- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Vrouw die 2 jaar lang moest kotsen weet waarom: het is de wiet!
Opmerkelijk verhaal uit de Verenigde Staten, waar een jonge vrouw (23) liefst twee jaar zo’n beetje aan één stuk door moest overgeven. Bijna iedere maand kwam ze wel in paniek langs op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis met dezelfde symptomen: misselijkheid, buikpijn en ongecontroleerd kotsen. Nu weten medici echter wat eraan schort: de vrouw lijdt aan het – gelukkig nogal zeldzame – cannabinoïd-hyperemesis-syndroom.
Vrouw met diabetes blijft maar overgeven
Het toch wel aparte verhaal van de continu kotsende jongedame is op 23 januari gepubliceerd in het wetenschappelijke vaktijdschrift American Journal of Case Reports, onder de titel ‘Cannabinoid Hyperemesis Syndrome in a 23-Year-Old Woman with Uncontrolled Type 1 Diabetes Mellitus‘.
Uiteraard is Cannabis Hyperemesis Syndrome de Engelse benaming voor het cannabinoïd-hyperemesis-syndroom (CHS). Wat verder direct als een soort van disclaimertje moet worden gezegd, is het feit dat deze jonge vrouw lijdt aan de auto-immuunziekte diabetes type I.
De meesten van ons zullen dat niet doen en wellicht dus ook niet snel twee jaar lang bijna voortdurend over hun nek gaan. Wat niet wegneemt dat iedereen die stevig aan de THC gaat, last zou kunnen krijgen van het CHS.
Artsen denken eerst aan een maagstoornis
Eerst maar eens het tragische relaas van de Amerikaanse vrouw nader bekijken. De patiënt werd in eerste instantie gediagnosticeerd met de maagstoornis gastroparese, waarbij het voedsel vertraagd wordt verteerd. De maagspieren werken slecht of helemaal niet, waardoor de maag niet normaal kan worden geleegd. Bij sommige mensen zorgt deze aandoening voor ernstige misselijkheid en braken.
Omdat de dame in kwestie lijdt aan diabetes en dit een gebruikelijk symptoom is van de spijsverteringsziekte, dachten de artsen de oorzaak van het voortdurend overgeven te hebben gevonden. Echter; haar spijsverteringssysteem was van tevoren gescand en de resultaten waren normaal en de medicatie die gegeven was om de gastroparese te behandelen werkte niet…
Cannabis (b)lijkt hier toch echt de boosdoener
De artsen begonnen pas aan een andere, nieuwe diagnose te denken toen de vrouw onthulde dat ze regelmatig cannabis gebruikte. De urine van de patiënt testte positief op cannabis bij een van haar ziekenhuisbezoekjes en ze gaf toe dat ze minstens vijf keer per week wiet rookte.
Ze verklaarde ook dat ze twee dagen voor haar meest recente ziekenhuisbezoek geblowd had. Echter, het roken van cannabis verlichtte haar symptomen niet. Ze stipte aan dat uitsluitend het nemen van een heet bad haar enige rust verschafte.
Toen viel het kwartje bij haar behandelaars en durfden die het aan om te concluderen dat de jongedame lijdt aan het cannabinoïd-hyperemesis-syndroom. Mensen die regelmatig hoge doses cannabis consumeren voor langere tijd zijn kwetsbaar voor dit syndroom, schrijven de onderzoekers, een aandoening die zich manifesteert door perioden van extreme misselijkheid en overgeven.
En hoe vergaat het de kotsende jongedame verder?
Een heet bad of een hete douche nemen biedt dan inderdaad verlichting, maar volgens de auteurs van de studie is ‘het stoppen met cannabis de enige manier om CHS permanent te behandelen’. Nadat ze de nieuwe en dus juiste diagnose kreeg, zocht de patiënt hulp bij het stoppen met cannabis. Ze was daarin succesvol en vrij van CHS-symptomen.
Echter, de misselijkheid en het kotsen keerden terug toen ze na twee maanden weer wiet ging roken…
LEES OP CNNBS OOK: ‘Wat is Cannabinoid Hyperemesis Syndrome en wat doe ik er tegen?!‘