(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De groene revolutie die de aardbol overspoelt slaat Groot-Brittannië voorlopig nog wel even over. Dat kunnen we concluderen aan de hand van de uiterst negatieve reacties uit de politiek aldaar – premier Boris Johnson voorop – op het plan van de burgemeester van Londen om in enkele wijken voortaan cannabis te decriminaliseren voor jongeren die gepakt worden met wiet. 

Anders omgaan met ‘drugs’

Decriminalisering is eigenlijk nog maar het voorstadium van legalisering. Het betekent simpelweg dat je in plaats van justitieel straffen andere manieren vindt om met het ‘drugsprobleem’ om te gaan. Denk aan een verplichte behandeling of voorlichting. Niets bijzonders eigenlijk, want bijvoorbeeld Portugal doet dit al sinds 2001. En met goede resultaten bovendien: minder overlast en minder gezondheidsellende. 

Je zou dus denken dat de handjes wel op elkaar gaan voor Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, die met een proefproject in 3 van de 32 wijken jongeren tussen 18 en 24 jaar die gevat worden met wiet of hasj voortaan niet meer wil vervolgen, maar in plaats daarvan een cursus of behandeling wil aanbieden.

‘Fluwelen behandeling’

In het artikel in De Volkskrant dinsdagavond over deze Londense pilot, wordt bovenstaande aanpak beschreven als ‘een fluwelen behandeling’. Dat gaat ons echt wat te ver, want er is pas een fluwelen behandeling als wiet volkomen legaal is, inclusief de thuisteelt van een stuk of vijf wietplanten.

Maar goed, verandering moet ergens beginnen nietwaar? Nu is cannabis in het VK nog gewoon ouderwets verboden. De mogelijke straffen die in de drugswet staan liegen er niet om, kijk maar:

Een woordvoerder van burgemeester Kahn verklaart de proef in de hoofdstad met decriminalisering van cannabis: ‘Het idee is om jonge mensen los te weken van justitie en daarvoor in de plaats van hulp en steun te voorzien. Het is aangetoond dat dit de kans op recidive verminderd.’ Dat laatste zou ook naar voren komen uit een studie van – nota bene – de Thames Valley Police, schrijft de Volkskrant.

Old school bullshit

Hoewel het eigenlijk dus om slechts een zeer beperkt experiment gaat, oogst burgemeester Kahn vanuit de landelijke politiek geen applaus maar slechts hoon en felle kritiek. Namens premier Boris Johnsons klinkt bijvoorbeeld de aloude war on drugs klassieker dat ‘illegale drugs levens verwoesten en aansporen tot geweld’.

Zucht. Misschien dat de in Groot-Brittannië beter eerst eens – naar goed Nederlands voorbeeld – het onderscheid tussen soft- en harddrugs moeten gaan maken, voordat ze aan decriminalisering en zo gaan denken.

De term ‘drugs’ is namelijk nietszeggend zolang je niet weet over welke middelen je praat en helemaal als blijkt dat men dan eigenlijk cannabis bedoelt. Cannabis doet heel veel, maar het heeft nog nooit één leven verwoest en zeker het consumeren ervan zet niet aan tot geweld.

Het cannabisplan van Londen wordt door de landelijke politiek in het VK fluks afgeknald…

Wat wél rechtsreeks tot ‘verwoesting en geweld’ leidt, is het verbieden van cannabis en daarmee het ruim baan geven aan criminelen – die het geen zak uitmaakt welke ‘drugs’ ze produceren en pushen, zolang het maar vet geld oplevert.

Landelijke politiek negatief over decriminalisering

Terug naar de werkelijkheid in het VK. Vanuit de regering Johnson is er dus ‘absoluut geen intentie om gevaarlijke en schadelijke middelen te decriminaliseren’. Dat zou ‘criminelen bevoordelen’ en ‘risico opleveren voor een toename van drugsgebruik’. Het dondert de Conservatieven natuurlijk niet dat het precies andersom is, dat snap je wel.

Maar zelfs bij zijn eigen Labour-partij vangt Kahn bot met zijn cannabisplan. Leider Keir Starmer is namelijk geen voorstander van decriminalisering en het veranderen van de wet: ‘Daar ben ik heel duidelijk over.’

En dus kloten de Britten maar wat aan op de oude manier. Een drugsbeleid dat de samenleving jaarlijks 23 miljard euro kost, aldus de Volkskrant, en een beleid dat afgelopen jaar alleen in Engeland en Wales goed was voor strafrechtelijke vervolging van bijna 42.000 mensen…

[openingsbeeld: Ashley Irwin Photos/Shutterstock]
(advertentie)