(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

We kennen allemaal wel iemand die bij het bewateren van zijn of haar planten, een heel gesprek aangaat met de groene meiden in de binnen- of buitentuin. Niet dat wietplanten terug praten natuurlijk, tenzij je er al heel wat van geconsumeerd hebt misschien. Velen denken dat hun planten er beter van groeien. Alleen blijkt dat niet voor iedereen het geval te zijn. Het zijn vooral vrouwelijke stemmen die de groei van planten stimuleren. 

Praten tegen chrysanten

Het blijkt dat een plant, als organisme zijnde, vatbaar is om door geluid te worden beïnvloed. Niet per sé emotioneel of zo, dus je hoeft echt niet op je woorden te letten wanneer je bij ze in de buurt bent. Maar ze reageren er dus wel op. Hoe dan?

Nou, hoe ze precies het doen is nog een raadsel. De invloed van geluid op wietplanten is immers nog nooit wetenschappelijk onderzocht. Uit onderzoek op chrysanten (die bloemen, weet je wel) blijkt geluid echter wel effect te hebben op de groeihormonen. Geluidsgolven stimuleerden in deze studie de groeihormonen IAA en ABA, welke een positieve invloed op de groei en bloei van deze plantsoort bleken te hebben.

Praten tegen planten is top, zolang ze maar niet terugpraten! [Foto: Rudmer Zwerver, Shutterstock]

Hoge en lage tonen

Er is ook ooit bewezen dat de wortels van maïs-zaailingen in de richting van bepaalde geluidsgolven groeien. Onderzoek door Koreaanse wetenschappers bevestigt dat alleen sommige frequenties de aanwezigheid van bepaalde (groei-)genen in rijstplanten verhoogt. Als je die geluidsgolven vertaalt naar stemmen, wil dat zeggen dat niet iedereens stem een positieve invloed heeft op de groei van planten.

Een langlopend experiment van de Royal Horticultural Society in de UK, bewees inderdaad dat het praten tegen planten de groei van de organismen stimuleert, maar dat een vrouwelijke stem hierin effectiever is. Het instituut maakte geluidsopnamen van tien personen, mannen en vrouwen, die voorlazen uit literaire of wetenschappelijke stukken. Vervolgens kregen tomatenplanten elk één persoon toegewezen, die ze middels een hoofdtelefoon te horen kregen. Uiteraard werd ter controle gebruik gemaakt van dezelfde genetica en kweekomstandigheden en kregen twee planten helemaal geen verhaaltje voor het slapen gaan.

Vrouwen onder elkaar

De tomatenplanten kregen elk hun eigen koptelefoon met unieke stemmen en verhalen… [Foto: shutterstock/Guru 3D]

Wat blijkt? De tomatenplanten die voorgelezen werden door een vrouwenstem, groeiden tot wel 2,5 cm langer dan de planten die de stem van een man te horen kregen.

De absolute winnaar was bovendien de tomaat die luisterde naar Sarah Darwin. Dat is de achterkleindochter van Charles Darwin, de wereldberoemde botanist die z’n roem ontleent aan zijn kennis over natuurlijke historie en biologie, en natuurlijk de evolutietheorie. Zij las de tomaat voor uit On the Origin of Species, een boek van haar overgrootvader over natuurlijke selectie en de evolutie van soorten. Maar of dat, of haar zachte toon de reden was dat de plant beter groeide durfde Sarah niet te zeggen.

Bijzonder genoeg ging het resultaat van het onderzoek regelrecht tegen de verwachting in. In plaats dat mannenstemmen de planten beter deden groeien, waren het de tonen van vrouwen die dat effect teweeg brachten. Waarom dat is weten de onderzoekers niet, al gokken ze dat het te maken heeft met de geluidsfrequenties en het grotere bereik van de vrouwenstem.

In elk geval is het duidelijk dat vrouwenstemmen een betere invloed hebben op de groei van planten. Stuur dus de volgende keer bij het water geven als man, je vrouw, vriendin, moeder, oma of zusje maar de tuin in voor een goed onderonsje met de dames.

Als ze maar niet over je gaan roddelen 😉

[Openingsfoto: shutterstock/Stokkete]
(advertentie)