining
Met plantentraining bedoelen we kweektechnieken als scroggen, supercroppen, dieven en zelfs simpele technieken als toppen en fimmen. Beginnende kwekers gaan hier gemakkelijk de mist mee in door moeilijke kweektechnieken verkeerd toe te passen.
Begin met een simpele techniek als toppen of fimmen, maar laat het scroggen, dieven en supercroppen nog even voor wat het is, zolang je nog niet veel ervaring hebt. Probeer zulke technieken bij je tweede of derde kweek en pas ze dan eerst eens toe op één plant. Buiten kun je in de zomer ook goed oefenen met een keur aan technieken, omdat een buitenplant nu eenmaal maandenlang groeit. Er is buiten voldoende tijd om te herstellen van een eventuele gebroken tak of als je teveel gesnoeid hebt.
Laat bladeren zoveel mogelijk aan je wietplanten zitten. Bladeren zijn ontzettend belangrijk voor je wietplant. Ze zijn als zonnepanelen die de energie leveren die je plant nodig heeft om te kunnen groeien. Pas tot slot nooit training toe op een wietplant met een probleem, maar train alleen wietplanten die gezond en vitaal zijn.