(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De wegen van moeder natuur zijn soms ondoorgrondelijk. Dat merkte Ezra ook, zijn gefeminiseerde Ganesh Spirit bloeit nu namelijk al in juni. De zaden komen uit een hermafrodiet plantje van vorig jaar en dat was geen autoflower. Ra, ra, hoe kan dat?  – Lieve Muna speculeert.

Wietplanten kunnen soms gekke dingen doen; midden op een schutblad topjes laten groeien, drie vertakkingen aanmaken per node of er komt een tweeling uit één zaadje. En soms begint een fotoperiode gevoelige wietplant spontaan te bloeien. Het overkwam Ezra, die me daar afgelopen week een vraag over stelde. Hij deed er ook een paar foto’s van zijn mooie Ganesh Spirit planten bij.

Onderwerp: Bloei in juni?


Bericht: Beste Muna, ik heb al enkele jaren in de zomer wat planten in de tuin. Ik kweek al die jaren dezelfde soort: Ganesh Spirit. Ik heb eind april m’n zaden ontkiemt en de planten zijn momenteel mooi aan het groeien. Eén van Mn planten is echter explosief gegroeid de laatste twee weken en zit in een soort van pre-bloeifase.. Ik snap er niks van? Het is geen autoflower en normaliter gaan ze pas eind juli de pre-bloeifase in. Hebben jullie een idee? Ik heb de zaden overigens van een mannetje van een van m’n planten van vorig jaar. Dat was een herma en die heb ik elders uit laten bloeien. Bijgevoegd enkele foto’s! Ik hoor het graag!
Groetjes, Ezra

Wietplant bloeit in juni?

Hoi Ezra, aan je foto’s te zien kan ik bevestigen dat het inderdaad een bloeiende wietplant betreft, je hebt niets teveel gezegd. Zover ik kan zien is het ook geen herma dus dat is positief. Bovendien, zoals je de explosieve groei voorafgaand aan de bloei beschrijft kan het bijna niet anders dan een gewone bloeifase zijn.

Zoals ik al zei doet moeder natuur soms rare dingen en ook vroeg bloeiende fotoperiode gevoelige wietplanten (wietplanten die bloeien wanneer de dagen korter worden) komen vaker voor dan je denkt. Ik heb even een snelle zoekopdracht gedaan en kom jouw vraag in verschillende forums tegen. Eén mogelijke verklaring zou dus kunnen zijn dat dit gewoon een zeer vroeg bloeiende wietplant is.

Evolutie

Zulke mutaties komen in de natuur vrij vaak voor en maken deel uit van een gezonde evolutie. Enkele exemplaren uit een populatie muteren zo nu en dan eens. Wanneer ze het overleven en zich weten voort te planten (en dat over meerdere generaties weten vol te houden) wordt de mutatie langzamerhand een vaste eigenschap van de planten of dierensoort. Dit is uiteindelijk ook hoe de ruderalis (automatisch bloeiende wietplanten, autoflowers) ooit in Noord-Azië ontstaan moeten zijn.

Stiekem toch een autoflower

Een andere mogelijkheid is dat het stiekem tóch een autoflower betreft. Dit zou kunnen wanneer de hermafrodiet waar het zaadje vorig jaar uit ontstaan is, een kruising geweest is tussen een autoflower en een fotoperiode gevoelige wietplant. De eerste generatie uit zo’n kruising zijn namelijk altijd fotoperiode gevoelig, aangezien dat de dominante eigenschap is boven het automatisch bloeien.

Wanneer je planten uit deze eerste generatie vervolgens met elkaar kruist, wat in principe gebeurd is toen het hermafrodiete plantje zichzelf bevruchtte, kunnen er autoflowers en niet-autoflowers uit ontstaan. Pas wanneer je twee autoflowers met elkaar kruist, ontstaat er een generatie waarvan alle exemplaren automatisch bloeien. Kijk maar naar het schema hieronder.

Wat er bij jouw bloeiende Ganesh Spirit precies het geval is, kan ik natuurlijk niet helemaal met zekerheid zeggen. Ofwel het is een vroeg bloeiende mutatie, of het is toch een autoflower. Maar wat de oorzaak ook is, feit is dat je een mooie plant hebt staan die nu al aan de bloeifase begonnen is. Waarschijnlijk wordt het prachtige wiet, want een bloeifase in juni, juli en augustus zorgt voor prima toppen!

Geniet van je extra vroege oogst dit jaar Ezra! -xxx- Muna

(advertentie)